Doctorul nesimtit

vineri, 16 ianuarie 2004, 00:00
5 MIN
 Doctorul nesimtit

Din acest nimic grav, Zamfira Stoica nu si-a revenit nici acum: nu i s-a putut pune ghips si nici nu a putut fi operata din cauza virstei si a afectiunilor asociate. Mai mult, desi au trecut trei luni de la accident, are dureri mari si isi misca cu greutate mina. Medicii ortopezi spun insa ca batrina a fost norocoasa: daca isi rupea piciorul, putea muri. Familia nu este insa revoltata de accidentul in sine, ci de atitudinea dr. Ciornei. Aceasta reclama ca, in afara faptului ca nu a acordat atentie pacientei desi ca medic urgentist sarcina lui este tocmai de a acorda cit mai repede un prim ajutor bolnavului, a folosit un limbaj necivilizat cu apartinatorii, negind ca el sau alt angajat din UPU ar avea vreo vina.
Brancardierii au scapat bolnava de pe targa
Pentru ca se simtea rau, pe 10 octombrie 2003, Zamfira Stoica, de 84 de ani, din Iasi, bolnava de diabet, a fost adusa cu ambulanta la Spitalul de Neurochirurgie „Sf. Treime” pentru un examen neurologic. Bucuria familiei care a aflat in urma examenului neurologic ca batrina nu are afectiuni neurologice a fost de scurta durata. Preluata de personalul UPU „Sf. Treime” pentru a fi transportata la salvare, batrina a fost scapata de pe targa. „Dupa ce s-a realizat transferul bunicii mele de pe targa de la UPU pe targa ambulantei, in incinta Unitatii de Primire Urgente, brancardierul de serviciu din spital si soferul ambulantei au ridicat targa pentru a bloca picioarele acesteia. Intrucit rotile din partea brancardierului din UPU care manevra targa in zona capului bunicii mele nu se blocasera, acesta, tinind targa ridicata, s-a aplecat pentru a vedea ce s-a intimplat. In acel moment, din cauza aplecarii targii, bunica mea a cazut de pe aceasta, de la o inaltime de aproximativ un metru, lovindu-se cu capul si cu umarul sting de pardoseala”, explica rudele care insoteau batrina, cum s-a intimplat accidentul.
„Fara sa o examineze, ne-a spus ca nu este nimic grav”
Ceea ce a urmat a uimit la culme familia bolnavei: in ciuda faptului ca accidentul se petrecuse sub ochii sai, in sectia in care asigura garda, dr. Adrian Ciornei nu a fost deloc interesat daca bolnava a patit ceva in urma cazaturii. „Dr. Ciornei, dind dovada de lipsa totala de umanitate si profesionalism, a intors spatele acestui incident, incercind sa plece din zona producerii evenimentului”, spun apartinatorii. Abia la insistentele acestora, doctorul Ciornei a binevoit sa arunce o privire bolnavei. „Am strigat dupa dr. Ciornei, acesta s-a intors si a examinat vizual, la solicitarea noastra, pacienta. Ne-a spus ca nu este nimic grav si sa o ducem cu ambulanta la UPU «Spiridon», fara a o examina amanuntit si fara a solicita alte investigatii clinice”, isi aminteste familia Zamfirei Stoica.
Batrina a ramas cu sechele dupa ce si-a fracturat umarul
De la Spitalul de Neurochirurgie, Zamfira Stoica a fost transportata la Spitalul „Sf. Spiridon” si apoi la „Urgente”, unde batrina a fost diagnosticata cu „fractura de col chirurgical humerus sting” – fractura din cauza careia batrina sufera si in prezent. Diagnosticul pus din ochi de dr. Ciornei, acel „nimic grav”, s-a dovedit a fi de fapt o fractura grava, care, in cazul persoanelor in virsta, cu afectiuni asociate, se vindeca foarte greu si lasa sechele. „A avut noroc ca nu si-a fracturat piciorul. Daca se intimpla acest lucru, ar fi putut muri, batrinii suportind foarte greu imobilizarea cu aparate ghipsate. Situatia este foarte grava si in cazul unei fracturi de col chirurgical de humerus deoarece refacerea mobilitatii zonei este foarte dificila si pot aparea complicatii. Batrinii pot ramine cu dureri, misca foarte greu bratul si trebuie sa faca foarte multa gimnastica pentru recuperare, ceea ce este destul de complicat”, spun specialistii ortopezi. De altfel, Zamfira Stoica, din cauza virstei si a afectiunilor asociate, nu a putut fi operata si nici nu a putut suporta un aparat ghipsat pentru reducerea fracturii. „Operatia sau aparatul ghipsat insemnau un risc foarte mare pentru ea. De aceea, bratul i-a fost imobilizat cu un bandaj din fasa elastica. Are dureri si inca nu poate misca bine mina”, ne-au spus rudele Zamfirei Stoica.
Dr. Ciornei crede ca nu are nici o raspundere pentru ca pacienta se afla pe targa ambulantei
Acestea inteleg ca accidentul i se putea intimpla oricui, insa cel mai tare i-a deranjat atitudinea dr. Ciornei. „In aceeasi seara ne-am intors la UPU «Sf. Treime» si am incercat sa discutam cu doctorul Ciornei. Acesta a refuzat sa treaca evenimentul in foaia de observatie si a sustinut ca protocolul medical inlatura orice raspundere a serviciului UPU din momentul in care pacienta a trecut de pe targa spitalului pe cea a ambulantei. De asemenea, Domnia sa, impreuna cu asistentele prezente, a sustinut intr-un mod galagios si necivilizat ca brancardierul nu ar fi manevrat pacienta de pe o targa pe alta”, mai spune familia. „Nu am nici o declaratie de facut in legatura cu acest caz”, spune doctorul Ciornei, al carui comportament a revoltat familia Zamfirei Stoica. „Refuzul medicului de garda de a consemna evenimentul in foaia de observatie, lipsa totala de interes a acestuia fata de un om accidentat sub ochii sai, pozitia ulterioara de negare a oricarei responsabilitati a sa si a angajatilor UPU, consideram ca il fac nedemn de exercitarea profesiei nobile de medic, profesie ce implica devotiune fata de un om aflat in suferinta”, explica rudele motivul reclamatiei depuse impotriva doctorului Ciornei la Spitalul „Sf. Treime”.
„Atunci cind se utilizeaza un limbaj neadecvat cu pacientul, nu exista nici un fel de clementa”
Conducerea spitalului a precizat ca aceasta situatie va fi dezbatuta de Comisia de Disciplina de la „Sf. Treime”. „Comisia de Disciplina cunoaste reclamatia si urmeaza sa discute situatia dupa ce dr. Ciornei va da o explicatie scrisa. Rezultatele stabilite de comisie vor fi transmise probabil Colegiului Medicilor, care poate hotari in astfel de cazuri”, a spus prof.dr. Danut Costin, directorul Spitalului „Sf. Treime” Iasi. „In momentul in care va fi solicitat Colegiul Medicilor, acesta va analiza cu maximum de responsabilitate incidentul. Din punct de vedere deontologic, comunicarea cu un pacient este bine definita si se specifica in mod clar limbajul ce trebuie utilizat. Sub nici un motiv si indiferent de circumstantele medicale in relatia cu pacientul, medicul nu are dreptul sa abandoneze un limbaj civilizat. Ba mai mult, trebuie sa discute calm si cald, ca o modalitate de psihoterapie si, in acelasi timp, de realizare a unei relatii autentice medic – pacient. Daca la alte abateri Colegiul Medicilor poate sa tina cont de circumstante atenuante, in ce priveste utilizarea unui limbaj neadecvat cu pacientul nu exista nici un fel de clementa”, a precizat ferm prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor.
Precizam ca sanctiunile pe care le poate da Colegiul Medicilor pot merge de la avertisment pina la vot de blam. Medicul care sufera o sanctiune disciplinara este afectat in ce priveste promovarile, la calificativele anuale, cit si la concursurile pe care doreste sa le sustina. (N. MANOLIU)

Comentarii