Incep protestele in sanatate si invatamint

miercuri, 30 septembrie 2009, 00:20
2 MIN
 Incep protestele in sanatate si invatamint

Sindicalistii din sistemul sanitar vor iesi astazi in strada. Conducerea Sanitas a programat pichetari de la ora 11 in fata Prefecturii si la sediile partidelor aflate la guvernare. Principalele lor nemultumiri sint legate de noua lege a salarizarii, lege cu care nu sint de acord. "Cerem renegocierea legii cadru a salarizarii personalului platit din fonduri publice si stoparea disponibilizarilor din sistem. De asemenea, vrem sa se renunte la cele zece zile de concediu fortat si sa se asigure bugetul aferent trimestrului IV al acestui an pentru sistemul de sanatate iesean", a declarat Viorel Tanase, liderul Sanitas, filiala Iasi.

Sindicalistii sustin ca daca legea salarizarii va fi aprobata in forma in care se gaseste acum, o mare parte din angajatii din spitale isi vor pierde drepturile salariale obtinute in ultimii 20 de ani. De exemplu, pentru personalul angajat in unitati de primire urgente, sectii de anestezie si terapie intensiva, clinici de TBC si psihiatrie, unde sporurile erau intre 75% si 100%, legea salarizarii prevede o scadere a cuantumului acestora la aproape jumatate.

De asemenea, un articol din aceasta lege prevede disparitia premiului de 2%, a platii orelor suplimentare si a orelor de simbata si duminica pentru tot anul 2010. "In felul acesta, nu va mai veni nimeni la munca in acest interval de timp. Nu-i convine nimanui sa munceasca fara a fi platit", a precizat Iulian Cozianu, vicepresedinte Sanitas.

Plan de greva generala in noiembrie

Aproximativ 10.000 de cadre didactice din judetul Iasi, membre ale Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamintul Preuniversitar (USLIP), nu vor mai pune, de la 1 octombrie, notele elevilor in cataloage, ci in actele personale. Aceeasi decizie a fost pusa in aplicare de luni si de membrii Federatiei Sindicale Libere din Invatamint (FSLI). Hotarirea a fost luata in cadrul intilnirii de ieri a Consiliului National al Federatiei "Spiru Haret".

"Greva generala de pe 5 octombrie ramine valabila. Noi ne-am retras semnatura de pe strategia Bani pentru reforma semnata cu Traian Basescu si cerem membrilor FSLI sa isi retraga semnatura de pe Pactul pentru Educatie. Federatia Alma Mater si-a retras-o deja. Cerem sa se renegocieze Legea salarizarii unice pentru ca are multe lacune si este controversata", a explicat Laviniu Lacusta, lider zonal USLIP, aflat ieri la intilnirea de la Bucuresti.

Membrii Federatiei "Gh. Asachi" vor picheta astazi intre orele 11.00-13.00 sediile partidelor PSD si PDL. In afara acestei pichetari, Alianta Bugetarilor, din care fac parte 12 federatii sindicale din sistemul bugetar printre care si FSLI, a mai programat si alte actiuni. Pe 7 octombrie, de Ziua Internationala a Muncii, va avea loc la Bucuresti un miting.

In plus, sindicalistii cer salariatilor din sistemul bugetar sa nu participe si sa nu se implice in organizarea alegerilor prezidentiale din 22 noiembrie si 6 decembrie. Mai mult, Colegiul National al Liderilor FSLI doreste sa declanseze o greva generala pe termen nelimitat incepind de pe 16 noiembrie. Pentru aceasta actiune membrii de sindicat ai FSLI vor organiza pe 6 noiembrie un referendum in care fiecare isi va putea exprima optiunea in legatura cu greva pe termen nelimitat.

Comentarii