Ne pregatim de razboi

vineri, 21 martie 2003, 00:00
5 MIN
 Ne pregatim de razboi

Ieri, prefectul Vasile Pruteanu si presedintele Consiliului Judetean, Raul Constantin Bobeanu, s-au intilnit cu sefii Inspectoratului Judetean de Politie, Jandarmeriei, Grupului de Pompieri, Gardienilor Publici, Unitatii Militare 0962, Centrului Militar Neamt, Garnizoanei Piatra Neamt si societatii Hidrocentrale Bistrita. Dupa ce, in urma cu doua saptamini, aceleasi persoane au intocmit un program de actiune in caz de razboi, ieri s-a analizat stadiul de aplicare a acestor masuri. Misiunile celor prezenti au fost de crestere a capacitatii de paza si protectie a obiectivelor strategice din judet – platforma chimica Savinesti, hidrocentrale, barajul de la Bicaz, captarile de apa din judet, SC Petrotub, spitale, unitati de invatamint.
„Reprezentantii institutiilor amintite sint obligati sa treaca urgent la controlul agentilor economici legat de felul in care acestia respecta planurile proprii de paza si securitate. Politia si jandarmii isi vor constitui echipe care vor patrula mai des si care sa raspunda imediat la apelul cetatenilor”, a precizat Vasile Pruteanu. Prefectul a mai spus ca la barajul din Bicaz a fost suplimentat numarul de gardieni care fac de paza.
Conflictul din Irak i-a pus in garda si pe angajatii Inspectoratului Judetean de Protectie Civila Neamt. Locotenent colonel Ioan Nitica, seful institutiei, ne-a declarat ca misiunile lor sint de verificare a sistemelor de instiintare si alarmare, de instruire a organelor de conducere de protectie asupra masurilor pe care trebuie sa le aplice in diverse situatii, pregatirea populatiei prin raspindirea unor „manifeste” in care sint precizate regulile de comportare in caz de de atac nuclear, chimic si bilogic si mijloacele de protectie individuala.
In caz de conflict armat, pompierii militari au intensificat activitatile de prevenire a incendiilor atit la institutiile publice, cit si la societatile comerciale. „Am suplimentat activitatile de control, mai ales la agentii economici cu grad ridicat de pericol in procesul tehnologic, in institutiile cu aglomerari de persoane”, a declarat maiorul Ioan Alexei, purtatorul de cuvint al Grupului de Pompieri „Petrodava” Neamt.
Reprezentantii Guvernului in judetul Neamt spun ca toate masurile care s-au luat au caracter preventiv. „Fac apel la toti cetatenii din judet sa-si pastreze calmul, linistea. Cetatenii sint rugati sa anunte Politia, Jandarmii, Pompierii sau Protectia Civila in cazul in care sesizeaza aspecte care ar pune in pericol siguranta si ordinea publica, pentru a se putea interveni in mod operativ”, a declarat prefectul.
Masti de gaze contra-cost
Insa, daca oamenii au priceput, cel putin teoretic, cum trebuie sa se apere, problema este daca pot pune in practica ceea ce au invatat. Sintem sfatuiti sa folosim mastile de gaze, insa citi romascani au la indemina un astfel de obiect? „Masti de gaze mai sint si la agentii economici, insa se pune problema de felul in care au fost pastrate. Daca elementul filtrant, cartusul, nu a fost pastrat corespunzator, isi pierde proprietatile. Dupa 1990, s-a renuntat la cumpararea de catre cetateni a mastilor contra gazelor. Inainte, acestea se procurau centralizat, cetatenii isi plateau in rate masca. Acum, cred ca magazinele care au tangenta cu acest domeniu se vor aproviziona si cu masti contra gazelor”, a declarat colonelul Nitica.
In Roman, nu exista nici un magazin care sa comercializeze masti de gaze. La Asociatia Vinatorilor si Pescarilor Sportivi nu au fost niciodata la vinzare astfel de obiecte, insa este posibil ca in curind sa fie aduse masti de gaze. La un magazin similar, dar din Piatra Neamt, mai multe persoane s-au interesat sa cumpere masti de gaze. Cornel Gidinceanu, seful magazinului, ne-a declarat ca batrinii au fost cei care au intrebat de aceste mijoace de protectie. „As vrea sa aduc vreo 30 de masti, ca sa vad ce efect vor avea pe piata. Am sunat la o firma din Buzau, insa mi-au spus ca au numai cartuse filtrante si cagule. Am sa ma mai interesez”, a declarat Cornel Gidinceanu.
