Soarta bancilor populare galatene

marți, 10 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 Soarta bancilor populare galatene

"Soarta" bancilor populare galatene si a economiilor depuse de catre persoanele fizice va fi hotarita in urmatoarele luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Recent, BNR a dat publicitatii lista celor 923 de cooperative de credit, 38 dintre acestea avind sediul central in judetul Galati, care au depus pina la data de 13 septembrie actele legale necesare in vederea obtinerii autorizatiei de functionare ca organizatii cooperatiste de credit. In urma analizarii documentatiei prezentate de fiecare banca populara, BNR va decide daca va autoriza functionarea acesteia ca organizatie cooperatista de credit.
Intrarea in incapacitate temporara de plata, la inceputul lunii iunie, a majoritatii bancilor populare, ca urmare a dezastrului de la FNI, a determinat Executivul sa faca ordine in activitatea cooperativelor de credit. Astfel, conform noului act normativ (OG nr. ’97/2000 privind organizatiile cooperatiste de credit), bancile populare au trebuit sa depuna la Banca Nationala a Romaniei, pina la data de 13 septembrie, actele legale necesare in vederea obtinerii autorizatiei de functionare in continuare ca organizatie cooperatista de credit sau ca banca comerciala. In urma analizarii datelor prezentate de fiecare banca populara (bilantul contabil pe ultimii ani, indicatorii economico-financiari, capitalul social al acesteia, etc), BNR va hotari daca va aproba sau nu cererea de autorizare. Bancile populare care nu vor primi avizul BNR vor fi nevoite sa intre in procedura de lichidare.
Bancile populare se pot transforma in banci comerciale
Conform normelor metodologice ale OG nr. ’97/ 2000, publicate in Monitorul Oficial din 11 septembrie, organizatia cooperatista de credit care doreste sa functioneze ca banca comerciala trebuie sa depuna la BNR, in vederea obtinerii autorizatiei, cererea de autorizatie, bilantul contabil, hotarirea adunarii generale a organizatiei cooperatiste de credit privind schimbarea formei juridice in societate pe actiuni, actul constitutiv si copie legalizata de pe certificatul de inmatriculare a societatii pe actiuni, date referitoare la membrii Consiliului de Administratie precum si informatii privitoare la serviciile pe care le va oferi banca clientilor. Pentru a se putea transforma in banca comerciala, cooperativa de credit trebuie sa detine un capital de minim 150 miliarde de lei.
Bancile populare care doresc sa functioneze ca organizatii cooperatiste de credit trebuie sa faca parte dintr-o retea cooperatista de credit, capitalul agregat minim al unei retele fiind de 150 de miliarde de lei. Capitalul agregat al retelei cooperatiste de credit este format din partile sociale subscrise si varsate de membrii cooperatori, fondurile de rezerva constituite de organizatiile membre cooperatiste de credit, rezervele generale pentru riscul de credit (constituite de organizatiile cooperatiste de credit), rezervele de intrajutorare constituite de organizatiile cooperatiste de credit.
38 de banci populare galatene au depus cerere pentru autorizare la BNR
Conform OG nr. 97/2000, 38 de banci populare care au sediul central in judetul Galati au depus pina la 13 septembrie la BNR documentatia necesara in vederea obtinerii autorizatiei de functionare ca organizatii cooperatiste de credit.
Astfel, cooperativele de credit Concordia Romana, cu sediul in Galati, Tecuci si Tirgu Bujor s-au asociat, pentru a primi autorizatie de functionare, in Casa Centrala a Cooperativelor de Credit Concordia Romana. Pe lista data publicitatii de BNR a bancilor populare care nu sint asociate sau nu au declarat asocierea si care doresc sa obtina avizul de functionare ca organizatii cooperatiste de credit se afla Banca Populara Probanc, Banca Populara Speranta, Banca Populara Moldova, Banca Populara Stabilitatea, Banca Populara Covurlui, Banca Populara Dreptatea, Banca Populara Fortuna, Banca Populara Excelsior, Banca Populara Minerva, Banca Populara de Investitii, Banca Populara Viitorul, Banca Populara Eldo, Banca Populara Dunarea. De asemenea, un numar de 22 de organizatii cooperatiste de credit au depus actele la BNR in vederea functionarii ca asociate in cadrul Casei Cooperativelor de Credit – Credit Coop. Bancile populare care doresc sa faca parte din aceasta Casa a Cooperativelor de Credit – Credit Coop sint: Casa Teritoriala Galati a Cooperativelor de Credit, Cooperativele de credit (bancile populare) din comunele Frumusita, Independenta, Ivesti, Liesti, Namoloasa, Pechea, Piscu, Tudor Vladimirescu, Mastacani, Suceveni, Barcea, Corod, Cosmesti, Matca, Nicoresti, Priponesti, Tepu, bancile populare din orasele Beresti, Tirgu Bujor, Tecuci precum si Banca Populara Alianta din Galati. (Magda CONDOS)

Comentarii