Am fost pe urmele lor, la Bucuresti
Ce fac intr-o zi la serviciu parlamentarii ieseni

luni, 21 februarie 2005, 00:00
5 MIN
 <i><u>Am fost pe urmele lor, la Bucuresti</i></u><br> Ce fac intr-o zi la serviciu parlamentarii ieseni

Alesii iesenilor isi petrec pe salile Parlamentului mai mult de o jumatate din mandat. Oficial, timp de patru zile pe saptamina, 10-12 ore pe zi, cei 17 deputati si senatori alesi de ieseni si le petrec in sedinte. Sedinte in plen, sedinte de comisii sau subcomisii, sedinte de grup parlamentar, sedinte de vot final, interpelari si dezbateri jaloneaza ziua de lucru a unui parlamentar. „Ziarul de Iasi” va prezinta ce fac efectiv parlamentarii ieseni la Bucuresti intr-o zi obisnuita de lucru, pentru a-si justifica cele 50 de milioane pe care le incaseaza lunar, numai din leafa si din suma forfetara alocata pentru activitatile din teritoriu.
Dimineata – sedinta sau cursuri
Ziua de lucru a unui parlamentar incepe teoretic inca de dimineata, cu o sedinta de grup parlamentar. Aceasta este practic obligatorie atunci cind urmeaza votul final asupra unei legi, parlamentarii fiind convocati telefonic. Strinsi in jurul unei mese, deputatii asculta prezentarea programului din acea zi si primesc instructiuni despre cum trebuie sa voteze in plen. „Un parlamentar vechi se poate lipsi de astfel de sedinte, pentru ca stie ce are de facut. Pentru unul nou insa, sedinta de grup este indispensabila. Daca un parlamentar nu pricepe exact despre ce este vorba intr-o lege, ar putea sa nu o voteze. Dupa o sedinta de grup insa, pleci cu lectia invatata”, a explicat deputatul PNL Grigore Craciunesc, din Pascani, aflat la primul sau mandat in Parlament.
Daca dimineata nu sint programate sedinte de grup, parlamentarii au la dispozitie doua ore libere. Unii isi fac de lucru tot pe holurile Parlamentului, in discutii cu alti deputati sau senatori. Altii participa la cursurile organizate de Colegiul National de Aparare, Institutul National de Administratie sau alte institutii de invatamint destinate elitei politice. „Este singura modalitate in care poti invata cum functioneaza un serviciu secret, ce rol are si la ce este bun. Este un privilegiu pe care il ai ca parlamentar si ar fi pacat sa nu-l folosesti”, a spus deputatul PNL Cristian Adomnitei.
Consilier propriu pentru sortat corespondenta
Cei care nu participa dimineata nici la sedinte de grup si nici la cursuri se retrag in birouri pentru a studia ordinea de zi a sedintelor in plen, pentru a-si rezolva corespondenta si pentru a-si pune la punct eventualele interventii de la tribuna. Serviciul administrativ al Parlamentului a facut totul ca alesii electoratului sa fie la curent cu tot ce se intimpla. La primul etaj al cladirii Parlamentului au fost amenajate casute de corespondenta. Amenajate in genul cartoteticilor dintr-o biblioteca, acestea cuprind toate documentele care vor fi supuse dezbaterii in acea zi sau care au trecut deja prin Parlament, fie ca este vorba de proiecte de legi, audieri ale vreunui ministru sau de ultimul numar al „Monitorului Oficial”. Ajuns in sala grupului parlamentar de care apartine, deputatul este asteptat de o noua casuta de corespondenta, plina cu scrisori, adrese oficiale pe linie de partid sau revistele la care este abonat. Pe biroul propriu, parlamentarul are un alt teanc de corespondenta. Majoritatea parlamentarilor si-au angajat la Bucuresti un consilier propriu, care sa le sorteze corespondenta si sa le faca un rezumat al acesteia. „Volumul de hirtii care iti trec prin mina este atit de mare, incit de multe ori trebuie sa-ti iei de lucru si pentru acasa, cel putin hirtiile importante. Omeneste vorbind, este imposibil sa parcurgi cu atentie toata corespondenta. Ai avea nevoie numai pentru asta de 24 de ore pe zi”, a apreciat deputatul PSD Traian Dobre.
Televiziune cu circuit inchis
Pentru ca dezbaterile si interpelarile sa poata fi urmarite oricind fara ca prezenta in sala sa fie necesara, parlamentarii au la dispozitie si un serviciu de televiziune cu circuit inchis. In aproape toate birourile din Palatul Parlamentului, de la ultimul nivel al cladirii si pina la bufetul de la demisol, este instalat cite un televizor la care se transmit in permanenta imagini din sala de dezbateri.
Dupa ora 11 incep sedintele in plen sau in comisii. Tribuna Parlamentului este departe de a reprezenta locul unor dezbateri aprinse asupra proiectelor de lege. De cele mai multe ori, in sala nu se afla decit 30-40 de parlamentari. Ceilalti pot fi gasiti fie la bufetul Parlamentului, fie pe hol, fie la birourile grupului parlamentar, fie oriunde altundeva decit la Palat. Sala se umple doar la finalul dezbaterilor, cind urmeaza votul final, parlamentarii absenti fiind rechemati telefonic. „Sint unii despre care stii cind vin si cind nu la sedinte. Ion Iliescu, fostul presedinte, vine numai la sedinta in plen de joi. Lunea nu vine niciodata. Apoi, mi s-a intimplat odata sa fiu anuntat intr-o dimineata ca avem sedinta in plen. Am condus ca nebunul, de la Iasi la Bucuresti, ca sa ajung la timp. Am intirziat un sfert de ora, dar in sala nu era inca nimeni”, a spus senatorul PUR Radu Terinte. Sedinta in plen se poate prelungi pina seara tirziu, mai ales atunci cind este urmata de interpelari. In cazul acestora din urma, parlamentarii vorbesc practic singuri. Se indreapta catre tribuna, de unde adreseaza vreunui ministru o intrebare privitoare la o problema a circumscriptiei din care provine parlamentarul sau la o ordonanta de Guvern considerata neclara. La interpelari, in sala nu ramin decit cei care s-au inscris la cuvint si vreo citiva curiosi. Ceilalti parlamentari fie pleaca acasa, fie participa la activitatile din cadrul grupului parlamentar.
Programul de lucru, primit prin SMS
Seara tirziu, fiecare parlamentar primeste cite un SMS cu programul de lucru de a doua zi. Timp de doua zile pe saptamina, sedintele in plen sint inlocuite de sedinte in comisiile parlamentare. In cadrul acestora sint dezbatute proiectele de lege care vor fi supuse aprobarii plenului. Un reporter al „Ziarului de Iasi” a participat la o astfel de sedinta, a comisiei de invatamint. Ordinea de zi a fost epuizata in 10 minute, aproape fara comentarii. O simpla remarca facuta de presedintele comisiei, deputatul PRM de Iasi Anghel Stanciu, ca urmeaza sa se intilneasca cu ministrul Invatamintului a aruncat insa atmosfera in aer. Timp de aproape doua ore, deputatii au aruncat in lupta toate argumentele posibile pentru a decide daca Stanciu se poate intilni singur cu ministrul sau nu. Rind pe rind s-a propus ca ministrul sa se intilneasca numai cu Stanciu, cu biroul permanent al comisiei, cu reprezentanti ai tuturor partidelor reprezentate in comisie sau chiar cu intreaga comisie. Cu greu au reusit deputatii sa ajunga la concluzia ca Stanciu se poate intilni cu oricine doreste in biroul sau si nu este obligat sa invite pe nimeni. (Alex ZANOAGA)

Comentarii