Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O sala de operatii pe cord, cum sint putine in Europa

Inaugurare la Institutul de Boli Cardiovasculare

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    La Iasi a fost inaugurata la inceputul acestei saptamini prima sala de operatii hibrid din Romania. Sala apartine Institutului de Boli Cardiovasculare din Iasi si a fost dotata cu ajutorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa" si al Ministerului Educatiei. Investitia se ridica la peste 1,5 milioane de euro si de aceasta sala vor beneficia peste 80% dintre pacientii cu probleme cardiovasculare care ajung in acest spital. Sala de operatii denumita Artis Zeego face parte din programul de investitii al Ministerului Educatiei si initiativa a prins contur in mandatul lui Cristian Adomnitei. Acesta a si luat parte la inaugurare la fel ca si majoritatea managerilor spitalelor din Iasi, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, directorul Directiei de Sanatate Publica si rectorul UMF. Elementul principal al noii sali de operatie este reprezentat de catre echipamentul Artis Zeego, care este cel mai nou aparat de angiografie cu cele mai inovatoare tehnologii medicale, robotice si de soft. "Este tehnologia secolului 21. In Europa exista doar 15 astfel de sali care pentru invatamint si cercetare constituie un adevarat motor. Vor putea fi facute interventii care erau evitate inainte din cauza complicatiilor. Se imbina astfel medicina interventionala cu chirurgia clasica, se pot face interventii pe cord inchis, beneficiul fiind al pacientului", a declarat prof.dr. Vasile Astarastoae, rector UMF. Perioada de recuperare pentru pacient se va scurta considerabil si in acelasi timp si perioada de spitalizare. "Pe masa de operatie se va putea identifica diagnosticul preoperator, intraoperator si postoperator. Pina acum nu puteam vedea imediat dupa operatie ce am facut exact decit prin alte metode indirecte", a precizat prof.dr. Grigore Tinica, directorul Institutului. Operatii care pina acum erau foarte mari si complexe vor putea fi efectuate de acum prin incizii mici, intr-un timp mai scurt, pacientul fiind mult mai putin traumatizat. Pacientii care mai au si alte boli grave si nu puteau fi operati pina acum din cauza complicatiilor vor avea acum sansa la vindecare. Medicii au inceput sa selecteze deja pacientii care vor primi tratament in sala hibrid, insa este nevoie de un program al Ministerului Sanatatii in care sa fie introdus acest tratament pentru a putea fi decontat, si pacientul sa nu plateasca nimic. Bolile coronariene, vasculare, valvulare si bolile congenitale cardiace vor putea fi identificate si tratate in sala hibrid. Aproximativ 80% dintre cei 800 de pacienti care sint operati aici anual si alti 2.000 care sufera diverse proceduri interventionale vor beneficia de aceasta sala.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

    Cosmin PAȘCA

    Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

    Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

    opinii

    Bunici obraznici

    Briscan ZARA

    Bunici obraznici

    Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

    Noi, femeile

    Cristina DANILOV

    Noi, femeile

    O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

    Între artă şi credinţă

    Nichita DANILOV

    Între artă şi credinţă

    Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

    pulspulspuls

    Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

    Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

    Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

    Caricatura zilei

    Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

    Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri