Patronii si angajatii vor juca dupa reguli noi

vineri, 07 februarie 2003, 00:00
3 MIN
 Patronii si angajatii vor juca dupa reguli noi

Noul Cod al muncii a vazut lumina zilei, ieri, odata cu publicarea sa in Monitorul Oficial. Prevederile noului act legislativ vor intra in vigoare la inceputul lunii viitoare. La momentul aparitiei proiectului dupa care a fost intocmit noul Cod al muncii, analistii economici au adus acestuia critici dure, considerind ca incurajeaza nemunca. O parte din prevederile noului act legislativ sint preluate din legislatia europeana, considerata de specialisti ca fiind depasita, deoarece confera drepturi destul de mari sindicatelor si angajatilor, in detrimentul patronilor. Chiar si in Europa, tendinta este de a se reduce amplitudinea drepturilor sindicale si ale angajatilor, tocmai pentru a se da o sansa in plus cresterii economice si productivitatii.
Daune pentru intirzieri la plata
Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod al muncii patronii nu vor mai putea intirzia plata salariului fara sa aiba o motivatie bine intemeiata. In caz contrar vor fi obligati la plata de daune pentru a repara prejudiciul adus angajatului. Cifra de afaceri si profitul nu vor mai putea fi ascunse de ochii angajatilor. Firma este obligata sa comunice periodic propriilor angajati care este situatia economico-financiara a societatii. Conducerea firmei nu va mai putea, de asemenea, sa ia decizii care sa afecteze interesul salariatilor fara a se consulta cu acestia sau cu reprezentantii lor.
Concediere in trepte
O prevedere care vine in sprijinul celor care isi pierd interesul pentru munca este aceea ca angajatorul nu poate concedia pur si simplu un salariat care nu mai corespunde din punct de vedere profesional. Mai intii, patronul trebuie sa-i propuna salariatului respectiv incadrarea pe un post vacant care sa corespunda pregatirii sale. In cazul in care angajatorul nu dispune de astfel de locuri trebuie sa ceara ajutorul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca. Abia daca epuizeaza toate aceste cai poate dispune concedierea angajatului.
O alta prevedere care da cistig de cauza angajatilor spune ca angajatorul nu poate concedia un salariat pentru savirsirea unei abateri grave, unor abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii sau pentru necorespundere profesionala, fara sa efectueze cercetari prealabile.
Sindicatele au primit puteri sporite
Chiar in cazul in care firmele traverseaza dificultati economice nu pot concedia salariatii fara a le propune inainte programe de formare profesionala. In cazul concedierilor colective, firma trebuie sa intocmeasca un proiect de concediere pe care sa il prezinte sindicatelor si agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca. Sindicatul poate contesta acest proiect propunind masuri pentru evitarea concedierilor colective. Patronatul are obligatia de a raspunde in scris la propunerile sindicatelor, motivind hotaririle luate.
Practic aceasta prevederi complica birocratic procedurile de concediere colectiva, crescind inutil costurile de restructurare a societatilor comerciale aflate in dificultate economica.
Opozitia a criticat dur proiectul noului Cod al muncii. "Daca relatiile de munca vor fi reglementate de noul Cod al muncii, vom fi condusi de clasa muncitoare si nu de patronate, desi acestea din urma creeaza locuri de munca. Toate obligatiile care rezulta din relatia angajat-angajator cad in sarcina patronului", spunea la vremea aparitiei proiectului deputatul PNL Napoleon Pop. Cea mai mare parte din prevederile proiectului au fost preluate fara a fi modificate de noul Cod al muncii. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii