Ceausescu a coborit prin tevile de calorifer, in apartamentele din Tg. Frumos

luni, 20 februarie 2006, 00:00
3 MIN
 Ceausescu a coborit prin tevile de calorifer, in apartamentele din Tg. Frumos

Astfel, in acest moment, in 80% din cazuri, locatarii au centrale proprii. Restul locatarilor se incalzesc cu sobe pe lemne, resouri, calorifere electrice sau de la aragaz. Practic, pentru multi dintre locatarii care nu au centrale de apartament a devenit o obisnuinta sa crape lemne in fata blocului. „Fac acest lucru in fiecare zi deoarece nu avem cumparate lemne pentru toata iarna. Cumparam o data sau de doua ori pe saptamina lemne, in functie de banii pe care ii avem”, a spus Paul Istrate, unul dintre locatarii care se incalzesc la soba cu lemne. Solutia pe care o propune primarul din Tg. Frumos pentru toti locuitorii orasului este montarea de centrale de bloc. In urma cu doi ani, aceasta investitie a fost estimata la peste 50 miliarde lei.
„Ne incalzim cu flacara de la aragaz”
Cosmarul locatarilor din aproape 450 de apartamente din Tg. Frumos a inceput in 2004. Atunci, sefii orasului au hotarit sa nu mai furnizeze agent termic si apa calda in oras prin sistemul centralizat de incalzire. „Instalatiile erau foarte vechi si aveau nevoie de modernizare. In plus, se acumulasera foarte multe datorii, multe dintre acestea nefiind recuperate nici pina in prezent”, a declarat Gheorghe Tataru, primarul din Tg. Frumos. Acesta a mai spus ca pastrarea sistemului centralizat de incalzire ar fi ridicat facturile la 7 milioane lei/apartament intr-o luna de iarna. „Suma era mult prea mare. Prin urmare, s-a decis debransarea totala”, a precizat Tataru. Astfel, locatarii din peste 100 de blocuri s-au trezit fara caldura si apa calda. Pentru multi dintre acestia, solutia cea mai la indemina a fost montarea unei centrale termice de apartament. Cei care nu au avut bani pentru o astfel de investitie au revenit la metodele traditionale de incalzire a locuintelor. „Ce sa ne mai dam pe dupa deget, ne-am fi intors in comunism, dar parca e mai rau ca atunci. Ne incalzim cu flacara de la aragaz, care functioneaza cu butelie. Avem datorii la asociatie, si nu vor sa ne dea aprobare pentru a ne racorda la reteaua de gaz metan”, a afirmat Iordache Lita. Astfel, in timpul zilei, familia Lita tine aragazul deschis pentru a se incalzi. Problemele apar noaptea, dupa ce sting aragazul. „Atunci ne imbracam cu mai multe rinduri de haine si ne invelim cu doua plapumi pentru a rezista frigului din casa. Am incercat sa ne izolam si geamurile pentru a impiedica frigul sa patrunda in apartament”, a povestit Lita. Un vecin de-al lui si-a construit soba de teracota pe hol pentru a incalzi ambele camere ale apartamentului. „Cheltuim aproape 500.000 de lei pentru lemne in fiecare saptamina. In plus, la fiecare trei saptamini trebuie sa incarcam butelia, care ne costa peste 300.000 lei”, a spus Paul Istrate.
Solutia primarului: centrale de bloc cu fonduri UE
Alti locatari, dintr-un bloc vecin, si-au construit sobe chiar in camere sau in bucatarii. Multi dintre acestia isi tin lemnele in casa, neavind boxe sau alte incaperi in care sa le depoziteze. Exista insa si locatari mai instariti care isi permit sa isi incalzeasca apartamentul doar cu calorifere electrice. „Am trei copii. Toti au virsta mai mica de cinci ani. Nu imi pot permite sa ii tin in frig. Am un calorifer pe care il tin in priza aproape tot timpul. Chiar si asa, copii au racit in mai multe rinduri in iarna aceasta”, a spus Daniela Dau. Astfel, pentru a achita factura la energia electrica consumata intr-o luna, familia Dau a scos din buzunar intre 3 si 4 milioane lei. Conform declaratiilor primarului Tataru, locuitorii ar putea scapa de problema incalzirii apartamentelor daca se va obtine finantare de la UE pentru montarea de centrale de bloc. „In acest moment, pregatim un proiect pe care sa il depunem pentru finantare cu fonduri de la UE. Practic, vrem sa achizitionam centrale pentru toate blocurile. Proiectul exista inca din 2004, dar acum este reactualizat. Cred ca, daca vom implementa acest sistem, vor avea de cistigat si cei care si-au montat deja centrale de apartamente deoarece in citiva ani vor avea de suportat reviziile acestora”, a declarat Gheorghe Tataru. (Mariana ZBERIANU)

Comentarii