Adio microcentrale de apartament

joi, 10 august 2000, 23:00
2 MIN
 Adio microcentrale de apartament

Sucursala Suceava a SC DISTRIGAZ NORD SA a decis sistarea emiterii de noi aprobari cote de gaze naturale, in conditiile in care, datorita extinderii retelelor de distributie pentru alimentarea cu gaze in municipiul Suceava, conductele existente nu mai pot asigura debitele normale la consumatori. Au fost informate de acesta masura Primaria, Prefectura si Consiliul Judetean, care au fost, in acelasi timp, atentionate ca pentru reintrarea in normal sint necesare o serie de investitii in anumite puncte ale retelei de distributie de pe raza municipiului Suceava.
Demersul Sucursalei afecteaza in mod direct pe sucevenii care doresc sa-si monteze microcentrale termice de apartament. Este stiut ca in ultima vreme, foarte multi locuitori ai municipiului Suceava, mai cu dare de mina, au renuntat la caldura si apa calda furnizata prin conducte de CET montindu-si microcentrale de apartament, care functioneaza cu gaz metan. In momentul de fata exista, potrivit informatiilor furnizate de Sucursala Distrigaz, circa 600 de aprobari pentru acest gen de centrale, 250 fiind deja in functiune iar numarul solicitarilor este in continua crestere.
Directorul Sucursalei, Gheorghe Matei a tinut sa precizeze ca in acest moment, cererea pentru obtinerea de aprobari este foarte mare, iar retelele de alimentare cu gaz sint deja, in anumite zone ale Sucevei, la limita, din punctul de vedere al asigurarii debitului normal. "Daca am continua sa dam aprobari, oamenii vor trece la realizarea lucrarilor, vor investi, iar la iarna s-ar putea trezi ca nu au gaz". Conform celor declarate de Gheorghe Matei, Consiliul Local al municipiului este cel care ar trebui sa asigure finantarea investitiilor necesare. "Daca Consiliul Local vrea sa fie mai bine in municipiu, trebuie sa inteleaga ca vor trebui cheltuiti niste bani", a declarat directorul Sucursalei Distrigaz. Gheorghe Matei a specificat ca dupa 1989 a aparut un numar foarte mare de consumatori, societati comerciale, institutii, persoane care si-au montat centrale termice de apartament, care au fost racordati la reteaua de gaz metan, in conditiile in care conductele au fost dimensionate anterior numai pentru asigurarea combustibilului la aragaze. " Exista deja un curent de opinie privind oportunitatea infiintarii unor centrale termice de cartier in municipiul Suceava, ca alternativa la termoficare. Fara redimensionarea conductelor de alimentare cu gaz, insa, acest lucru este imposibil", a mai spus directorul Matei.
Potrivit unor calcule estimative, investitiile strict necesare pentru depasirea actualei crize ar insemna circa 10 miliarde de lei.
Desigur, se pune problema cine trebuie sa plateasca.
Fostul Romgaz considera ca lucrarile trebuie finantate de Consiliul Local, Gheorghe Matei declarind ca incepind din 1997, in fiecare an au fost transmise asemenea atentionari reprezentantilor administratiei locale, la care nu s-a primit insa nici un raspuns.
Primarul municipiului Suceava, Marian Ionescu, ne-a declarat in schimb ca in acest an nu se poate pune problema finantarii vreunei investitii de genul celor solicitate de Sucursala Distrigaz, pentru ca nu au fost prinse in buget. El a mai afirmat ca va purta in aceste zile o discutie cu directorul Sucursalei, in legatura cu aceasta problema. (Neculai ROSCA)

Comentarii