Parinti, Inspectoratul Scolar va transforma copiii in sclavi!

vineri, 17 noiembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Parinti, Inspectoratul Scolar va transforma copiii in sclavi!

De astazi, parintii trebuie sa stie ca inspectorii scolari, directorii si profesorii din Iasi pot sa-i foloseasca linistiti pe elevi la munci in gospodariile personale. Fara nici un fel de oprelisti, copiii pot deveni sclavii profesorilor lor si ai sefilor acestora. Exemplul oferit de inspectorul Dumitru Purtuc este ilustrativ. Saptamina trecuta, Purtuc si-a inceput constructia vilei personale, din strada Vasile Lupu nr. 43, cu ajutorul a 14 elevi de clasa a IX-a complementara, de la Liceul de Constructii "Anghel Saligny".
Anchetat de o comisie a Inspectoratului, Dumitru Purtuc a scapat cu o observatie scrisa, cea mai usoara din sanctiunile prevazute in Statutul cadrelor didactice. Propunerea va fi supusa votului Consiliului de Administratie al ISJ, cel mai probabil in sedinta de martea viitoare.
Ancheta s-a transformat intr-un ajutor colegial
Nelu Tudorache, inspector general adjunct al ISJ, Constantin Stoleru, inspector teritorial, Mihai Crauciuc, juristul ISJ si Petru Diaconu, seful Controlului Financiar Intern al ISJ – cei care l-au anchetat pe colegul lor, Dumitru Purtuc – au ajuns la concluzia ca acesta nu este vinovat pentru ca a facut uz de munca elevilor de la Constructii. "Nu a adus nici un prejudiciu scolii intrucit inspectorul Purtuc a achitat contravaloarea lucrarilor, reprezentind 937.122 lei", a concluzionat seful CFI, Petru Diaconu. Amintim ca respectiva suma a fost achitata dupa aparitia articolelor in presa.
Pentru a-si argumenta verdictul in "cazul Purtuc", membrii comisiei au reconstituit, ieri, "filmul cercetarilor". Acestia s-au deplasat mai intii la fata locului, in Vasile Lupu nr. 43, pentru a constata ce lucrari au fost efectuate de elevii de la Constructii. Acolo, 14 elevi de la anul I de ucenici au fost adusi cu forta de maistrul cu care desfasurau practica de specialitate. Timp de trei zile, intre 6 si 8 noiembrie, copiii au efectuat cite sase ore de "instruire practica", dupa expresia sefului CFI, Petru Diaconu. Cei 14 copii au carat pamintul de la cele 5 gropi care fusesera sapate deja si au turnat 0,5 metri cubi de beton, potrivit situatiei de lucrari intocmite la sfirsit de catre scoala. "Baza legala a inspectorului Purtuc o constituie doua ordine emise de Ministerul Educatiei Nationale (MEN), in 1998. Ordinele nu interzic executarea acestor lucrari catre persoane fizice, ci, dimpotriva, le incurajeaza", afirma Petru Diaconu.
Intr-adevar, un ordin al MEN (3.378/1998) permite scolilor sa presteze servicii catre terti, servicii care pot fi executate in urma unor contracte sau comenzi. Ordinul in cauza nu spune nicaieri ca aceste servicii pot fi prestate de elevi, in timpul orelor de practica. Potrivit unui alt ordin al MEN (3.530/1998), elevii de la profilul Constructii pot fi folositi la lucrari de reparatii, in timpul orelor de instruire practica, numai in unitatile scolare. Nicaieri nu se precizeaza, in acest din urma document, despre posibilitatea ca elevii sa presteze servicii catre terti, cu atit mai putin nu se refera la elevi de clasa a noua.
Purtuc, inspector cu disciplinele tehnice, nu a verificat respectarea regulamentelor in domeniu
Pentru a-si scoate basma curata colegul, comisia de ancheta n-a facut decit sa comaseze cele doua ordine ale ministerului si sa le interpreteze in favoarea acuzatului. Insa chiar si asa inspectorul Purtuc nu a respectat regulile stabilite de minister. El a pornit constructia vilei cu elevii de la Constructii fara a incheia anterior un contract cu scoala. Purtuc a inaintat anterior o cerere directorului Adrian Marcu, prin care solicita sprijinul "specialistilor scolii" la efectuarea unor lucrari de terasamente si fundatii. "Cererea sa reprezinta o comanda", a spus convingator, juristul ISJ, Mihai Crauciuc. Nici metodologia prevazuta in actele normative nu a fost respectata. Directorul Adrian Marcu nu a supus problema efectuarii lucrarilor la vila inspectorului in consiliul de administratie al liceului, nu a realizat un proiect de buget de venituri si cheltuieli si nici nu a cerut avizul conducerii ISJ pentru aceasta. Fireste, nerespectarea regulilor de catre directorul Marcu a trecut neobservata pentru Purtuc, inspectorul cu disciplinele tehnice al ISJ. "Pentru incalcarea metodologiei va raspunde directorul Marcu. Domnul Purtuc nu era obligat sa ii spuna ce sa faca. Poate ca, fiind inspector de specialitate, ar fi putut, cel mult sa il consilieze", spune juristul Mihai Crauciuc. Astfel stind lucrurile, comisia de ancheta trage linia si aduna: "Desi solicitarea domnului Purtuc are un suport legal si desi domnul Purtuc nu a adus nici un prejudiciu scolii, noi consideram demersul sau inoportun. Fiind cadru didactic, a existat suspiciunea ca a fost exploatata munca elevilor in interes personal", concluzioneaza seful CFI, Petru Diaconu, adaugind ca Purtuc a fost propus pentru observatie scrisa. Incercind sa dea "greutate" finalului fisiit al anchetei, sefa ISJ, Camelia Gavrila, a anuntat ca va lua la rindul sau masuri: va trimite o circulara in scoli in care va recomanda mai multa atentie la efectuarea lucrarilor catre persoane fizice.
Anchetarea directorului Marcu va continua in urmatoarele doua saptamini
Inspectorii ISJ vor continua, in urmatoarele doua saptamini, ancheta in cazul directorului de la Constructii, Adrian Marcu, suspectat de incalcari ale prevederilor legale la incheierea unor contracte de inchiriere. "La o prima verificare, s-au constatat unele nereguli. Directorul Marcu nu a solicitat avizul ISJ inainte de a inchiria un spatiu unei firme", a afirmat seful CFI, Petru Diaconu. In urmatoarele doua saptamini, CFI va demara un control financiar gestionar de fond la Constructii pentru a verifica activitatea economica a liceului condus de Marcu, din ultimii doi ani. Vom reveni. (Emilia CHISCOP)

Comentarii