Canicula a facut prima victima printre suceveni

marți, 22 august 2000, 23:00
3 MIN
 Canicula a facut prima victima printre suceveni

Canicula din ultimele zile a facut victime printre suceveni. Luni, 21 august, in Suceava a fost inregistrat primul caz de deces din cauza caldurii. Gheorghe Achitei, in virsta de 63 de ani, din Todiresti, a facut stop cardiac si a murit in timp ce se afla la volan. El a fost gasit in autoturismul proprietate personala, in apropierea pasajului de cale ferata din Scheia.
Tot din cauza arsitei, luni, o batrina de 80 de ani a facut de doua ori stop cardio-respirator. Femeia, care se afla in casa, a intrat in coma profunda de fiecare data, insa pina la urma medicii de pe ambulanta veniti de urgenta la solicitarea unor vecini au reusit sa o resusciteze. Dupa mari eforturi, batrina a fost adusa in viata la spital unde se afla si la ora actuala.
Ieri, 22 august, canicula era cit pe ce sa mai faca o victima. Andrei Lazar, in virsta de 65 de ani, din Suceava a fost si el la un pas de moarte dupa ce s-a hazardat sa iasa afara in timpul amiezii desi se stia suferind cu inima. Batrinul a lesinat chiar in fata Casei de Cultura dar si-a revenit in urma interventiei prompte a celor de la "Ambulanta" care l-au reanimat si apoi l-au dus la spital.
Luni, termometrele Centrului de Meteorologie Suceava au inregistrat 36 de grade la umbra, iar marti, 38. Aceste temperaturi ridicate au dublat numarul solicitarilor inregistrate in mod normal la Serviciul de Ambulanta si au aglomerat cabinetele medicilor si camerele de garda ale spitalelor. Cabinetele de Neurologie din judet, fie ele din policlinici sau spitale, inregistreaza zilnic persoane cu accidente vasculare cerebrale datorate expunerii prelungite la soare. Afluenta de bolnavi se inegistreaza si la Cardiologie iar diabeticii si viitoarele mamici se pling intruna de ameteli si chiar lesinuri in plina strada. Canicula a afectat pina si persoanele sanatoase, carora le-a provocat singerari nazale, dureri de cap si ameteli.
Pentru a nu se ajunge la cazuri grave si situatii disperate, precum cele mentionate, medicii recomanda plimbari in aer liber doar dimineata si seara, cind soarele arde mai putin. Sint indicate lichidele in cantitati cit mai mari, macar 2 litri pe zi, de preferinta ceaiurile, sucurile naturale sau apele minerale. Indiferent daca sufera de vreo afectiune sau nu, oamenii trebuie sa consume cit mai multe fructe si legume si sa evite alimentele grase. In nici un caz nu trebuie sa se fac uz de bauturile alcoolice tari. De asemenea, in timpul zilelor calduroase, medicii interzic cu desavirsire eforturile fizice prelungite. Persoanele care frecventeaza strandurile sau merg pe malul apelor nu trebuie sa intre brusc in apa daca aceasta este rece. Diferenta de temperatura poate duce la infarct miocardic. Totodata, femeile insarcinate sint sfatuite sa renunte la plimbari si la expunerea indelungata la soare. Ele sint amenintate printre altele de pericolul unei nasteri premature. Persoanele grase sint si ele expuse riscurilor in perioadele fierbinti. Obezii au mai putina apa in organism raportata la suprafata corpului decit o persoana slaba si, din aceasta cauza, poate aparea sindromul de deshidratare insotit de ameteli si stari de moleseala. Afectati in mod deosebit de canicula sint si diabeticii, precum si copiii, care sint cel mai dificil de stapinit si carora le poti interzice cu greu sa iasa afara. Din aceasta cauza, ei trebuie feriti de razele soarelui cu sepcute, palariute si imbracati cit mai subtire pentru a nu transpira prea mult. Alimentatia lor se va baza pe lichide si fructe si mai putin pe alimente consistente sau dulci. (Cristina TURCU)

Comentarii