Legile reformei in invatamint au intrat in dezbatere publica

marți, 18 decembrie 2007, 02:19
4 MIN
 Legile reformei in invatamint au intrat in dezbatere publica

Proiectele de lege privind reforma in educatie au fost in sfirsit supuse dezbaterii publice. Timp de doua luni, pina pe 17 februarie 2008 persoanele direct interesate de invatamint vor putea depune amendamente, sugestii, completari sau modificari la proiectele de lege privind invatamintul preuniversitar, invatamintul superior si statutul cadrelor didactice.

„Sugestiile vor putea fi trimise prin scrisori pe adresa Ministerului Educatiei. In plus, in cel mai scurt timp vom pune la dispozitie si un portal pe care vor putea fi trecute comentariile in varianta electronica", a declarat consilierul Ministrului Educatiei, Mirabela Amarandei.

Cele mai importante schimbari din invatamintul preuniversitar vizeaza procesul de descentralizare, titularizarea si statutul personalului din invatamint. Structura  educatiei va suferi treptat schimbari si cuprinde educatia timpurie de la 0 la 6 ani, invatamintul primar, cu o durata de 5 ani si care include clasa pregatitoare ce va fi predata tot de invatatori. Invatamintul obligatoriu se incheie odata cu absolvirea ciclului secundar inferior, adica a gimnaziului, la virsta de 16 ani. Liceul va avea doar 3 ani, de la clasa a X-a, pina la a XII-a.

„Va fi o problema a normelor didactice, profesorii se vor misca din zona liceului care va avea o durata redusa, spre cea a gimnaziului, asta doar daca va fi reglementata o libertate de miscare intre mediul rural si urban si de la un ciclu la altul", a precizat sefa Inspectoratului Scolar Judetean, Camelia Gavrila.

Noua Lege a invatamintului preuniversitar transforma Inspectoratele scolare in directii judetene pentru invatamintul scolar, angajatii acestora, in functionari publici. Finantarea scolilor va fi facuta in functie de numarul de elevi, iar costul mediu per elev va fi stabilit anual. Dupa ce se vehiculase ca nu vor mai exista profesori titulari in invatamint, ci titulatura va fi pe unitati scolare, s-a revenit asupra propunerii initiale.

Potrivit proiectului de lege, vor exista doua tipuri de profesori: titulari si asociati. Profesorii asociati vor fi echivalentul suplinitorilor calificati de astazi si vor fi incadrati pe perioada determinata. In plus, cadrele didactice tinere vor face doi ani stagiatura, vor avea un mentor care ii va ghida in activitatea la catedra. In plus, in premiera, Statutul personalului didactic cuprinde un capitol referitor la deontologia profesionala a salariatilor din educatie.

Conducerea bicefala a universitatilor creeaza nemultumiri

In cazul invatamintului superior, continua polemicile cu privire la conducerea universitatilor. „Sindicatul «Alma Mater» a trimis o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu sa nu promulge legea in cazul in care intentia de a se infiinta o conducere bicefala la institutiile superioare nu va disparea. Speram ca propunerile noastre au fost luate in considerare", a declarat Stefan Grigoras, liderul cadrelor didactice de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi".

Potrivit proiectului de act normativ, la nivelul conducerii universitatilor, nu vor putea ocupa functii simultan rudele sau afinii de pina la gradul patru, iar mandatul tuturor structurilor de conducere va fi de patru ani.

De asemenea, se introduce obligativitatea evaluarii programelor de studiu de catre studenti.

O alta noutate este aceea ca asistentii universitari vor beneficia de o prima de instalare, daca se vor angaja in invatamint in cel mult 5 ani de la finalizarea studiilor.

Sindicatele spun ca mai trebuie aduse corectii

Desi in forma actuala proiectele de lege satisfac nevoile educatiei, dupa cum declara sindicalistii si reprezentantii ministerului, deopotriva, modificari tot ar mai fi de adus. „Am rezerve in ceea ce priveste ideea ca managerul scolii poate fi de alta profesie decit cea de cadru didactic. Chiar daca este nevoie de competente manageriale si financiare, totusi este vorba de lucrul cu elevii, cu personalitati in formare. Ar trebui sa aiba si competente pedagogice", este de parere sefa Inspectoratului Scolar Judetean, Camelia Gavrila.

De altfel, la nivelul ISJ Iasi va fi organizata o comisie care va analiza detaliat cele doua proiecte de acte normative care se adreseaza invatamintului preuniversitar. „Sint inca ambiguitati la finantare. Trebuie mai clar precizat ca finantarea de baza nu trece prin consiliile locale. Mai sunt citeva diferente de cuantum si de procente in ceea ce priveste numarul si valoarea gradatiilor de merit primite de personalul din invatamintul preuniversitar si cel superior si care trebuie corectate", a declarat liderul Federatiei Sindicale „Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu.

„Eu prefer sa nu comentez deoarece este drum lung pina la implementarea acestor proiecte. Mai ales daca tinem cont de faptul ca proiectele pleaca intr-o forma si ies in alta, in cauza influentelor de tot felul, inclusiv politice. Prioritara in acest moment era bunastarea profesorilor, care se pare ca nu vor avea ce pune pe masa de sarbatori", a spus liderul Aliantei Sindicale „Gheorghe Asachi", Violeta Amariei.

De asemenea, potrivit inspectorului general, Camelia Gavrila, cel mai probabil legile ar putea fi implementate cu anul scolar 2009-2010. „La lansare s-a pus accentul pe prioritatea acestor acte normative. Este un deziderat transpartidic, astfel incit indiferent de culoarea politica a unui ministru sau altul, legile vor fi implementate", a incheiat Camelia Gavrila.

Comentarii