80% dintre copiii internati la „Socola” sint orfani

duminică, 14 august 2005, 23:00
4 MIN
 80% dintre copiii internati la „Socola” sint orfani

Medicii Clinicii pentru Copii din cadrul Spitalului de Psihiatrie „Socola” s-au aratat nemultumiti de modul in care Directia de Asistenta Sociala (DAS) face selectia asistentilor maternali. Asta deoarece 80% din copiii internati anual in clinica provin din centrele de plasament sau din familiile asistentilor maternali. „Directia de Asistenta Sociala da impresia ca lucreaza cu dosare, si nu cu fiinte. Cind vin anual la control, intreb asistentii maternali daca inainte de a primi copilul in ingrijire le-a fost prezentata situatia acestuia, daca i-a fost adus la cunostinta cu ce urmeaza sa se confrunte. Acestia mi-au raspuns ca nu indraznesc sa puna astfel de intrebari intrucit daca nu se descurca cu copilul primit sint amenintati ca «nu mai pupa un alt copil». Am facut parte din comisia de evaluare DAS ce selecta asistentii maternali, iar parerea noastra nu conta, era nevoia de o semnatura a unui medic specialist”, a atras atentia doctorul Adriana Panaitescu, seful Clinicii pentru Copii.
Medicul a continuat explicind prin ce modificari emotionale trec copii institutionalizati. „De regula sint internati copii cu viste mici, 10-12 ani. Unii chiar care au fost dati in grija unui asistent maternal, dupa care trimisi din nou intr-un alt centru de plasament. Cu cit mai tirziu este incredintat spre ingrijire copilul, cu atit probabilitatea de a manifesta pe viitor tulburari de adaptare creste. Copiii devin agitati atunci cind trebuie sa se supuna unui alt program de viata, frustrarile acumulate in timp fac sa se ajunga la o incompatibilitate totala si atunci apar tulburari majore de comportament la acesti copii”, a explicat doctorul Panaitescu. Chiar si atunci cind asistentul isi da toata silinta sa se ingrijeasca de copil pot aparea dificultati. Mai ales ca acestia nu sint informati ca trebuie sa se prezinte la controlul psihiatric nu numai anual, ci la cel putin trei luni. „Copii care se afla in centrele de plasament sau care sint in asistenta maternala sau in familie si apar in evidentele DAS au nevoie sa li se certifice diagnosticul anual. Numai asa primesc suportul medico-social prevazut de lege. Din pacate, multi din acesti copii au tulburari si in restul anului, nu numai atunci cind sint programati la controlul anual. DAS nu cere decit certificatul medical in care este trecut diagnosticul fara alte detalii. Asistentii nu se prezinta la control psihiatric periodic, poate ca nu sint suficient de motivati, de constrinsi sau din lipsa de informare. Inconstient, acestia ii tin pe copii acasa si nu vin decit atunci cind nu se mai pot intelege cu ei. Apar crizele de epilepsie sau de nervi, tulburarile de comportament. Ne lipseste un discurs uman, mai toti asistentii trebuie sa stie ca au tot dreptul sa se adreseze medicului si nu trebuie sa mai persiste aceea atitudine de timorare ca in fata unui ghiseu de informatii. Nu au de ce sa se teama atunci cind vin la noi”, a comentat doctorul Panaitescu.
Sint medicii care pun numai parafa
O vina o au si unii medici psihiatri care prefera sa isi puna parafa pentru un dignostic, fara ca respectivul copil sa fie macar internat numarul de zile prevazut de lege. „Este vorba de acea internare anuala. Unii medici vad copilul, dupa care ii spun asistentului, venit de la kilometri departare sa se prezinte peste sapte zile, timp in care copilul figureaza ca fiind internat. De tratament nici nu se mai aduce vorba. Acesta este gradul de profesionalism al unor medici”, a adaugat revoltata sefa Clinicii pentru Copii. Aceasta considera ca solutia ar fi o mai buna colaborare intre toate institutiile implicate. „Nu ne articulam cu toate institutiile, spitalul cu ambulatoriul, cu laboratorul pentru sanatate mintala care este un fel de meteorit, centrul de consultatii unde noi trimitem cazurile care necesita urmarire si tratare. Apoi cind avem de-a face cu un caz special ar trebui sa ne reunim cu specialistii din cadrul DAS pentru a stabili ce este oportun pentru copilul respectiv. Altfel toti acesti copii care sint internati la noi, nu vor fi decit niste rebuturi ale societatii, nu ii vom mai putea ajuta in nici un fel”, a incheiat Adriana Panaitescu.
DAS considera ca treba se face ca la carte
De cealalta parte, DAS considera ca situatia prezentata de medicii de la „Socola” nu corespunde adevarului. „Nu inteleg despre ce copii se vorbeste. DAS nu trimite in asistenta maternala copiii cu afectiuni psihice severe. Acestia ramin in centre de plasament speciale, cum ar Centrul de Recuperare Galata”, s-a intrebat Pintilie Penciuc, director departament in cadrul DAS. De asemenea, acesta a mentionat ca, pina in acest an, din comisia de selectarea a asistentilor maternali a facut parte si cite un medic din cadrul Clinicii pentru Copii „Socola”, insa potrivit noii legi care reglementeaza activitatea DAS-urilor, componenta comisiilor a fost modificata. Acesta crede ca, din contra, alegerea asistentilor maternali nu poate fi mai riguroasa de atit. „Pina cind primeste copilul, cel care a devenit asistent in urma unui curs de specializare de trei luni este evaluat de doua comisii formate din specialisti. In plus, asistentul maternal poate sa-si aleaga singur un copil fara nici o problema, pentru ca se merge tocmai pe ideea de a se crea legaturi afective intre asistent si copil. Inainte de a intra in familie, asistentii maternali petrec o perioada impreuna cu copilul ales pentru a se vedea daca se potrivesc si se simt bine impreuna. De asemenea, odata ce copilul a fost incredintat, activitatea asistentului maternal este atent supravegheata, sint foarte strict controlati, cel putin o data pe luna, de asistentii sociali locali, asistentii sociali ai Directiei si de Corpul de Control al Comisiei Judetene pentru Protectia Copilului. In plus, Directia beneficiaza si de ajutorul multor fundatii care monitorizeaza si ei familiile in care intra copiii. Unde au fost cazuri deosebite am luat copiii inapoi sub protectia statului. Acestora le-am anulat atestatele de asistenti maternali si le-am desfacut contractul de munca. Nu cred ca se poate spune ca cei peste 1.000 de asistenti pe care ii avem in subordine nu isi fac treaba“, a mai spus Pintilie Penciuc. (Ada GRAJDEANU)

Comentarii