40.000 de porci lichidati

duminică, 23 septembrie 2001, 23:00
5 MIN
 40.000 de porci lichidati

Societatea "Romsuis" Basta se afla in lichidare, fiind propusa pentru declararea falimentului. Pina acum 10 ani, aici functiona un complex de crestere a porcilor, cu o capacitate de 40.000 de capete, deosebit de prosper. O parte din profitul firmei provenea de la abatorul propriu, unde se sacrificau si porci achizitionati de la tarani.
In urma cu patru ani a inceput declinul societatii, motivat de conjunctura economica si de contractarea unor credite neperformante. Zeci de tarani, care au predat, in anul 1996, porcii societatii Romsuis, nu au mai primit banii ce li se cuveneau.
Datorii de miliarde de lei
Tribunalul Comercial Neamt a hotarit, pe 13 septembrie 2001, inlocuirea lichidatorului Ion Nistor, pe care-l acuza de ineficienta. Inca de anul trecut, Directia Generala a Finantelor Publice Neamt (DGFP) cere Tribunalului Comercial falimentul SC "Romsuis", care are o datorie de 646 milioane lei catre bugetul de stat, la care se adauga penalizari in valoare de 1,154 miliarde lei. In 20 noiembrie 2000, Tribunalul Comercial admite cererea creditorilor, declansind procedura de faliment a firmei, numind ca lichidator al firmei pe Ion Nistor, fost consilier juridic al SC "Romsuis" Basta. Acest lucru a fost contestat de catre DGFP, care sustine ca lichidatorul nu putea fi obiectiv in stabilirea vinovatilor care au falimentat firma.
In conformitate cu Legea falimentului, lichidatorul Ioan Nistor ar fi trebuit sa depuna un raport amanuntit privind cauzele care au dus la insolvabilitatea societatii, lucru pe care acesta nu l-a facut, motiv pentru care instanta de judecata l-a atentionat in citeva rinduri.
Pe 21 februarie 2001, la solicitarea lui Ion Nistor, este numit un expert contabil, pe care instanta de judecata hotaraste sa-l remunereze cu 3 milioane de lei. SC "Elva Cont", caruia apartine expertul, solicita insa pentru expertiza 26 milioane de lei, suma respinsa de instanta, care, in 15 martie, numeste ca expert pe Petru Trufin. Pe 20 martie, lichidatorul Ion Nistor este din nou avertizat, iar la termenul din 29 martie depune un inventar al bunurilor – in valoare de 3 miliarde lei (mijloace fixe) si 7,6 milioane lei obiecte de inventar. Din raportul depus la dosar rezulta ca societatea a fost sigilata, fiind identificati creditorii catre care societatea are datorii de 223 milioane lei, suma la care se adauga penalitatile.
Directorul este acuzat de falimentare intentionata
La o noua somare, pe 20 mai, lichidatorul depune un raport scurt, cu privire la cauzele falimentului societatii, aratind ca motivul ajungerii acesteia in stare de insolvabilitate il constituie pretul de productie ridicat, in raport cu pretul de desfacere al carnii pe o piata in continua recesiune. La acestea se adauga, conform raportului, lipsa terenului de folosinta pentru cultivarea furajelor, lipsa de lichiditati, cauze care au determinat conducerea societatii (director Nelu Popa) sa apeleze la credite neperformante, cu dobinzi si penalitati.
In aceste conditii, societatea a vindut in pierdere, sub pretul de productie.
"Ca si cum ar fi fost avocatul societatii si nu lichidatorul ei, Ion Nistor scrie in cele 20 de rinduri ale raportului depus la dosar ca nu poate fi retinuta raspunderea administratorilor si ca din analiza actelor nu pot fi retinute fapte care sa duca la concluzia ca raspunderea falimentului societatii poate fi pusa in sarcina directorului societatii. Legea falimentului stipuleaza, la articolul 124, ca Tribunalul poate hotari ca o parte din pasivul societatii pe actiuni sau al unui SRL, ajuns in incetare de plata, sa fie suportat de catre membrii organelor de conducere – administrator, director, cenzor – care au contribuit la faliment, dispunind, in interes personal, continuarea unei activitati ineficiente. Legea mai spune ca acestia trebuie sa raspunda in cazul folosirii unor mijloace ruinatoare pentru a procura societatii fonduri care sa intirzie falimentul", spune Florin Balan, unul din cei 27 de crescatori de animale, care au predat la Romsuis porci.
