Gaura de doua milioane de euro in bugetul Consiliului Judetean

miercuri, 19 noiembrie 2008, 00:40
3 MIN
 Gaura de doua milioane de euro in bugetul Consiliului Judetean

Cele doua milioane de euro executate din bugetul Consiliului Judetean (CJ) de Ministerul de Finante par ca s-au dus pe apa simbetei. Astfel, reprezentantii CJ au pierdut procesul la Curtea de Apel Iasi, iar in acest moment cele 8,6 milioane de lei executate din bugetul judetului in urma cu citeva luni sint ca si pierdute.

Directia Generala a Finantelor Publice Iasi (DGFP) a executat in august, in numele Ministerului Finantelor, o datorie acumulata in urma unui proiect controversat al SC Apa Vital, fosta RAJAC, demarat din 1995. Acesta viza achizitionarea, de la firma germana Mannesmann, a unor utilaje necesare modernizarii statiei de epurare a municipiului Iasi din Dancu. "Nici nu ma asteptam sa cistigam procesul la Iasi", a afirmat secretarul CJ, Ion Serbina.

Reprezentantii CJ au anuntat ieri ca in cel mai scurt timp vor face recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. "Imi voi concentra toata atentia pentru recursul pe care il vom face la Bucuresti. Oricum s-ar fi ajuns acolo", a completat Serbina.

"Mi se pare o gluma juridica"

Autoritatile judetene ramin cu o gaura financiara serioasa in buget dupa ce in luna august au fost executati de DGFP. Imediat dupa executare, de la 1 septembrie, CJ a deschis actiune in instanta pentru a-si recupera banii. Dupa mai multe aminari, pe 17 noiembrie, la Curtea de Apel Iasi, s-a decis respingerea actiunii CJ care viza suspendarea executarii actului administrativ prin care din bugetul autoritatilor judetene a fost luata suma de 8,6 milioane de lei.

"DGFP nu a facut decit sa puna in aplicare un titlu executoriu transmis de Directia Generala de Trezorerie si Datorie Publica din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor. In baza acestui titlu, am efectuat executarea datoriei reprezentind rate de capital plus majorari si dobinzi de intirziere aferente unor credite externe contractate de catre RAJAC pentru care CJ a garantat", a anuntat la acea data Maria Taran, purtator de cuvint al DGFP Iasi.

Decizia instantei de judecata a fost catalogata ieri de reprezentantii CJ drept o "gluma juridica". "Este absurd si ilogic ca atunci cind beneficiarului i se stinge creanta, printr-o ordonanta de guvern, sa-l pui pe garant (n.r. – CJ) sa plateasca datoria. Mi se pare o gluma juridica", a afirmat secretarul CJ.

Autoritatile judetene au anuntat ieri ca vor ataca decizia Curtii de Apel dupa ce vor primi motivarea instantei. Mai mult, conducerea CJ s-a aratat increzatoare intr-o decizie favorabila a Inaltei Curti de Casatie. "Categoric cred ca vom recupera banii. Sper ca judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie sa gindeasca altfel. Ceva la Iasi nu merge, cred ca ne aflam in extremitatea estica a Europei si crivatul bate mai puternic aici", a spus Serbina.

Povestea creditului KfW

Datoria executata de DGFP are radacinile intr-un proiect demarat in urma cu 13 ani cind a fost contractat un credit de peste 20 de milioane de marci germane de la banca germana Kreditanstalt fur Wiederaufbau (KfW) pentru modernizarea statiei de epurare a municipiului Iasi din Dancu. Creditul a fost garantat de stat, iar din 2000 trebuia returnat in transe. In baza unor acte normative emise in 2000, 2003 si 2006, datoria a fost treptat acoperita de stat.

Astfel, potrivit unei ordonante de urgenta din 2000, Guvernul se angaja sa acopere rambursarea ratelor, in valoare de 9,3 milioane de euro, mai putin primele doua rate, evaluate la 1,2 milioane de euro, care au fost platite din fondul de risc constituit la Ministerul Finantelor. In 2003, printr-o hotarire de guvern s-au alocat bani catre CJ pentru a acoperi 1,5 milioane de lei pentru "plata partiala a ratelor de capital si a dobinzilor aferente acestora din creditul contractat de RAJAC".

Mai mult, in OUG 128/2006, se mentioneaza ca "obligatiile fiscale principale catre fondul de risc aferente imprumuturilor externe garantate de stat (…) se scutesc la plata", iar in lista aprobata de autoritatile centrale figureaza si fosta regie de apa-canal. Practic, reprezentantii CJ sustin ca din 2006 nu mai exista nici o datorie aferenta imprumutului contractat de la KfW.

Comentarii