Privatizarea executorilor judecatoresti, aminata cu inca doua luni

vineri, 16 februarie 2001, 00:00
2 MIN
 Privatizarea executorilor judecatoresti, aminata cu inca doua luni

Privatizarea executorilor judecatoresti se tot lasa asteptata. Daca initial acest lucru urma sa fie pus in practica dupa adoptarea regulamentului de aplicare a Legii 188/2000 privind executorii judecatoresti, acum momentul organizarii executorilor in cabinete private a fost din nou aminat, printr-o ordonanta de urgenta.
Nici nu a fost adoptata bine legea executorilor judecatoresti si o parte dintre prevederile acesteia au fost deja modificate printr-o ordonanta de urgenta. Astfel, conditiile de desfasurare ale examenelor de admitere pentru aceasta profesie nu vor mai fi propuse de Consiliul Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti, ci vor fi stabilite direct prin ordin al ministrului Justitiei. Aceeasi institutie nu va avea dreptul, asa cum prevedea initial Legea 188/2000, sa stabileasca onorariile minimale pentru serviciile prestate de executori, ci doar sa faca simple propuneri care vor fi sau nu aprobate in final de ministrul Justitiei. O alta modificare adusa acestei legi o reprezinta prevederea potrivit careia executorii care nu au doi ani de activitate vor deveni stagiari la data angajarii lor intr-un birou privat format din colegii cu mai multa vechime.
Executorii judecatoresti vor mai astepta pina sa se privatizeze
Dupa cum am mai scris, o buna parte dintre executorii judecatoresti de pe raza Curtii de Apel Galati isi exprimasera deja optiunea de a se "rupe" de instante si de a lucra pe cont propriu in cadrul unor cabinete particulare, ca si in cazul notarilor publici. Daca pina acum se stia ca aceasta reorganizare va fi demarata in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a legii, acest termen a fost prelungit cu inca doua luni. Dupa aceasta perioada, executorilor li se mai acorda un termen de 30 de zile pentru a se constitui in Camere si pentru a se constitui Uniunea Nationala. Regulamentul de aplicare a legii executorilor judecatoresti mai prevede ca sediul biroului se stabileste in localitatea in care isi are domiciliul sau resedinta executorul judecatoresc ori unul dintre asociati. Odata cu infiintarea birourilor private, cele de pe linga Judecatorii sau Tribunale isi vor inceta activitatea. "Dosarele de executare silita aflate in curs de rezolvare la data inceperii activitatii executorilor judecatoresti, vor fi repartizate intre birourile executorilor constituite, de catre un judecator delegat de la fiecare instanta, cu respectarea dispozitiilor privitoare la competenta", se mai spune in lege. (Cristina SARBESCU)

Comentarii