Ce trebuie sa faceti ca sa nu mai fiti platitor de TVA

duminică, 30 iunie 2002, 23:00
2 MIN
 Ce trebuie sa faceti ca sa nu mai fiti platitor de TVA

Fiscul a dat liber la scoaterea de sub evidenta a firmelor iesene care nu mai sint nevoite sa mai plateasca taxa pe valoare adaugata, conform noi legii a TVA-ului. Societatile iesene care realizeaza venituri mai mici decit cele prevazute de normele de aplicare a legii, de la care plata TVA devine obligatorie pot solicita scoaterea de sub evidenta. In aceasta categorie se incadreaza persoanele fizice autorizate, persoanele juridice si asociatiile familiale care indeplinesc simultan urmatoarele conditii: anul trecut au realizat venituri de sub 1,5 miliarde de lei, in perioada 1 ianuarie – 1 iulie 2002 au o cifra de afaceri sub 600 de milioane de lei si au achitat ultimul TVA de plata conform ultimului decont. "Scoaterea de sub evidenta a platitorilor de TVA se opereaza cu data de intii a lunii urmatoare depunerii cererii. Persoanele scoase de sub evidenta nu mai pot solicita ulterior inregistrarea ca platitor de TVA", spune Maria Taran, purtator de cuvint al Directiei Judetene de Finante Iasi (DGFPJ).
Actele necesare
Agentii economici declarati neplatitori de TVA nu vor mai putea folosi documentele fiscale cu regim special pe care le folosesc platitorii de TVA. Actele necesare pentru intocmirea documentatiei pentru persoanele fizice si asociatiile familiale sint: cerere de scoatere din evidenta ca platitor de TVA (tip), declaratie speciala de venit pe anul 2001 inregistrata la organul fiscal (copie), copie dupa registrul de incasari si plati incheiat la 31 mai, copie dupa ultimul decont virat la organul fiscal, copie dupa documentul de plata a TVA din ultimul decont, declaratie de mentiuni, certificat de inregistrare fiscala in original sau copie de pe certificatul de inregistrare la Registrul Comertului Iasi, dupa caz, timbru fiscal in valoare de 10.000 lei si unul in valoare de 1.000 lei.
Persoanele juridice trebuie sa prezinte urmatoarele acte: cerere de scoatere din evidenta ca platitor de TVA (tip), bilantul contabil incheiat la 31 decembrie 2001 vizat de fisc si copie dupa formulare 10 si 20 din acesta, balanta de verificare la 31 mai 2002 (copie), copie dupa ultimul decont virat la fisc, copie dupa documentul de plata a TVA din ultimul decont, declaratie de mentiuni, certificat de inregistrare fiscala, instiintare de platitor TVA (original), timbru fiscal in valoare de 10.000 lei si unul in valoare de 1.000 lei. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii