Patronii nu vor mai putea ascunde angajatilor neplata contributiei la pensie

marți, 21 ianuarie 2003, 00:00
2 MIN
 Patronii nu vor mai putea ascunde angajatilor neplata contributiei la pensie

Patronii nu vor mai putea ascunde neplata contributiei salariatilor la fondul de pensii retinuta pe statul de plata. La sfirsitul lunii februarie, iesenii angajati cu carte de munca vor primi acasa un raport privind situatia contributiei la fondul de pensii. Conform noii legi a pensiilor, Casa Judeteana de Pensii (CJP) Iasi va trimite in plic inchis fiecarui angajat o situatie cu platile si restantele la fondul de pensii (CAS) efectuate de angajator. Salariatii vor avea astfel posibilitatea sa vada daca patronii au platit cota de CAS retinuta pe statul de plata sau daca au trecut pe cartea de munca un salariu brut mai mic decit cel negociat. In plus, fiecare salariat va primi alaturi de informatiile de mai sus si punctajul realizat pentru perioada cit a fost angajat. Puntajul este luat in calcul la stabilirea pensiei, valoarea acestuia stabilindu-se anual de catre Casa Nationala de Pensii in functie de salariul mediu pe economie.
Datorii totale de 2.700 miliarde lei
De asemenea, salariatii isi vor putea da in judecata patronii care nu-si respecta obligatiile asumate. In acest caz, situatia trimisa prin plic de catre CJP va putea fi folosita ca proba in instanta.
In medie, la sediul CJP Iasi se inregistreaza declaratiile a 6.500 de angajatori.
Acestia sint obligati sa depuna in fiecare luna o situatie pentru fiecare angajat in care sa specifice: salariul brut, contributia retinuta salariatului si cea pe care trebuie sa o plateasca patronul pentru cistigul respectiv. In afara de acestia mai trebuie sa depuna astfel de declaratii si 2.000 de persoane fizice autorizate. Din totalul firmelor aflate in evidenta CJP, un numar de 804 inregistreaza datorii. Totalul acestora ajunge la 2.700 miliarde lei.
Vechimea merge chiar daca nu s-a platit contributia
Conform noii legi a pensiilor, salariatilor le va merge vechimea chiar si in cazurile in care patronii nu le-au achitat contributiile la fondul de pensii.
Pina la mijlocul anului trecut, legea pensiilor prevedea ca in cazul in care patronii nu achita, timp de sase luni, cota de CAS oprita angajatilor pe statul de plata, atunci persoana respectiva nu va mai beneficia de pensie.
"Legea 338/2002 modifica prevederile vechii legi aparuta in anul 2000. Astfel, salariatii nu vor mai pierde pensia. Aceasta se va calcula in functie de perioada pentru care s-a datorat CAS si nu pentru cea pentru care s-a platit", ne-a spus Adriana Grecu, directorul CJP Iasi.
In cazul in care o firma intra in faliment, salariatii nu vor pierde perioada pentru care au fost inregistrati ca avind datorii la CAS. Aceasta va fi luata in considerare la calculul final al pensiei. In schimb, pentru a recupera debitele societatilor falimentare sau ale celor care nu s-au achitat de aceste datorii, CJP Iasi va scoate la licitatie bunurile firmelor respective.
Dupa cum sustine Grecu, in cazul in care patronul firmei falimentare sau datornice a instrainat tot patrimoniul societatii respective, atunci contributia va fi suportata din fondul global al Casei Nationale de Pensii. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii