Taticul spargatorilor a fost capturat

joi, 14 februarie 2002, 00:00
4 MIN
 Taticul spargatorilor a fost capturat

In luna noiembrie, politistii de la "Municipiu" au fost bombardati de numeroase sesizari din partea unor galateni care reclamau faptul ca apartamentele lor au fost "vizitate" de hoti. Anchetele au fost conexate atunci cind oamenii legii au sesizat existenta unor elemente de legatura intre toate aceste spargeri. Furturile erau comise intre orele 17-22, numai in cartierele Mazepa I si II, Tiglina I si II, si (cu exceptia unei singure locuinte) toate apartamentele erau situate la parter, majoritatea caselor fiind dotate cu termopane sau timplarii din aluminiu, iar prada – in principal bijuterii, aparatura electronica, lei si valuta. Din acel moment, anchetatorii au stabilit ca toate aceste furturi poarta semnatura unui singur autor.
"Aceste spargeri au continuat. La finalul lunii ianuarie am reusit sa stringem ceva date si deja intocmisem o lista de suspecti pe care se aflau sase nume. Pe 6 februarie, autorul a fost prins. El a facut o singura greseala. A incercat sa vinda la o casa de amanet bunuri care fusesera sustrase dintr-o locuinta cu numai doua zile inainte", a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, adjunctul comandantului Politiei Municipiului, lt.col. Camil Domniteanu.
Politistii spun ca spargatorul cu pricina era principalul suspect de mult timp, dar, pina la retinerea acestuia, nu au avut probe din care sa reiasa implicarea sa in comiterea celor 27 de spargeri.
Springar convins
Springarul care a dat atitea batai de cap politistilor este Ioan Marian Botezatu, 34 de ani. Numele acestuia stirneste amintiri legate de zeci de nopti nedormite pina si celor mai vechi judiciaristi. "In 1993, Botezatu a fost inchis si condamnat la 5 ani de inchisoare tot pentru furturi din locuinte, iar in luna iunie a anului 1996 s-a liberat conditionat. In acelasi an, acesta a fost arestat preventiv si condamnat la 9 ani de detentie tot pentru spargeri de apartamente. A iesit in luna aprilie, dupa ce a ispasit doar patru ani din pedeapsa. I-au mai ramas de executat 1706 zile de inchisoare. Acesta este Marian Botezatu", sustine col. Domniteanu.
Modul de operare
Politistii spun ca Botezatu trecea la atac numai dupa o supraveghere minutioasa a apartamentului pe care urma sa il "viziteze" si dupa ce studia in detaliu programul viitorilor pagubasi. "La lasarea intunericului, acesta spargea cu un pietroi geamurile locuintelor, dupa care disparea. Revenea atunci cind lucrurile se calmau si intra in apartament. Fura bijuterii, lei sau valuta. Intr-unele dintre locuinte acesta a gasit aparatura electronica. Atunci apela la un taximetrist care-l ajuta sa o transporte. Acest sofer de taxi, Ionel Cristian Micu, 27 de ani, a fost arestat preventiv pentru complicitate", a mai declarat colonelul Camil Domniteanu.
Cirnati cu valoare de bijuterii
Botezatu nu intra decit in apartamentele in care era sigur ca va gasi prada consistenta. De citeva ori, a dat insa gres. " Desigur, a avut si citeva esecuri. A intrat in casa unor oameni mai putin instariti si in lipsa unor bunuri de valoare a dat iama la frigider. Unei femei i-a luat chiar inainte de Craciun toti cirnatii si pachetele de carne. Cea mai tare lovitura care i-a reusit lui Botezatu o reprezinta insa cea pe care a realizat-o in locuinta omului de afaceri Nicolae Boghici. Din apartamentul acestuia care, culmea, era pazit de un gardian, au fost sustrase bijuterii si bunuri de 300 milioane lei. O alta victima a lui Botezatu a fost un libanez care a fost pagubit de bunuri in valoare de 80 milioane de lei", sustine colonelul Domniteanu.
Proba zdrobitoare: urmele lasate pe zapada
Ancheta a fost considerata una extrem de complexa mai ales ca in toate cele aproape 30 apartamente sparte nu a fost gasit nici un indiciu care sa duca pe urmele autorului. "Lucra intr-adevar foarte inteligent. Numai cu manusi. Nu a lasat nici o urma. Deci partea criminalistica nu ne-a ajutat foarte mult. De partea noastra a fost insa timpul si conditiile meteo. I-am luat urmele pe care si le-a lasat in zapada, probabil fara sa-si dea seama. Aceasta este una dintre cele mai importante probe. Mai ramin insa de facut multe alte lucruri. De exemplu, Botezatu a declarat ca aparatura electronica a aruncat-o in Siret in momentul in care a simtit ca Politia il incolteste. Vom apela la scanfandri pentru a verifica acest lucru. De asemenea, ne mai ramine sa stablim daca acesta a mai lucrat in complicitate si cu alte persoane. Oricum, Botezatu a fost cooperant, poate prea cooperant. Este – desi are numai 12 clase -un om inteligent si educat. Si atunci cind discuti cu el nu poti sa nu-l respecti. Botezatu este, fara indoiala, un spargator de profesie", a incheiat colonelul Domnteanu.
Din informatiile pe care le detinem (si pe care politistii nu le-au spus in conferinta de presa) acest Botezatu este una si aceeasi persoana cunoscuta atit in rindul springarilor de profesie cit si in cel al copoilor de la Judiciar sub numele de cod «STUDENTUL». Nume de cod, nu porecla, pentru ca Botezatu nu-i un oarecare, asa cum s-au exprimat si politistii care l-au anchetat. Pe vremea "impuscatului", faptele Studentului au pus pe jar Militia. Tipul spargea numai case de stabi – procurori, judecatori, medici, mahari din partid – de unde subtiliza obiecte de arta, bijuterii si valuta, intuind ca acestia le procurasera pe cai ilicite si nu vor indrazni sa reclame disparitia unor bunuri a caror provenienta putea stirni curiozitatea Securitatii. Dupa "rebeliunea" din decembrie 1989, Botezatu si-a continuat seria loviturilor, ingrosind astfel teancul de dosare inregistrate la Politie cu a.n. Politistii au declarat in conferinta ca vor verifica daca Botezatu a lucrat in complicitate cu alte persoane. Acest lucru ar fi de mirare, intrucit Studentul este cunoscut ca un spargator solitar, un ins care opereaza pe cont propriu, ceea ce l-a facut sa fie catalogat de colegii de breasla ca facind parte din crema springarilor. (Cristina SARBESCU)

Comentarii