Tabla de jumatate de miliard tranzactionata in culisele ISJ

marți, 06 iunie 2000, 23:00
5 MIN
 Tabla de jumatate de miliard tranzactionata in culisele ISJ

O afacere incilcita, de 460 milioane de lei, derulata pe banii publici in folosul unui angajat al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) – in acelasi timp administrator al unei firme "capusa" – a ajuns pe masa de lucru a Parchetului de pe linga Tribunalul Iasi. Actorii principali ai afacerii sint inginerul Dan Pavel, de la Serviciul Tehnic al ISJ si fostul contabil-sef al Scolii nr. 23 "Titu Maiorescu", Constantin Asofiei. Ambii sint cercetati penal, fiind suspectati de a fi prejudiciat bugetul de stat cu aproape jumatate de miliard de lei si de a-si fi depasit atributiile de serviciu. Toata povestea a iesit la iveala in urma unui control de rutina al Camerei de Conturi la scoala nr. 23 "Titu Maiorescu", care – in calitate de centru bugetar – a coordonat lucrarile de reparatii capitale efectuate anul trecut la Scoala nr. 36 "Vasile Conta". Cei doi au disparut pur si simplu. Dan Pavel s-a imbolnavit subit, fiind in concediu medical de doua saptamini. "Azi am gasit demisia sa in mapa", ne-a spus sefa ISJ, Camelia Gavrila. Fostul contabil sef al Scolii 23, Asofiei, s-a transferat in urma cu doua luni la un alt loc de munca. Nici unul dintre ei nu a putut fi contactat in ultimele doua zile.
Refacerea acoperisului la Scoala nr.36, in luna iulie a anului trecut, a devenit, pentru angajatul ISJ Dan Pavel, o sansa pentru prosperitatea afacerii sale personale. Fara o selectie de oferte prealabila, conducerea Scolii 23, care finanteaza in calitate de centru bugetar reparatiile, a achitat 460 de milioane de lei pentru 1.438 de metri patrati de tabla marca "Borga" de la firma "Trimad Sercom", administrata de Pavel. La prima vedere, o afacere ca oricare alta. Insa, punind cap la cap faptele, inspectorii de la Camera de Conturi au decis sa sesizeze Parchetul de pe linga Tribunalul Iasi. Ei sint convinsi ca cele 460 de milioane de lei au fost incasate de firma administrata de Pavel fara respectarea legislatiei in vigoare, cu concursul direct al contabilului sef Constantin Asofiei. Cu toate ca firma care cistigat licitatia organizata de ISJ pentru repararea sarpantei a fost SC "Constructii 1" SA, directorul Scolii nr. 23, Gheorghe Enache, a preferat sa cumpere tabla prin firma "SC Trimad Sercom" SRL, al carui administrator este Dan Pavel, inginer la Serviciul Tehnic-Investitii al ISJ. Tabla nu a fost suficienta pentru refacerea sarpantei. "Suprafata totala era de 1578 de mp. Au ramas neacoperiti cu tabla 140 de mp", a explicat inginerul Marian, directorul de la SC "Constructii 1", care a mai precizat ca responsabilitatea privind calitatea si cantitatea de tabla pentru efectuarea lucrarilor revenea, prin contract, firmei "Trimad Sercom".
Tabla nu figureaza in evidente
Inspectorii Camerei de Conturi au constatat ca Asofiei, contabilul sef al Scolii nr. 23, a platit firmei "Trimad Sercom" suma de 460 de milioane lei pentru tabla adusa, fara ca in prealabil sa se fi facut receptia de primire a materialelor si fara avizul dirigintelui de santier de la ISJ, Laura Polcovnicu. "De obicei, verificarea se face la sfirsitul lucrarii. Nu am semnat nici un deviz legat de tabla pentru sarpanta", ne-a spus Laura Polcovnicu. Contabila sefa a ISJ, Adriana Aftanase, a adaugat ca cei 1.438 de metri patrati de tabla nu figureaza in situatia de lucrari de la Scoala nr. 36. Sa fie aceasta o omisiune pur intimplatoare? Mai mult, pentru a intari parca suspiciunile ca era rost de un ban pentru toti, contabilul sef Asofiei a platit integral firmei administrata de Pavel cele 460 de milioane lei, in conditiile in care normele in vigoare stipuleaza clar ca nu se poate da furnizorului, la incheierea contractului, decit un avans de maxim 30% pentru materiale. Uimitoare este graba cu care s-a derulat afacerea. In mod obisnuit, platile pentru lucrarile de reparatii se fac la sfirsit – mai cu seama in consitiile in care beneficiarul, ISJ, este o institutie saraca – insa administratorul firmei "Trimad" a fost, dupa cum se vede, un privilegiat. Conducerea Scolii 23 a decis sa vireze imediat banii pentru tabla, desi in acel moment avea datorii restante in valoare de 157 de milioane fata de "Constructii 1", care demarase lucrarile la Scoala 36 inca din toamna lui ’98. "Normal era sa isi achite intii datoriile fata de mine", a spus directorul de la "Constructii 1", Al. Marian.
Ce amestec au alti functionari ai ISJ in aceasta afacere?
Ce complicitati se ascund in spatele afacerii urmeaza sa stabileasca procurorii. S-a implicat oare un angajat al ISJ in aceasta afacere fara stirea institutiilor abilitate sa gestioneze si sa coordoneze lucrarile de reparatii? Cert este ca tabla a fost cumparata de la firma "Trimad", administrata de inginerul Dan Pavel, angajat al ISJ. Intreaga operatiune – achizitia materialelor, receptia si semnarea devizelor de plata – trebuia verificata periodic de dirigintele de santier, Laura Polcovnicu, care la ISJ este colega de birou cu adminsitratorul de la "Trimad Sercom". Tabla nu figureaza in situatiile de lucrari de la ISJ, insa au fost platite cu o jumatate de miliard de lei de Scoala 23, cu acordul direct al contabilului sef Asofiei. Toti cei implicati dau din colt in colt si afirma ca nu stiu mare lucru despre afacerile inginerului Pavel. Atit colega lui Dan Pavel – diriginta de santier -, cit si Camelia Gavrila afirma ca nici nu au stiut cine este administratorul firmei "Trimad Sercom". "Habar nu aveam ca inginerul Pavel are o firma", spune Camelia Gavrila, adaugind ca ISJ-ul nu are nici un amestec in aceasta afacere, singurul implicat fiind centrul bugetar, adica Scoala nr. 23. "Licitatiile si selectiile de oferte sint de competenta ISJ-ului", spune, la rindul sau, directorul Scolii 23, Gheorghe Enache. "Eu sint profesor, nu ma pricep. Semnez doar dupa ce semneaza contabilul sef", a adaugat Gheorghe Enache, cel care a semnat contractul cu firma "Constructii 1", in care se stipula faptul ca scoala va achizitiona materialele pentru lucrari. "Tabla a fost achizitioanta de centrul bugetar, Scoala nr 23. Eu nu am semnat nimic", a explicat dirigintele de santier al ISJ, Laura Polcovnicu.
Pe scurt, nimeni nu-si asuma aceasta afacere care a stirnit suspiciunea inspectorilor de la Camera de Conturi. Nici ISJ, nici Scoala 23, care a platit facturile. Ramine ca procurorii sa ia urma administratorului Pavel si a contabilului sef, Asofiei, si sa raspunda la intrebarile pe care acum toti le evita. (Emilia CHISCOP, Dragos STINGU)

Comentarii