3O eleva de nota 10 zguduie Liceul Eminescu

luni, 09 iunie 2003, 23:00
6 MIN
 3O eleva de nota 10 zguduie Liceul Eminescu

„Cind ii deranjeaza pe dinsii ceva, spun ca n-ai voie sa intri sau sa te bagi”
Lunea trecuta, toti elevii dintr-a XI-a B, profil matematica-informatica, de la „Eminescu” urmau sa dea obisnuita lucrare recapitulativa de sfirsit de an, la chimie. Profesoara Maria Ciugureanu, un cadru didactic reputat in scoala, sustine ca programase lucrarea inca dinainte de vacanta de Pasti. Cu toate acestea, un elev a refuzat sa dea extemporalul. Nu unul oarecare: sefa de promotie a clasei, cu 10 pe linie, cu patru note de 10 la chimie, unde citiva ani a luat si premii la olimpiade. Irina M. s-a ridicat in picioare si i-a spus ca nu vrea sa dea extemporalul. „I-am spus ca nu vreau sa dau lucrarea pentru ca nu se justifica. Aveam deja, cu totii, cite patru note la chimie, iar eu nu dau chimie nici la bacalaureat, nici la facultate. Apoi i-am spus ca nu e o diriginta buna, ca nu stie ce se intimpla in clasa, ca nu stie sa comunice cu noi”, povesteste Irina M.. Reactia Irinei i-a uimit pe colegi, si pe diriginta. „Nu ne-a spus ca vrea sa faca asta si nici nu a avut vreodata conflicte cu doamna diriginta sau cu alti profesori”, a spus o colega a Irinei. „Nu stiu de ce a facut asta. Cred ca era foarte obosita”, spune profesoara Ciugureanu.
In loc sa fie aplanat, conflictul s-a extins joia trecuta, cind parintii au fost scosi din scoala cu ajutorul „mascatilor” pentru ca au dorit sa asiste la ora de dirigentie, unde urma sa fie dezbatut cazul fiicei lor. „N-am avut ce face. Nu voiau sa paraseasca clasa”, spune directorul Liceului „Eminescu”, Dimitrie Terzici. „Eu sint presedintele comitetului de parinti si am ajutat scoala in acesti ani. Nu am cerut nimic deosebit, ci doar sa asist la ora de dirigentie, unde se discuta cazul copilului meu. Noi, parintii, care platim din banii nostri gardienii sa ne apere copiii, sa ajungem sa fim scosi afara ca niste teroristi?”, spune tatal fetei, Sergiu M., cercetator fizician. „Toate ca toate, dar asta-i prea de tot: sa fie adusi mascatii”, comentau ieri colegii Irinei, in clasa. „Cind este vorba sa sprijinim si sa ajutam scoala sintem chemati, iar cind ii deranjeaza pe dinsii ceva, spun ca n-ai voie sa intri sau sa te bagi”. „Sa va repet injuriile parintilor de joi? Eu n-am intors o vorba. Ei mi-au spus, iar eu am inghitit”, spune in replica, Maria Ciugureanu. Irina spune insa ca profesoara a instigat clasa impotriva ei. „A mers in clasa si i-a intrebat: Cine vreti sa plece din scoala? Irina sau eu?”, sustine eleva. „Acesta este terorism psihologic”, comenteaza tatal.
„Am refuzat pentru ca nu-mi place sa fiu o marioneta”
Cine are dreptate si cine este de acuzat in acest caz? Irina si parintii sai sau diriginta si conducerea scolii? Profesorii au tras concluzia repede, fara sa stea prea mult pe ginduri. Irina a fost propusa spre sanctionare cu nota 7 la purtare de catre consiliul profesoral al clasei, pentru ca ieri sa se vehiculeze chiar ideea exmatricularii. Sanctiunea i se pare nedreapta fetei, aberanta parintilor, ambii universitari. „Eu nu am aprobat niciodata gestul fiicei mele. Dar cred ca scoala, profesorii, trebuie sa ajute elevii, sa discute cu ei. Poate sa-mi spuna mie cineva de ce fiica mea, eleva de nota 10 si olimpica, nu mai vrea sa mearga nici moarta la chimie? Nu este oare la scoala nici o problema?”, intreaba mama Irinei, cadru didactic la Universitatea „Cuza”.
