O noua taxa ii alunga pe tarani din piete

marți, 25 septembrie 2001, 23:00
2 MIN
 O noua taxa ii alunga pe tarani din piete

Marti dimineata, in Piata "Smirodava", vindeau lapte doar patru femei, iar la sectorul produse lactate erau doar doua taranci: una vindea cas, iar cealalta brinza cu smintina.
Levarda Viorica, din Sofrocesti (Trifesti), a venit in piata cu 10 portii de brinza cu smintina. "Am platit 15.000 lei taxa pentru masa si 24.000 lei -taxa pentru analiza. Am vindut portia de brinza cu 17.000 lei. Ma duc acasa doar cu un litru de ulei si-o kila de zahar! Am muncit degeaba!", s-a plins Viorica Levarda.
O alta taranca, din Balusesti(Icusesti) – Aurica Vasiliu – venise in piata cu 5 kilograme de cas si 2 kilograme de urda. "Ne-am saturat de dat bani peste tot! Toata lumea ne cere bani! Am platit certificatul la doctorul din sat, taxa de analiza, taxa de piata, am dat bani la autobuz! Toate costa, iar noi nu raminem cu nimic!", spune Aurica Vasiliu.
Analizele sint necesare
Unii tarani isi scot pirleala pe spinarea cumparatorilor.
"Am luat o sticla de doi litri de lapte, pe care am dat 15.000 lei. Cind am ajuns acasa, laptele s-a taiat!", s-a plins gospodina Zamfira C.
In Piata Centrala, marti, la ora 10, vindeau lapte doar sase tarani.
"La cas aplicam o taxa de analiza de 5% din valoarea marfii. Un examen organoleptic, care presupune inspectia produsului pentru a determina eventualele modificari de culoare, gust si miros costa 58.500 lei. La o sticla de lapte de 2 litri ar trebui incasam, pentru verificarea prospetimii, 53.600 lei. Media cantitatii de lapte vindute de un taran e de sase litri. Unii vin zilnic, altii la doua zile. Un examen microbiologic complet pentru lapte costa 2, 56 milioane de lei. Taranul vinde o sticla de lapte cu 15.000 lei. Nu e posibil sa le incasam zilnic taxa de analiza!", a declarat doctorita Luminita Benta, de la Laboratorul Sanitar -Veterinar din Piata Smirodava. Pentru verificarea densitatii laptelui se percepe o taxa de 22.400 lei, iar pentru identificarea falsurilor la produsele lactate – mai ales la smintina – se percepe o taxa de 24.000 lei.
La carne si la preparatele din carne, o societate trebuie sa achite o taxa de 1,8 milioane de lei.
"Este ordinul Guvernului, iar noi trebuie sa-l aplicam! Noi facem analize la toata cantitatea de lapte care se vinde in piata. Pentru ca nu vrem sa-i alungam pe tarani din piete, ii taxam o data pe saptamina sau pe luna. Femeile se feresc sa aduca produsele la laborator si vind la colturi de strada", a declarat doctor Felicia Nechita, de la Laboratorul Sanitar Veterinar din Piata Centrala. Ea recomanda romascanilor sa nu cumpere marfa fara a intreba taranul daca a efectuat analiza si sa li se confirme acest lucru prin chitanta. (Flora ORDEAN)

Comentarii