Jumatate din firmele din Roman risca sa fie desfiintate

miercuri, 14 mai 2003, 23:00
2 MIN
 Jumatate din firmele din Roman risca sa fie desfiintate

Numai 37% dintre cele 1.291 de firme din orasul Roman constituite anterior datei de 1 iulie 2001 si-au preschimbat certificatele de inmatriculare in certificate de inregistrare. Cu alte cuvinte, doar 480 de patroni s-au prezentat la Oficiul Registrului Comertului (ORC) pentru a intra in legalitate, celelalte firme riscind ca, dupa data de 31 mai 2003, sa fie desfiintate, daca nu se va prelungi iarasi termenul de depunere a documentelor necesare preschimbarii. Potrivit datelor oferite de ORC Neamt, 1.291 de agenti economici din Roman trebuie sa solicite preschimbarea certificatelor de inmatriculare in certificate de inregistrare. Initial, termenul limita pentru preschimbare, sub amenintarea radierii din Registrul Comertului, a fost stabilit pentru 1 iulie 2002, numai ca, pina la acea data, doar 260 de societati au urmat prevederile ordonantei. Termenul a fost prelungit pina la sfirsitul lunii noiembrie 2002, timp in care si-au preschimbat certificatele doar alte citeva zeci de agenti economici. Avertismentele au ramas doar vorba in vint si a fost acordat un nou termen limita, pina la 31 mai 2003, dar sint slabe sperante ca, pina la sfirsitul acestei perioade, restul de 811 agenti economici sa poata obtine noile certificate de inregistrare, principala cauza fiind lipsa timpului necesar.
Situatia preschimbarilor pentru asociatiile familiale (AF) si persoanele fizice (PF) autorizate cu sediul in Roman este si mai grava. Pina la data de 13 mai 2003, doar 45 de AF si PF din cele constituite anterior datei de 1 iulie 2003, adica aproximativ 11%, si-au preschimbat certificatele de inmatriculare. In Roman activeaza 1.602 firme si 578 de AF si PF, dintre care 1.156 nu si-au preschimbat certificatele de inmatriculare. Avind in vedere ca pina la 31 mai au mai ramas doar 12 zile lucratoare, un calcul simplu arata ca, daca toti patronii romascani, fara a-i mai lua in calcul pe cei din tot judetul, s-ar buluci la ghiseele ORC Neamt, aceasta institutie ar tebui sa opereze zilnic aproximativ 100 de preschimbari, ceea ce este aproape imposibil. „Noi vom face tot posibilul sa raspundem solicitarilor comerciantilor”, a declarat Niculina Virlan, directorul ORC Neamt.
Toti agentii economici au obligatia preschimbarii certificatului de inmatriculare si a codului fiscal, cu noul certificat de inregistrare care contine codul unic de inregistrare atribuit. „Dupa 31 mai, certificatul de inmatriculare si codul fiscal sint nule de drept, iar agentii economici care nu au efectuat preschimbarea nu mai au voie sa faca acte de comert”, a mai precizat Niculina Virlan.
Actele necesare preschimbarii sint urmatoarele: cererea de preschimbare (formular tipizat), certificat de inmatriculare in original, certificat de inregistrare fiscala (original), instiintare de luare/scoatere in/din evidenta ca platitor de TVA (copie), dovada sediului (copie), act de identitate comerciant – persoana fizica (copie), actul constitutiv sau cererea de inscriere, mentiuni cu domeniul si activitatea principala (copie), autorizatie PSI, autorizatie sanitara, autorizatie sanitar-veterinara, autorizatie de mediu, autorizatie protectia muncii, toate in copie. Preschimbarea certificatelor se face gratuit, dar administratorii firmelor trebuie sa aiba in buzunar intre trei si zece milioane de lei pentru a plati contravaloarea unor reautorizari, in cazul in care sint gasiti in neregula cu unele dintre autorizatiile pe care le poseda deja. (Adrian CRAINET)

Comentarii