Sase luni de emotii pentru tinara mama care are SIDA

marți, 08 august 2000, 23:00
3 MIN
 Sase luni de emotii pentru tinara mama care are SIDA

Bebelusul Biancai, fata infectata cu HIV, a luat primul contact cu seringa la 72 de ore dupa ce a venit pe lume. Singele sau, extras cu multa grija de catre medici din vena jugulara, va fi supus unor teste complicate, la un institut din Bucuresti. Imunologii vor incerca sa gaseasca fragmente ale infectiei cu HIV in proba de singe care a fost prelevata si urmeaza sa fie congelata la -40 de grade Celsius. Singele lui Marian va fi testat inca de doua ori: la o luna si jumatate si la 6 luni. Abia dupa jumatate de an, in functie de rezultatele testelor, medicii vor putea afirma cu certitudine daca micutul este infectat sau a scapat cu bine din ghiarele SIDA. "Daca doua din cele trei teste vor fi negative, atunci putem afirma cu certitudine ca bebelusul nu a fost infectat de mama. Este posibil ca o cantitate mica de virus sa fi trecut prin placenta. Dar aceasta ar putea fi anihilata de anticorpii mamei, care se afla si ei in singele bebelusului", ne-a declarat dr. Irina Teodorescu, de la Spitalul de Boli Infectioase. Bianca, mama lui Marian, este intr-o stare foarte buna. In afara de faptul ca are o foame de lup si ii este dor de copilul sau, care va mai ramine citeva zile la Maternitatea "Cuza Voda", se simte excelent. "Sint foarte fericita si ma simt foarte bine. Imi este tot timpul foame, as minca si un pui intreg. Abia astept
sa-mi vad copilul si sotul", ne-a spus Bianca. Alexandru urmeaza sa vina astazi la Iasi pentru a-si vedea copilul si sotia. El le-a marturisit socrilor sai, la telefon, ca a aflat de nasterea fiului sau din programele de stiri de la televiziune. "A plins la telefon de fericit ce era. Ne-a rugat sa-l trimitem pe sotul meu mai repede acasa, sa se ocupe de gospodarie, ca sa poata veni el", ne-a spus Liliana B., mama Biancai. Gindurile care o anima pe Liliana, in aceste momente, sint exclusiv gastronomice. Ea vrea sa-si cumpere o oala, ca sa-i poata gati Biancai dupa ce va gasi si un aragaz. "Fiica mea e moarta de foame si trebuie hranita bine. Nu o sa-i ajunga mincarea din spital. Sper ca ne vom descurca si vom gasi un loc in care sa pot sa gatesc", a precizat Liliana B. Medicii de la Spitalul de Boli Infectioase afirma ca in urmatoarea perioada se vor mai confrunta cu astfel de cazuri. "Numarul adultilor infectati cu HIV este in crestere. Nu putem oferi un ordin de marime intrucit infectia este depistata ocazional si nu se face o testare in masa. Personal cred ca ar trebui ca anumite categorii de risc, cum ar fi prostituatele, persoanele care lucreaza la negru in strainatate, categoriile defavorizate sa fie testate obligatoriu", ne-a declarat dr. Irina Teodorescu. In prezent, in judetul Iasi sint oficial 4 adulti infectati cu HIV si 8 bolnavi de SIDA. Acestia, care au virste cuprinse intre 20 si 30 de ani, au contractat virusul in timp ce au fost plecati sa munceasca la negru, in Israel, Turcia sau Rusia. Doar unul dintre pacienti s-a infectat de la sotia sa, prin contact sexual. "Nici unul dintre adulti nu mai face tratament de la 1 aprilie, din cauza ca nu exista fonduri. Si doar jumatate din bolnavi primesc cu intermitente antivirale. Avem mari probleme legate de fondurile pentru programul SIDA", ne-a spus dr. Liviu Prisecariu, de la Spitalul de Boli Infectioase.
Medicii de la Infectioase spun ca, in urmatorii ani, numarul cazurilor de copii infectati cu HIV va scadea destul de mult, insa va creste numarul adultilor condamnati la moarte. (Alina TITEI)

Comentarii