Mai marii lumii se aduna la Iasi

duminică, 13 aprilie 2008, 21:49
5 MIN
 Mai marii lumii se aduna la Iasi

De mai bine de un an, intr-un oficiu de la Spitalul de Psihiatrie "Socola" este internata cea care pretinde a fi logodnica cunoscutului astronom Carl Sagan. Medicii de la "Socola" vorbesc despre aceste fenomene ca fiind comportamente paranormale, pe fondul unei psihoze. Adesea, in delirul lor, pacientii se transpun intr-o alta identitate decit cea reala. Medicamentele moderne si terapia imbunatatita ajuta ca personajele trecutului sa nu ii mai viziteze atit de des.

 

"Mergea pe alee si facea cruce in semn de binecuvintare"

Aproape in fiecare an, la Spitalul de Psihiatrie Socola" ajunge cel putin o personalitate istorica sau religioasa. Ultimul „Mesia" a venit pe Pamint anul trecut. Medicii povestesc ca era un tinar de 30 de ani care se considera Isus, cel care trebuie sa scape lumea de rau.

"Tot timpul avea o Biblie la el, umbla prin saloane si vorbea cu ceilalti pacienti. Mergea pe alee si facea cruce in semn de binecuvintare atunci cind se intilnea cu cineva" isi aminteste dr. Constantin Borza, medic primar psihiatru.

Comportament asemanator l-au avut si cei care se considerau a fi Dumnezeu sau Fecioara Maria. In termeni medicali, convingerea cuiva ca este alta persoana e cunoscuta sub denumirea de dedublare de personalitate care intervine pe fondul unor tulburari psihice. Fie ca devin oameni mari ai lumii sau personaje religioase, pacientii traiesc cu intensitate personajul in care s-au transformat. Numarul exact al acestor pacienti nu se cunoaste exact, insa psihiatrii cu experienta indelungata spun ca fenomenul a reprezentat o provocare si pentru ei.

Imparatul Lumii a domnit 40 de ani

In memoria medicilor de la Spitalul de Psihiatrie „Socola" a ramas cel mai longeviv pacient al lor, care in delirul lui se considera Imparatul Lumii. "In primele mele zile de practica in acest spital l-am cunoscut pe acest Imparat care se mai considera uneori si Cavaler. Toata lumea de aici ii spunea Stelica-Imparatul. A venit la mine o data cu un decret de conducere al lui, scris la masina. «Eu Nastase Stelian, Imparatul Lumii ma angajez sa conduc lumea», asa incepeau cele scrise. El mai sustinea ca a fost uns Imparat in timpul operatiei ovale, interventie care, din cite stiu, nu a existat niciodata. Manifestarile lui erau mai pronuntate in mediul familial. Cu mama si cu sora lui s-a comportat de la nivel inalt si le numea pe acestea slujnice. Cind se tineau cursuri in amfiteatru, cu studentii, Imparatul se imbraca in cel mai luxos costum pe care il avea si era mindru sa rosteasca o cuvintare in fata celor prezenti", povesteste dr. Constantin Borza activitatile celui care se credea rege.

Dupa aproximativ 40 de ani de nebunie, batrinul Stelica a murit, tot cu gindul ca era imparat. De-a lungul vremii, pe la Spitalul „Socola" au mai fost internati si alti barbati care s-au dedublat in diverse personalitati.

"Am avut un Stalin, pe cineva Napoleon. Toate aceste personaje au un comportament paranormal. Trec prin niste transformari de personalitate si, uneori, nu respecta intru totul comportamentul personalitatii respective. Cele doua personaje erau recunoscute prin modul cum saluta si prin faptul ca adoptau o tinuta superioara fata de ceilalti", explica dr. Dorina Donciu, sefa clincii I-Barbati, din cadrul Spitalului de Psihiatrie „Socola". 

Si-a jertfit copilul, la fel ca personajul din Biblie

In urma cu 15 ani, in Spitalul de Psihiatrie a avut nevoie de ingrijiri o tinara care se identificase cu Ana, un personaj Biblic, care la un moment dat si-a jertfit fiul. Transpunerea in acest personaj a fost atit de fidel respectata incit a procedat la fel.

"Ce a facut Ana in Biblie, asta a facut si ea. S-a maritat cu un cersetor, asa cum era povestea, a nascut un baiat pe care l-a jertifit pentru ca asa facea personajul in Biblie. Numai ca ea a adaptat crima la timpurile actuale si a folosit fierul de calcat si alte obiecte, traia atit de mult in personajul Ana incit a fost in stare sa-si ucida fiul cu o cruzime greu de imaginat. A fost anchetata si inchisa dupa care oamenii legii au decis ca este nevoie de o alta internare la noi. Stiu ca tot timpul citea din Bibilie. Asa am ajuns sa citesc si eu ca sa pot sa-mi dau seama ce urmaza sa mai faca. Intr-adevar asa cum scria in carte a evadat de la noi si, pentru ca trebuia sa se casatoreasca cu un preot a plecat in cautarea lui, numai ca planurile nu i-au iesit pentru ca a fost anuntata imediat Politia", mai povesteste dr. Dorina Donciu.

Carl Sagan, mirele asteptat la "Socola"

De mai bine de un an, la Spitalul de Psihitrie „Socola" a fost internata o pacienta din Onesti. Titina a fost profesoara de limba engleza, iar in 1985 a fost diagnosticata cu surmenaj intelectual. Treptat, boala i s-a agravat si acum este internata intr-un oficiu din cauza ca sufera de sindrom discordant cu tulburari de personalitate. Ea povesteste ca a lucrat in invatamint doar 5 ani dupa care s-a imbolnavit.

Primeste pachet o data pe luna de la surorile ei, cu tigari, cafea, goblenuri si 80 de lei. A cusut peste 30 de goblenuri pe care vrea sa le daruiasca directorului spitalului. La 60 de ani ai sai inca mai spera ca, un barbat vazut la televizor in tinerete, o sa vina sa se casatoreasca cu ea in aceasta vara.

"Stii ca ma casatoresc? E un om bogat din America pe care il cheama Carl Sagan. Mi-a spus mai demult ca o sa se casatoreasca cu mine. Vine si ma viziteaza din cind in cind" povesteste plina de entuziasm Titina. Carl Sagan este de fapt un renumit astronom american care a murit in 1996. Despre sindromul Titinei, medicii spun ca acesta se manifesta destul de cuminte. Datorita injectiilor si a medicatiei corespunzatoare, boala este tinuta in friu.

Imbunatatirea tratamentului a scazut numarul personajelor

In ultimii zece ani, persoanele care sufera de tulburari psihice cu manifestari ciudate sint din ce in ce mai putine. Acum, medicina dispune de medicatie adaptata nevoilor care reuseste sa calmeze comportamentele paranormale ale pacientilor care vin aici.

"Psihiatria s-a schimbat. Nu mai e ca pe vremuri, cind intrai in curtea spitalului si auzeai tot felul de tipete pe la geamuri sau vedeai pacienti care sa umble aiurea prin curte. Nici camasa de forta nu se mai foloseste pentru ca nu mai este nevoie. Acum sint metodele medicamentoase care ajuta foarte mult pacientul", explica dr. Constantin Borza, seful Sectiei Clinice Psihiatrie II acuti – Pavilionul I femei.

Comentarii