Profesori fara noroc

luni, 22 mai 2000, 23:00
3 MIN
 Profesori fara noroc

Zeci de profesori de chimie, biologie, psihologie scolara, educatie fizica, educatie plastica si educatie tehnologica, profesori de informatica si de matematica – cu totii inscrisi la pretransfer si transfer de activitate – au asteptat ore intregi in sala mare a consiliului de la ISJ sa fie strigati de inspectori pentru a-si lua posturile in primire. Concurenta nu e mare, insa posturile sint proaste si putine. Pe chipurile celor ce asteptau sa-si afle norocul se citea teama si nemultumirea. Unii au primit catedre acceptabile, altii s-au ales cu cite o naveta, iar citiva – cei mai ghinionisti – au ramas fara posturi.
La Grupul Scolar UCECOM, 13 profesori au trebuit sa-si caute catedre la alte scoli, intrucit de anul viitor nu vor mai avea cui sa predea. Grupul UCECOM functioneaza dupa un regim special: din 1992, toti elevii care se inscriu aici sa invete o meserie – confectioner, tinichigiu, lacatus etc – platesc taxa de scolarizare, ca la o scoala particulara. In prezent, taxa este in medie de 3 milioane lei pe an, insa ea urca in cazul elevilor de la clasele cu regim postliceal la 6 milioane. "Numarul elevilor a scazut in fiecare an, din cauza taxelor. Elevii merg la alte scoli de meserii gratuite", ne-a spus directorul grupului scolar, Virgil Comanita. Drept urmare, 13 profesori au ramas acum fara norme. "Ar trebui sa existe in scoala 18 clase pentru ca eu sa am o norma intreaga. Elevii au doar cite o ora de chimie saptaminal. Dupa 10 ani in scoala si 16 ani vechime, am ajuns ca un cersetor", a spus profesoara de chimie Maria Loghin. Toti profesorii de la UCECOM prezenti ieri la ISJ erau nemultumiti. "Desi am predat aici numai la clase de liceu, scoala nu este recunoscuta nici macar ca grup scolar. Nu avem dreptul sa obtinem posturi la licee, ci numai la scoli generale", a afirmat profesoara de fizica Irina Frunza. "Practic, n-am de ales. Trebuie sa merg la Scoala 36, cu toate ca am cel mai mare punctaj si as putea opta pentru un grup scolar", ne-a mai spus Maria Loghin. Tot la Scoala nr. 36 a fost nevoita sa mearga si profesoara de biologie Gica Grigore. "Nu mi s-a dat posibilitatea sa optez si pentru posturile scoase la pretransfer", a spus aceasta plingind. Colegele sale o compatimesc, ea fiind cea mai "noua" in scoala dintre toate. "A venit la UCECOM acum patru ani prin concurs, pentru ca acum sa fie din nou pe drumuri. Bataie de joc!", a spus una dintre profesoarele de la UCECOM.
Toti profesorii din sala isi au dramele lor. Laurentia Statescu, profesoara de matematica, se chinuieste de ani de zile sa prinda un post mai aproape de Iasi. A absolvit in ’91 cu medie mare si a obtinut post de titular in Galati. Sotul mutindu-se in Iasi, negasind post la detasari, a trebuit sa-si dea demisia si sa revina la statutul de suplinitor. In ’98 a dat concurs, a obtinut medie de titularizare in Iasi, dar – ghinion – nu erau catedre decit la tara: cel mai bun post – la Girbesti, com. Tibana. "Am avut medie de oras, dar acum n-am dreptul sa ma transfer in oras. Naveta ma costa 600.000 lei pe luna", a spus Laurentia Statescu. Nici ieri n-a fost mai norocoasa. Era cit pe ce sa prinda la transfer postul de la scoala din Tomesti. Cum transferul se face pentru apropiere de domiciliu, cele mai multe sanse sa obtina postul le are cel care sta cel mai aproape de scoala. Laurentia Statescu s-a dus ieri dimineata la Politia din Tomesti sa-si faca viza de flotant, ea neavind domiciliul stabil nici in Iasi. Sta acum in Iasi, impreuna cu familia, cu chirie. La Politia din Tomesti – iar ghinion: chiar inaintea sa, un alt profesor de matematica – iesean navetist si el – isi facuse viza de domiciliu stabil in Tomesti. "Am pierdut Tomestiul! Nu stiu ce post o sa prind. M-am saturat!", ne-a spus Laurentia Statescu.
Probabil, fiecare profesor aflat ieri la ISJ are propria lui poveste trista, la care se straduieste, in fiecare vara, la fiecare sfirsit de an scolar, sa ii gaseasca un final ceva mai fericit. (Emilia CHISCOP)

Comentarii