Reforma compensatelor a reusit sa intoarca pe dos si bolnavii, si medicii, si farmacistii

marți, 02 august 2005, 23:00
3 MIN
 Reforma compensatelor a reusit sa intoarca pe dos si bolnavii, si medicii, si farmacistii

Noul sistem de prescriere a retetelor compensate stirneste in continuare controverse in lumea medicala. Pe de o parte bolnavii, care sint bulversati de explicatiile de neinteles ale farmacistilor cu privire la denumirile stiintifice internationale de pe retete, iar de cealalta parte tagma medicala, care nu vede in noul sistem decit o inutila pierdere de timp.
Nu „aspirina”, ci „acid acetil salicilic”
De la 1 august, pe retete nu mai apar denumirile comerciale ale medicamentelor. De exemplu, nu „aspirina”, cu „acid acetil salicilic”. Acestea sint prescrise sub forma denumirii comune internationale (DCI). „Medicii cunosc deja, inca din timpul studiilor universitare, numele substantelor active cu efecte terapeutice pentru fiecare boala (n.r. – denumirea comuna internationala), pe care le vor scrie de acum incolo pe retete, in locul denumirilor comerciale ale medicamentelor”, a subliniat medicul Iulian Serban, noul director al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS). Cum bolnavul nu este medic, acesta va trebui sa se aseze cuminte la rind si sa astepte lamuririle farmacistului. Abia dupa aceasta va opta, in functie de pret, pentru un medicament din gama celor cu acelasi efect terapeutic. „In cazul in care pacientii nu solicita lamuriri suplimentare, farmacistii vor elibera automat medicamentele cele mai ieftine, corespunzatoare denumirii substantei active prescrise de medic”, a precizat Cristian Vladescu, presedintele Casei Nationale de Asisgurari de Sanatate (CNAS).
„Ce te faci cu un medicament cu patru DCI”
Pe linga criticile de rigoare, noul sistem de prescriere ridica alte semne de intrebare. Medicilor inca nu le este clar in ce conditii se pot precrie medicamente cu denumirea comerciala. „Hotarirea prevede prescrierea unui medicament cu denumirea comerciala atunci cind pacientul are afectiuni secundare care contraindica medicamentele echivalente. Insa ce te faci cind un medicament contine patru-cinci substante active, cum ar fi de exempul nidoflorul – unguent frecvent solicitat in farmacie. Te apuci sa prescrii o reteta interminabila folosind DCI?”, se intreaba medicii. In replica, reprezentantii CNAS sustin noul sistem, mentionind ca prin folosirea DCI bolnavul va putea decide daca va plati in plus pentru un medicament anume din cele echivalente din punct de vedere terapeutic. ” Pina acum, prescrierea denumirii comerciale a medicamentului obliga pacientul fie sa plateasca diferenta fata de pretul de referinta (al medicamentului de baza), fie sa se intoarca la medic pentru a obtine o reteta noua, in cazul in care dorea sa ia medicamentul de baza (cel mai ieftin). Prescrierea substantei active va permite pacientului sa beneficieze direct de compensarea de 90, 50 sau 100 la suta prevazuta pentru cele trei sub-liste”, a declarat Cristian Vladescu, directorul CNAS.
Unele farmacii nu dau deocamdata compensate
De asemenea, acesta a adaugat ca munca medicilor va fi usurata si de aparitia noilor formulare de retete pe care se vor putea prescrie la un loc medicamente din toate cele trei sub-liste de compensare. „Astfel, nu va mai fi nevoie de mai multe retete pentru acelasi pacient, ca pina acum”, a explicat Vladescu. Noile formulare vor aparea in cel mult 90 de la intrarea in vigoarea a Hotaririi de Guvern 627, din 29 iunie 2005. In prezent, toate farmaciile din Iasi trebuie sa isi adapteze programele computerelor la noua lista de medicamente valabila de ieri si disponibila pe site-ul CJAS – www.hih.ro. „Din acest motiv unele farmacii nu pot elibera retete compensate sau gratuite pina ce informaticienii nostri nu vor ajunge la sediul fiecareia pentru a face modificarile de rigoare in vederea adaptarii programului instalat in calculatoare cu noua lista cu medicamente”, au explicat reprezentantii CJAS. (Ada GRAJDEANU)

Comentarii