SIDEX – Bomba disperarii

joi, 31 ianuarie 2002, 00:00
7 MIN
 SIDEX – Bomba disperarii

Palarii si bastoane din otel indian
Salariatii "Ispat Sidex" incep sa joace, din ce in ce mai multi, dupa mult trimbitata Ordonanta "Sidex". 51 dintre ei si-au depus dosarele de pensionare la Casa Judeteana de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CJPAS) Galati, desi pentru multi siderurgisti drepturile prevazute in OUG 119/2001 sint inca o nebuloasa. In ianuarie, 29 dintre pensionarii "Sidex", care si-au primit deciziile la sfirsitul anului trecut, au intrat deja in plata, chiar daca pensia nu era completata cu diferenta de pina la media salariilor din ultimul an, asa cum muti crezusera initial. Venitul de completare pina la suma stabilita pentru fiecare caz in parte va fi platit de la bugetul fondului pentru plata ajutorului de somaj numai dupa ce "Ispat Sidex" va trimite la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Galati fisele cu cistigurile salariatului din ultimele 12 luni. Compensatii care, in urmatorii trei ani, vor fi scutite de retinerile legale in contul obligatiilor catre bugetul asigurarilor sociale de stat. Practic, in functie de vechime si salariul avut, fostii siderurgisti vor primi, conform unui calcul al CJPAS Galati, pensii intre 2 milioane de lei si 6,8 milioane de lei, plus o suma separata de la AJOFM Galati, pentru completarea venitului fix calculat potrivit OUG 119/2001. Situatia celor 15 salariati ai combinatului care si-au dat demisia ori au incetat raportul de munca cu acordul patronilor este cu totul diferita. Desi acestia sint acoperiti de acelasi act normativ, ei nu pot beneficia de ajutor de somaj intrucit Legea somajului prevede ca salariatii plecati cu articolul 129 din Codul Muncii nu se bucura de acest drept.
500-600 de pensionari "Sidex" pina la sfirsitul anului
De citeva zile, batrineii din Combinat au inceput sa gaseasca pe birouri adrese din partea administratiei in care sint sfatuiti sa-si depuna dosarele pentru pensionare intrucit indeplinesc conditiile stipulate in Legea Pensiei. CJPAS Galati estimeaza ca numarul siderurgistilor care se vor pensiona sub umbrela OUG 119/2001 va bate catre 600.
Pina la 31 decembrie 2001 au fost depuse la CJPAS 30 de dosare pentru pensionare, dintre care 29 au fost solutionate si transmise in plata. De la inceputul lui ianuarie s-au depus inca 21 de dosare, noua fiind semnate chiar in cursul zilei de ieri. Stabilirea dreptului de pensie nu este insa totuna cu determinarea venitului de completare pina la valoarea medie calculata a salariilor din ultimul an de activitate. "Marea majoritate a salariatilor «Sidex» a crezut ca aceasta suma suplimentara vine pe cuponul de pensii. In alineatul 3 al articolului 19 din OUG 119/2001 se spune insa clar ca acest venit de completare va fi acordat lunar de la bugetul fondului pentru plata ajutorului de somaj si ca va fi scutit de la virarea CAS. Am stabilit o modalitate de lucru intre noi, «Ispat Sidex» si AJOFM. Practic, dupa ce s-a emis decizia de la noi, societatea completeaza dosarul cu salariul mediu din ultimele 12 luni si il trimite mai departe la AJOFM, pentru a se plati venitul de completare. Lunar, CJPAS va transmite la agentie o placheta continind cuantumul pensiilor, data comunicarii in plata si modificarile prin indexarea trimestriala", ne-a declarat directorul general al CJPAS Galati, Georgeta Modiga. Astfel, pensiile vor fi indexate trimestrial, fara ca venitul cumulat primit sa se mareasca. In cazul in care pensia a fost stabilita la o valoare a punctului de 1.762.000 lei, aceasta va fi indexata potrivit valorii actualizate a punctului, adica 1.885.000 de lei, dupa ultima majorare cu 7%. De exemplu, o pensie de 2.414.000 de lei, stabilita la 1 decembrie 2001, va ajunge dupa 1 februarie 2002 la valoarea de 2.583.661 de lei. Cuantumul mediu estimat al pensiei pentru limita de virsta in cazul unui barbat cu 30 de ani vechime, dintre care 25 in grupa I de munca, este de 2,6 milioane de lei. Minimul si maximul pensiilor pentru fostii salariati ai "Sidex" sint de 2 milioane de lei si respectiv 6,8 milioane de lei. "La depunerea dosarului la CJPAS salariatul are obligatia de a prezenta si o adeverinta privind salariul brut lunar cu sporurile si adaosurile aferente. In cazul in care nu se depune aceasta adeverinta la dosar, calculul e in detrimentul pensionarului pentru ca se lucreaza pe inscrisul din cartea de munca, ceea ce il afecteaza la stabilirea pensiei cu 200.000 – 300.000 de lei", a mai adaugat Georgeta Modiga.