Patru ani de judecata fara finalitate
Din cei 150 de tarani care au predat porci, in urma cu patru ani, societatii Romsuis, doar 27 se afla pe listele de creditori ai societatii.
"Am «sarbatorit» patru ani de cind ma lupt prin tribunale sa-mi recuperez banii pe care i-am muncit din greu. Altii au avut de cistigat pe spatele meu: societatea – care mi-a furat 14 porci, instantele de judecata si avocatii – carora le-am dat, in acesti patru ani, peste 20 de milioane de lei", declara Florin Balan.
El spune ca lichidatorul nu i-a instiintat despre necesitatea timbrarii cererii de inscriere pe lista creditorilor, motiv pentru care unele solicitari au fost respinse de instanta.
Dramatic este cazul unuia dintre pagubasi care are de recuperat 500.000 lei si trebuie sa plateasca taxa de timbru de 300.000 lei.
Lichidatorul trebuia sa studieze cererile creditorilor si sa stabileasca prioritatile la plata creantelor. In acelasi timp, trebuia sa introduca actiuni de anulare a actelor frauduloase care i-au prejudiciat pe pagubasi. "Am depus la dosar «Monitorul de Roman» din data de 18 septembrie 1999, cind s-a publicat o ancheta despre pagubitii de la «Romsuis». In timp ce noi umblam din tribunal in tribunal, directorul Nelu Popa si-a infiintat un AF prosper, vinzind abatorul societatii catre fratele sau. Judecatorul i-a cerut expertului sa verifice acest aspect semnalat de presa, lucru pe care acesta nu l-a facut nici dupa trei luni. Acesta cred ca a fost motivul care l-a determinat pe judecator sa-l inlocuiasca pe lichidator si sa-l ameninte cu o amenda de pina la
5 milioane lei", spune Florin Balan. Acesta a facut recurs la Curtea Suprema de Justitie, solicitind reactualizarea sumei de 14,9 milioane de lei, cit i se cuvin pentru porcii predati la Romsuis. Contestind calitatea actului de justitie, Florin Balan intentioneaza sa protesteze
in fata Ministerului de Justitie, a Guvernului si Presedintiei Romaniei. "Voi incerca, din nou, sa atrag atentia asupra coruptiei din justitia romana! Voi actiona in judecata, la Haga, statul roman, incapabil sa stirpeasca o mafie care a adus tara in sapa de lemn. Voi cere daune materiale pentru ceea ce pare incredibil, dar e o realitate: tergiversarea rezolvarii unei cauze, relativ simple, timp de patru ani", a spus Florin Balan.
Complexul se darima
Ion Nistor spune ca nu el a fost ineficient ca lichidator, ci ca Romsuis nu are cautare si, nefiind atractiva pentru cumparatori, activele nu se vor vinde nici in urmatorii 10 ani.
"M-am bucurat ca am fost inlocuit pentru ca societatea «Romsuis» e prea departe de domiciliul meu si e o societate cu mari probleme. Cine e nebun sa cumpere, la ora asta, un complex de 40 de mii de capete, pe cale de a se darima? E bine ca a fost numit un lichidator din zona, care sa caute cumparatori", a declarat Ion Nistor. El nu se considera cu nimic vinovat de tergiversarea proceselor in care cetatenii trebuie sa-si recupereze banii pe porcii predati, in urma cu patru ani, la "Romsuis".
Reamintim faptul ca Nelu Popa, ex-director al societatii Romsuis Basta, a fost in atentia Serviciului de Combatere a Criminalitatii Economice din cadrul Politiei Municipiului Roman. Loctiitorul comandantului Politiei Roman, colonel Vasile Cristea, ne-a declarat, la declansarea anchetei, ca unul dintre obiectivele cercetarilor l-a constituit infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, iar un al doilea motiv pentru care Nelu Popa a fost anchetat l-a reprezentat gestiunea frauduloasa. Cercetarile nu au confirmat acuzatiile. (Flora ORDEAN)

Comentarii