Fiecare „tabara” are propriile sale argumente. Diriginta si conducerea scolii spun ca gestul fetei, de a se opune unui extemporal, mai ales anuntat dinainte, este un act de indisciplina. De cealalta parte, fata spune ca lucrarea nu era justificata: „Toata lumea avea deja cite patru note, au am patru de 10. La fiecare sfirsit an, din clasa a VII-a incoace, da lucrari recapitulative pe care niciodata nu le trece in catalog. Ce rost au? Am refuzat sa dau lucrarea pentru ca nu-mi place sa fiu o marioneta. Eu cred ca scopul principal al scolii este sa inveti, iar scoala nu trebuie sa fie un chin”. Conducerea scolii si profesoara spun ca lucrarea face parte din exigentele scolii. Eleva replica insa ca „in timp ce la materiile de profil, matematica-informatica, se pun note mari cu mare larghete, pentru a da bine, la chimie se stringe surubul, ceea nu e corect”.
„Eu nu am facut decit sa spun lucrurilor pe nume”
In mod surprinzator, colegii Irinei nu par sa-i tina partea. Acest lucru reiese din raspunsurile lor la testul dat in ora de dirigentie saptamina trecuta, in care erau rugati sa povesteasca sub anonimat „incidentul de luni”. In timp ce unii elevi s-au rezumat sa povesteasca sec, altii au acuzat „tonul imperativ”, „rastit”, cu care Irina i-a spus profesoarei Ciugureanu ca „nu este o buna diriginta, ca nu este interesata de colectivul clasei”. „Toti colegii mei stiu ca este asa. Eu nu am facut decit sa spun lucrurilor pe nume”, replica Irina, adaugind: „Dupa ora de chimie, mi-am intrebat colegii: Ce spuneti? Am gresit cu ceva? Daca credeti ca nu am dreptate, spuneti-mi, si imi voi cere scuze public, in fata intregii cancelarii. Iar ei mi-au spus ca ce-am spus e adevarat, desi acum nimeni nu recunoaste”. Desi dezamagita, eleva spune ca intelege de ce colegii sai una i-au spus atunci, alta au declarat la test. „Voiau sa-si apere notele; se temeau ca doamna profesoara ar putea sa treaca lucrarea in catalog, pentru ca de obicei subiectele sint foarte grele si majoritatea nu le rezolva. Iar pentru asta trebuiau sa fie de partea ei”.
„Eu cred ca la scoala elevii trebuie sa se simta bine”
Irina crede insa ca si colegii sai sint in sinea lor de aceeasi parere, chiar daca pina acum nu au avut curajul ei.”Doamna diriginta nu prea stie sa comunice. Eu cred ca la scoala elevii trebuie sa se simta bine. Si, dupa parerea mea, daca fiica mea nu se simte bine in scoala, cred ca si altii simt asta. Si poate ca este undeva o problema”, spune tatal elevei. Ca este „undeva o problema” au remarcat si profesorii, insa in opinia lor problema nu e in scoala, ci in familia fetei. „Cred ca e un copil de la care se cere prea mult. E o fetita dotata, dar orice copil are o limita”, spune profesoara Ciugureanu, de aceeasi parere fiind si directorul Terzici. „Nu e adevarat. Eu i-am imprimat un stil de munca, pentru a razbi in viata”, spune tatal Irinei.
Ce sanctiune va primi Irina, se va decide miercuri, in consiliul profesoral. Cazul este in paralel investigat si de Inspectoratul Scolar, care a evitat sa se pronunte oficial deocamdata. Profesorii de la „Eminescu” vor trebui sa cumpaneasca bine. Ce atirna mai greu in balanta? Comportamentul din toti anii de scoala si rezultatele scolare ale Irinei, eleva de media 10 careia si diriginta, si directorul, si colegii, spun ca niciodata n-au avut pina acum ce sa-i reproseze, sau refuzul ei de a da lucrarea la chimie si reprosurile la adresa dirigintei clasei? Ce oameni vor sa creasca profesorii in scoli? Obedienti sau integri, dispusi sa-si asume deschis opiniile, chiar si atunci cind acestea sint incomode? Tatal elevei spunea ieri ca nu si-a educat copilul „in spiritul trufiei”, ci ca a invatat-o sa fie „respectuoasa, demna, sa cistige totul prin munca” pentru ca nici lor nu le-a venit nimic din cer. Indiferent de sanctiunea pe care i-o vor da Irinei, profesorii de la „Eminescu” ar trebui, poate, sa se asigure macar de un singur lucru: ca nici un alt elev dintr-a XI-a B, dar nici unul, nu gindeste, in sinea lui, la fel. (Emilia CHISCOP)

Comentarii