Noii patroni ai combinatului nu au virat pina acum contributia individuala la fondul de pensii
OUG 119/2001 nu exonereaza "Ispat Sidex" de la plata CAS-ului individual de 11,67% din salariu, contributie retinuta de pe statele de plata ale angajatilor. Cu toate acestea, pina in prezent, boss-ii indieni nu au parafat nici o dispozitie de plata catre CJPAS Galati in contul acestei obligatii. "Mi-am permis sa fac o adresa catre directorul general al «Ispat Sidex» privind acest lucru. I-am comunicat ca neretinerea din salarii a CAS-ului individual precum si retinerea si nevirarea acestuia constituie stopaj la sursa si este o fapta pentru care se raspunde penal. Astept inca sa primesc un raspuns", sustine Georgeta Modiga. In timp ce probabil, subordonatii lui Narendra Chaudhary lucreaza inca la traducerea adresei de la CJPAS, s-au implinit aproape trei luni de cind Combinaul nu a facut nici un fel de plati la fondul de pensii. Situatie valabila si in cazul societatilor de pe platforma "Sidex", care asteapta, cu aceeasi nerabdare am spune noi, sa vada semnate contractele de prestari servicii cu colosul siderurgic.
Plagile Sidex: contopisti cu grupa I de munca
Pina la intrarea in vigoare a Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii, adica 1 aprilie 2001, incadrarea personalului cu sarcini de lucru deosebite se facea in grupele I sau II. Inspectorii de la serviciul de Stabiliri Pensii din cadrul CJPAS Galati au avut surpriza sa dscopere la "Sidex" directori, sefi de servicii si normatori cu grupa I sau II de munca. "Unitatea se face direct raspunzatoare de aceste incadrari, deoarece dispuneau de normative foarte clare pentru asa ceva", ne-a declarat directorul general al CJPAS Galati. S-a ajuns astfel ca un salariat al Combinatului sa cumuleze un punctaj mediu anual mai mare de trei puncte, limita prevazuta in Legea 19/2000. "Incepind de la 1 aprilie 2001, potrivit articolului 78, alineatul 4 din Legea 19/2000, punctajul mediu nu poate depasi 3 puncte intr-un an calendaristic. Pe de alta parte, articolul 166 din aceeasi lege prevede ca pina la intrarea in vigoare a Legii 19, punctajul nu e supus plafonarii. Aceasta persoana a realizat un punctaj foarte mare, de 3,4 puncte si i s-a calculat o pensie de 6,3 milioane de lei", a mai declarat Georgeta Modiga. Potrivit sursei citate, 21.000 de salariati din cei 27.000 citi are "Ispat Sidex" pe statul de plata, au fost incadrati anul trecut la conditii speciale de munca, iar muncitarii de la Uzina Cocso-Chimica au sanse mari sa obtina conditii speciale.