Singura firma din tara care produce materiale de protectie este SC Romcarbon, din Buzau. Aici, o masca contra gazelor costa 1,4 milioane de lei, o masca izolanta cu aspiratie libera a aerului – 5,3 milioane de lei, iar o masca de autosalvare – 672.000 lei. Oferta de cartuse filtrante este diversa, functie de substantele care pot fi retinute. Pretul acestora variaza intre 76.000 lei si un milion de lei.
Hrana pe saturate
Dupa cum spun reprezentantii firmelor care produc alimente, in cazuri grave, cetatenii nu ar trebui sa-si faca griji din pricina rezervelor de hrana. „Pentru o perioada de sase luni, putem asigura rezerva de alimente pentru romascani in proportie de suta la suta. Avem contract si cu armata unde, de asemenea nu vor fi probleme. Chiar si in situatia in care s-ar sista importurile de produse, putem acoperi nevoile persoanelor din zona”, ne-a declarat economist Ioan Antoci, directorul general al Suinprod.
In caz de razboi, romascanii nu ar trebui sa-si faca griji nici in privinta rezervelor de piine. „Morarit – Panificatie nu are probleme in asigurarea necesarului de piine in Roman in caz de necesitate. Rezerva de griu ajunge pina la recolta noua”, a declarat Vasile Levarda, directorul SC Morarit Panificatie Roman.
Statia de captare este aparata
Pentru evitarea unei eventuale contaminari a apei romascanilor, pe frontul de captare de la Pildesti paza a fost dublata. Inginer Eduard Corduneanu, directorul general al Goscom, a declarat ca, pe timp de noapte, opt persoane supravegheaza zona, iar ziua, numarul acestora este suplimentat si cu agenti de paza si ordine de la Moldova Security. Angajatii Goscom nu sint inarmati, insa ei pot pune mina pe bite sau pe alte obiecte care pot sa inlature persoanele de rea credinta. Acum se pune problema de cit de tare se vor speria teroristii de „armele” paznicilor de la Goscom. (Lucia CRAINICU)
Politia Neamt a luat masuri speciale
Declansarea conflictului armat din Irak i-a determinat si pe politistii
din cadrul IJP Neamt sa ia masuri suplimentare pentru evitarea
unor evenimente nedorite. Actiunile au vizat, in primul rind sporirea gradului de securitate a populatiei din intregul judet Neamt, cit si a principalelor obiective social economice ale judetului. Astfel, odata cu declansarea razboiului, au fost luat masuri pentru intarirea
sistemului general de ordine publica din judet, cu ajutorul unor
efective largite de politisti, jandarmi si gardieni publici, preluarea
mult mai operativa a apelurilor venite din partea populatiei si
interventia rapida cu forte de ordine publica in cazul in care apar
evenimente nedorite, masuri de paza suplimentara la obiectivele
strategice, cum ar fi barajul de la Bicaz, platformele economice cit
si efectuarea de controale pentru a se observa modul si gradul de
securitate a acestora, masuri de sporire a sistemului de ordine
publica in locurile publice aglomerate cum ar fi pietele, oboarele,
tirgurile sau garile, efectuarea de controale rutiere si feroviare la
toate transporturile suspecte.
Conform statisticilor politiei, pe raza intregului judet se afla nu mai putin de 1.600 de persoane care detin arme de foc sau arme cu gaze lacrimogene. „Toti cei care au astfel de arme sint luati in evidenta la noi si primesc o autorizatie speciala. Aici se inscriu persoanele care detin arme de vinatoare, arme militare si arme cu gaze lacrimogene. Mai este o categorie de arme care trebuie autorizate, cele de panoplie, insa dupa autorizare acestea nu pot fi folosite, ele fiind tinute, in mod normal, doar de decor”, a afirmat comisarul sef Cristian Timofte, purtatorul de cuvint al IJP Neamt. (B.G.)

Comentarii