Pretul apei calde ne "ingheata"

miercuri, 04 iulie 2001, 23:00
2 MIN
 Pretul apei calde ne "ingheata"

Cresterea pretului la energiei electrica si la cea termica a devenit o certitudine. Dupa scumpirea curentului cu 15%, masura ce va deveni operabila in maximum doua saptamini, apa calda ne va "frige", cit de curind, la buzunare. Scumpirea gigacaloriei – acum in valoare de 350.000 de lei – este de cel putin 50%.
Noile majorari de pret se vor oglindi dezastruos in buzunarele locatarilor, carora lunile de vara abia le dadusera o gura de aer dupa intretinerea de asta iarna. Scumpirea energiei electrice va atrage o avalansa de scumpiri la produsele de baza.
Pretul nou al gigacaloriei va intra in vigoare de la inceputul lunii august si va fi stabilit in urma centralizarii costurilor reale la centralele termice din teritoriu. Datele privind costul apei calde in judet vor fi inaintate la "centru" in cel mai scurt timp.
In ciuda acestor demersuri de "tatonare", pretul energiei termice pentru populatie va salta peste 500.000 de lei. "Am primit pretul modificat la energie termica. Valoarea de referinta se va modifica. Diferenta de la 350.000 de lei/Gkal – care este o valoare de referinta pentru populatie, indiferent de forma combustibilului( gaz, CLU) – pina la pretul de circa 700.000 de lei, pe care l-am primit noi, este platita de catre stat. Acum se modifica pretul de referinta: se trece de la 350.000 lei/gigacalorie pina la 500.000 – 550.000 de lei/gigacalorie, diferenta urmind sa fie suportata de buget. Sintem sub incidenta tavalugului preturilor, in conditiile in care circa 65-70% din pretul metrului cub de apa este dat de pretul energiei electrice", declara directorul general al Goscom, Eduard Corduneanu. In aceste conditii, se poate aprecia ca intretinerea la apartamentele cu doua camere ar putea atinge 2 milioane de lei.
Pentru a mai atenua din greaua lovitura data locatarilor de la bloc, guvernantii se gindesc la acordarea ajutorului la plata intretinerii pentru familiile cu venituri mici. Aceasta forma de subventionare va fi introdusa abia dupa ce autoritatile centrale vor stabili venitul minim de la care se vor acorda ajutoarele banesti. Potrivit unor calcule preliminare, plafonul maxim ar putea fi de doua milioane de lei. Suportata partial de la bugetele locale si partial din bugetul central, subventia urmeaza sa fie platita direct furnizorilor de energie termica. (C. BARGAOANU)

Comentarii