Pregatiri de razboi

marți, 18 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 Pregatiri de razboi

Tragicele evenimente din Statele Unite, de saptamina trecuta, au declansat o stare de tensiune pe intreg mapamondul. Statele lumii s-au aliat impotriva inamicului nevazut, care este reprezentat, deocamdata, de terorism. In aceste zile se va decide viitorul omenirii. Indiferent daca talibanii il vor preda pe principalul suspect in organizarea atentatelor de la New York si Washington – Osama bin Laden – americanii sint, de miercurea trecuta, pe picior de razboi.
Starea de urgenta a determinat numeroase state sa isi manifeste sprijinul fata de SUA. Parlamentul Romaniei si Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) si-au manifestat disponibilitatea de a sprijini SUA prin punerea la dispozitie a spatiului aerian, terestru si maritim.
Cu totii speram ca Romania sa nu fie nevoita sa participe direct la un razboi. In cazul in care, insa, tara noastra va avea o implicare directa in posibilele confruntari, statul are dreptul sa rechizitioneze bunuri si prestari de servicii in interes public, conform Legii 132/1997 si a normelor de aplicare.
Rechizitia reprezinta masura exceptionala prin care autoritatile publice obliga agentii economici, institutiile publice, precum si alte persoane juridice si fizice sa cedeze temporar unele bunuri mobile sau imobile. Bunurile vor fi puse la dispozitia armatei sau a autoritatilor publice, la declararea mobilizarii generale sau a starii de razboi, la instituirea starii de asediu sau de urgenta.
De la caruta cu sau fara cal, pina la telefonul mobil sau furculita
Bunurile care pot fi rechizitionate de catre stat pot fi mijloace de transport, sisteme de comunicatii si de telecomunicatii, surse de alimentare energetica, tehnica de calcul, carburanti, cladiri, terenuri, alimente si materiale de preparare, servire si distribuire a hranei, animale, furaje, aparatura sanitara, etc.
De sub incidenta acestor prevederi ies obiectele de uz personal si de gospodarire casnica, bunurile personale prin care persoana isi asigura existenta, vehiculele apartinind invalizilor, vaduvelor de razboi si orfanilor minori, cladirile penitenciarelor, bunurile caselor de copii si ale caminelor de batrini, bunurile din patrimoniul cultural, bunurile care apartin bisericilor, precum si cele care apartin persoanelor fizice si juridice straine, domiciliate sau cu sediul pe teritoriul Romaniei, care, prin acorduri internationale, sint exceptate de la rechizitii.
Statul poate rechizitiona si bunuri care nu se afla pe teritoriul sau, cum ar fi navele si aeronavele, care sint obligate sa revina din cursa in cel mai scurt timp posibil. Legea mai prevede ca "bunurile rechizitionate vor avea starea tehnica si de calitate necesara folosirii lor in scopul pentru care se rechizitioneaza".
In ceea ce priveste prestarile de servicii in interes public, pot fi chemate pentru asemenea activitati persoanele apte de munca: barbatii cu virsta cuprinsa intre 16 si 60 de ani, femeile intre 16 si 55 de ani, precum si unii specialisti, cum ar fi medicii, inginerii, economistii ori asistentii medicali. Peste limitele de virsta de mai sus, persoanele pot fi chemate doar la cererea acestora.
Evidenta bunurilor rechizitionate si a persoanelor prestatoare de servicii in interes public va fi facuta de catre autoritatile locale.
Romanii vor fi despagubiti
In urma aplicarii acestor prevederi, in cazul in care bunurile au suferit degradari, proprietarii bunurilor rechizitionate au dreptul la despagubiri. De asemenea, pe perioada rechizitiei, proprietarii sau detinatorii sint scutiti de impozite si de plata taxelor pentru bunurile rechizitionate, iar obligatiile ce decurg din contractele legal incheiate se suspenda.
Deciziile legate de stabilirea cantitatilor si a preturilor produselor rechizitionabile se iau de catre Comisia Centrala de Rechizitii si de comisii mixte de rechizitii, acestea din urma aflate in subordinea prefecturilor, prefectul fiind presedintele comisiei de la nivel judetean.
HG 11/1997 stabileste normele de aplicare a legii care permite statului roman sa ne rechizitioneze anumite bunuri in caz de extrema urgenta. Aceeasi hotarire stabileste, printre altele, si dotarile necesare comisiilor de rechizitii.
Daca pentru comisiile judetene sint prevazute o masina de scris, un xerox A3, un post telefonic principal, un fiset metalic pentru documente si un calculator cu software (!), Comisia Centrala pentru Rechizitii va trebui sa fie dotata cu o masa de consiliu, o masa de secretar dactilograf, 20 de scaune tapitate cu spatar, un covor plusat de 40 de metri patrati si perdele tot de 40 de metri patrati, 3 posturi telefonice, un fax, un aparat de radio si un televizor color.
Fiecare persoana din comisie are dreptul la: hirtie de scris si pentru copiator, cite 10 creioane, 4 gume, o rigla de 30 de centimetri si una de 50 de centimetri. (Catalin BARGAOANU)

Comentarii