Somajul de la capatul tunelului
Articolului 19 din ordonanta Sidex prevede ca "salariatii societatii care intr-o perioada de 36 de luni de la data finalizarii, se pensioneaza in conditiile Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale in vederea obtinerii pensiei de limita de virsta, pensii anticipate sau pensii anticipate partial, beneficiaza, pina la expirarea perioadei de 36 de luni, si de un venit de completare egal cu diferenta dintre pensia calculata si salariul individual mediu net din ultimele 12 luni de activitate. Salariatii al caror contract individual de munca va inceta, inclusiv pe baza acordului incheiat intre societate si salariat, intr-o perioada de 12 luni de la data finalizarii, beneficiaza de ajutor de somaj, stabilit in baza prevederilor legale in vigoare si au dreptul, pina la expirarea celor 12 luni, la un venit de completare egal cu diferenta dintre nivelul ajutorului de somaj si salariul individual mediu net din ultimele 12 luni" Potrivit aceluiasi articol, sumele destinate acoperirii valorii venitului de completare se suporta de la bugetul fondului pentru plata ajutorului de somaj. Veniturile de completare de care pot beneficia salariatii combinatului sint asimilate platilor compensatorii si se vor acorda in conditiile prezentate de OG 119/2001.
15 siderurgisti au cazut pina acum victime ale capcanei din articolul 19
Desi grija manifestata de Executiv pentru viitorul siderurgistilor care nu doresc sa mai lucreze pentru Ispat Sidex este demna de toata lauda, facilitatile acordate angajatilor combinatului care au solicitat incetarea contractului individual de munca, au ramas doar la stadiul de bune intentii. Practic, siderurgistii care si-au dat demisia nu pot beneficia de ajutor de somaj si nici de venitul de completare "micilor" inadvertente dintre prevederile articolului 19 din OG 119/2001 si a Legii somajului. Atunci cind a "plamadit" articolul 19, in care a stipulat ca salariatii vor beneficia de ajutorul de somaj in "conditiile prevederilor legale in vigoare", Executivul a uitat sa tina cont de niste amanunte esentiale foarte importante. Astfel, conform prevederilor legale in vigoare, respectiv a Legii Somajului 1/1991, angajatii care solicita incetarea contractului individual de munca in conditiile articolului 129 din Codul Muncii nu pot beneficia de ajutor de somaj. In Codul Muncii, la articolul 129 scrie negru pe alb ca "raporturile de munca inceteaza la expirarea contractului de munca sau ca urmare a incetarii acestuia, prin acordul dintre salariat si unitate, precum si desfacerea contractului din initiativa unuia dintre parti (prin demisie)". Datorita contradictiilor dintre prevederile articolului 19 din Ordonanta Sidex si a Legii Somajului, siderurgistii galateni care si-au dat demisia s-au trezit ca nu pot primi nici ajutorul de somaj nici venitul de completare. Presedintele Federatiei Sindicale a Siderurgistilor (FSS), Mircea Scintei, ne-a declarat ca 15 siderurgisti care si-au dat pina acum demisia din combinat nu au putut beneficia de facilitatile prevazute de Ordonanta Sidex.
FSS solicita punerea cap la cap a celor doua acte normative
Presedintele FSS, Mircea Scintei, a prezentat in cadrul sedintei extraordinare a comisiei de dialog social, care a avut loc saptamina trecuta, problemele aparute datorita neconcordantei tehnice dintre prevederile OG 119/2001 si a Legii Somajului. "Siderurgistii care au solicitat desfacerea contractelor individuale de munca nu au primit inca ajutorul de somaj si venitul de completare, deoarece Legea Somajului stipuleaza ca persoanele care-si dau demisia nu primesc ajutor de somaj. Federatia Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca si Ministerul Muncii si Solidaritate Sociale sa gaseasca solutii pentru rezolvarea acestei contradictii", ne-a declarat presedintele FSS, Mircea Scintei. (Florin STEFAN, Magda CONDOS)

Comentarii