Presedinta Tribunalului Galati este cercetata penal

miercuri, 10 ianuarie 2001, 00:00
5 MIN
 Presedinta Tribunalului Galati este cercetata penal

Noul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, a mentinut recomandarea facuta de Valeriu Stoica Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a pune in discutie cazul presedintelui Tribunalului Galati, judecatoarea Alexandrina Zaharia. Mai mult decit atit, pe linga faptul ca a cerut CSM "sa-si exercite cu mai multa fermitate rolul in asigurarea bunei functionari a justitiei", noul ministru a decis sa ceara procurorului general al parchetului de pe linga Curtea Suprema de Justitie inceperea urmaririi penale si stabilirea persoanelor vinovate pentru nepunerea in aplicare a mandatelor de executare a unor pedepse privative de libertate. Presedinta Tribunalului Galati a fost reclamata la Ministerul de Justitie, in toamna anului trecut, de mai multi magistrati din subordine. Judecatorii respectivi o acuzau pe Alexandrina Zaharia ca ar fi solicitat solutionarea favorabila a cerererii de intrerupere a executarii pedepsei inaintata de un anume Mircea Cantaragiu, condamnat pentru omor calificat si ucidere din culpa. In plus, presedinta Tribunalului este invinuita ca nu ar fi coordonat in mod corespunzator activitatea Biroului de Executari Penale, lucru care a dus la nepunerea in aplicare a circa cinci sute de sentinte definitive. Conform unui comunicat emis de Ministerul Justitiei, aceste aspecte ar fi fost confirmate de o a doua echipa de control sosita la Galati la recomandarea Consiliului Superior al Magistraturii, institutie care anul trecut a aminat luarea unei decizii in "cazul Zaharia", considerind ca nu exista probe concludente.
Scandalul creat in jurul presedintelui Tribunalului Galati, judecatoarea Alexandrina Zaharia, a izbucnit la citeva saptamini dupa numirea in fruntea Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati a procurorului Constantin Bulgaru. Odata instalat la Galati, acesta a declansat un control la toate instantele de pe raza Curtii de Apel, ocazie cu care s-a constatat ca la Tribunalul Galati existau circa cinci sute de dosare in care existau hotariri definitive nepuse in executare. Ulterior, Bulgaru a facut public, in cadrul unei conferinte de presa, acest aspect, afirmind ca, prin nepunerea in executare a hotaririlor, unii infractori au scapat de pedeapsa care li s-ar fi cuvenit. Imediat dupa aparitia acestor informatii, o echipa de la Ministerul Justitiei a sosit la Galati pentru a verifica activitatea Biroului de executari. Nu se stie la ce concluzii au ajuns atunci inspectorii, dar probabil ca situatia nu li s-a parut foarte grava la momentul respectiv, atita vreme cit, timp de mai bine de sase luni, nu s-a luat nici o masura impotriva vreunuia dintre cei care raspundeau de punerea in aplicare a sentintelor.
Un criminal bolnav de cancer, punctul de plecare al unui imens scandal
In luna octombrie a acestui an, trei dintre magistratii din cadrul Sectiei Penale a Tribunalului Galati au reclamat-o pe presedinta Tribunalului la Ministerul Justitiei, afirmind ca aceasta le-ar fi cerut sa solutioneze favorabil cererea de intrerupere a executarii pedepsei inaintata de tecuceanul Mircea Cantaragiu. Acesta, condamnat de instanta la 16 ani de inchisoare fiindca isi omorise socrul, beneficiase deja de o intrerupere a pedepsei pe motive medicale, dupa ce prezentase un certificat medico-legal in care scria ca e bolnav de cancer la unul din ochi. Boala de care suferea nu l-a impiedicat pe Cantaragiu sa comita o noua fapta deosebit de grava. In timpul "invoirii" din penitenciar, el a omorit doi oameni intr-un accident de circulatie. Arestat pentru a doua oara, el a cerut iarasi repunerea in libertate. Cei trei judecatori sustin ca Alexandrina Zaharia a intervenit pentru a obtine o noua eliberare a lui Cantaragiu. Pe linga acest lucru, ei ii reprosau presedintei Tribunalului ca are un comportament neadecvat fata de subalterni.
Aceste plingeri au dus la declansarea unui nou control la Galati, moment in care s-a readus in discutie si problema celor cinci sute de sentinte definitive nepuse in executare.
Valeriu Stoica a cerut Consiliului Superior al Magistraturii sa o revoce din functie pe presedinta Tribunalului Galati
In fata inspectorilor de la minister, sefa Tribunalului a sustinut ca interventia ei in dosarul Cantaragiu a avut in vedere o solutionare mai rapida a cazului si nu obtinerea unui verdict favorabil condamnatului. Ea a afirmat ca a cerut ca dosarul lui Cantaragiu sa fie solutionat mai repede deoarece primise un telefon din partea sefului Penitenciarului Braila, care i-ar fi spus ca acesta se simte foarte rau si s-ar putea sa moara in puscarie. La inceputul acestui an, Cantaragiu chiar a fost pus in libertate, in urma unei hotariri pronuntate de Judecatoria sectorului 6 Bucuresti. Cu toate acestea, dupa ce echipa de control s-a intors la Bucuresti, ministrul Justitiei de atunci, Valeriu Stoica, a decis, pe baza raportului intocmit de inspectori, sa trimita cazul spre analiza Consiliului Superior al Magistraturii, urmind ca acesta sa decida demiterea Alexandrinei Zaharia. Membrii CSM, singurul for care putea decide sanctionarea presedintei Tribunalului Galati, au considerat insa ca nu au suficente probe pentru a lua o hotarire in acest caz. Ei au solicitat Ministerului Justitiei sa trimita o noua echipa de control la Galati, pentru a reverifica acuzele ce i se aduc judecatoarei Zaharia.
Noul ministru al Justitiei vrea sa o dea pe presedinta Tribunalului pe mina Parchetului
Conform unui comunicat ce ne-a fost remis ieri de Biroul de presa al MJ, cel de-al doilea control a confirmat rezultatele primului, "relevind grave nereguli in activitatea biroului de executari penale si incalcari ale normelor de conduita deontologica comise de presedintele Tribunalului". Aceste constatari l-au determinat pe noul ocupant al fotoliului ministerial, Rodica Stanoiu, sa retrimita Consiliului Superior al Magistraturii spre rejudecare acest caz. Mai mult decit atit, ministrul Justitiei a decis sa ceara procurorului general al Parchetului de pe linga Curtea Suprema de Justitie inceperea urmaririi penale si stabilirea persoanelor vinovate pentru nepunerea in aplicare a mandatelor de executare a unor pedepse privative de libertate. Pe linga aceasta, in comunicat se spune ca " in prima sedinta a Consiliului Superior al Magistraturii se va solicita acestui organism sa-si exercite cu mai multa fermitate rolul in asigurarea bunei functionari a justitiei". Pentru un cititor atent, acest lucru inseamna ca ministrul Stanoiu considera situatia de la Galati atit de grava incit nu va admite ca presedinta Tribunalului sa fie scoasa nevinovata de catre CSM. Daca Consiliul Magistraturii, care se va intruni la sfirsitul lunii ianuarie, va decide inlocuirea din functie a judecatoarei Zaharia sau va aplica o sanctiune ceva mai "blinda", ramine sa vedem la momentul respectiv. (Andrei RADU)

Comentarii