Directorul ROMUPS ii concediaza pe incomozi

vineri, 14 iulie 2000, 23:00
5 MIN
 Directorul ROMUPS ii concediaza pe incomozi

In urma cu doua saptamini, in data de 28 iunie a.c., actionarii PAS ai SC ROMUPS SA Suceava au organizat o adunare generala extraordinara in care au incercat sa puna in discutie faptul ca, prin interpusi, directorul Ioan Vasiliu a cumparat mai multe actiuni decit ii permitea statutul PAS. Directorul SC ROMUPS SA, Ioan Vasiliu, s-a impotrivit organizarii acelei adunari generale, considerind-o nestatutara. Cu toate acestea, el a participat la sedinta, incercind sa convinga angajatii ca optiunea sa este corecta din punct de vedere legal. El a fost contestat vehement de o parte a salariatilor, care au cerut ca actiunile pe care le-a cumparat peste limita prevazuta de statut, de 25 de milioane de lei, prin interpusi, sa fie redistribuite celorlalti actionari. In conformitate cu procesul verbal incheiat cu acea ocazie, cei mai insistenti contestatari ai modului in care Ioan Vasiliu a achizitionat actiuni au fost Vasile Cosmaciuc, seful laboratorului de control nedistructiv (BETATRON) si Elena Ieremie, sotia fostului lider sindical, cei doi fiind dintre aceia care au depus, alaturi de alte 11 persoane, inclusiv directorul Vasiliu, cite 25 de milioane de lei in contul PAS.
Cei cu gura mare au fost trimisi acasa
La doua saptamini de la acea adunare, Vasile Cosmaciuc si Elena Ieremie au primit preaviz, urmind a fi disponibilizati conform ordonantei 98/1999, alaturi de alti 120 de angajati ai societatii. Cei doi s-au adresat redactiei noaste, sustinind ca aceasta masura a fost luata de directorul Ioan Vasiliu fara alt motiv decit acela ca s-au opus intentiei lui de a achizitiona mai multe actiuni decit ii permite statulul PAS. In acest context, Vasile Cosmaciuc ne-a declarat: "Am fost numit sef unitate nucleara, responsabil cu radioprotectia si responsabil cu gestiunea surselor de radiatii. In acest moment disponibilizarea inseamna automat desfiintarea functiilor amintite si nu disponibilizarea persoanei, intrucit nu mai este nimeni in ROMUPS care sa indeplineasca conditiile impuse de Legea 111/1996 care sa ocupe aceasta functie. Consecinta este ca aceasta functie nu mai poate fi ocupata in conditiile aplicarii Ordonantei 98. Conform Legii 111/1996, art. 11, autorizatia laboratorului se
suspenda automat cu obligatia de a trece laboratorul in conservare, ceea ce ar costa cel putin 50 de milioane lei. Nu se mai pot utiliza sursele de radiatii si nu se mai pot face radiografii. Exportul de role cablu in Italia nu se mai poate desfasura, la fel orice examinare ISCIR pentru care laboratorul este autorizat, prin autorizatia mea de nivel 2, numarul 94064. Registrul Naval Roman, care in prezent receptioneaza si certifica acest export, nu recunoaste alta persoana din ROMUPS la interpretarea radiografiilor.
Cerintele de control distructiv si nedistructiv pentru MLPAT, privind constructii de gaze naturale si de constructii industriale pot fi indeplinite doar cu autorizatia ISCIR pe care o avem si cu dotarea din laboratorul de control nedistructiv. Manualul calitatii pentru acest laborator are la baza doar atestatele pe care le am.
De asemenea, pentru incercari de microduritate Vickers, analize metalografice si examinari calitative la stiloscop nu mai este altcineva in ROMUPS calificat si recunoscut de organele de control.
In autorizatia de desfasurare a activitatilor in domeniul nuclear eliberata de CNCAN se impune calificarea a inca unei persoane pentru permis de exercitare de nivel 2 ca o conditie a prelungirii autorizatiei de functionare, intrucit nu
se mai accepta functionarea unitatilor nucleare in care o singura persoana sa cumuleze functiile de: sef unitate nucleara, responsabil cu radioprotectia si responsabil cu gestiunea surselor de radiatii.
Obligatiile specifice sefului de unitate nucleara nu pot fi sistate brusc, inainte de conservarea dupa lege a instalatiilor nucleare, predarea cu acte doveditoare a surselor de radiatii si intocmirea documentatiei specifice acestei situatii".
Or, se pare ca directorul Vasiliu, pensionindu-l pe Vasile Cosmaciuc, a neglijat toate aceste aspecte ale problemei, societatea fiind pusa in situatia de a nu mai putea asigura controlul solicitat de partenerii straini pentru piesele produse pentru export. De altfel, chiar si directorul tehnic al societatii, Ioan Catargiu, considera intemeiate argumentele lui Vasile Cosmaciuc, in conditiile in care pe referatul prin care seful laboratorului de control nedistructiv pune in vedere directorului Vasiliu cele mentionate mai sus, noteaza: "cele relatate in referat sint reale. M-am documentat si asa este. Dl. Petrascu (o alta persoana care lucreaza in acelasi laborator n.r.) nu are aceste autorizatii, este in curs de a le obtine (timp). Rog decideti…". Numai ca nici avertizarea directorului tehnic nu pare a insemna foarte mult in ochii directorului Ioan Vasiliu.
Directorul Ioan Vasiliu considera ca cei doi au fost disponibilizati ca oricare alti salariati
Directorul SC ROMUPS SA, Ioan Vasiliu, neaga faptul ca ar fi avut vreo intentie anume in momentul in care i-a disponibilizat pe cei doi. "Nu a fost in intentia noastra sa urmarim daca cei pe care ii vom disponibiliza sint sau nu membri PAS. De altfel, nu am solicitat o norma pe sectii la disponibilizari. Acestea au intervenit ca urmare a necesitatii restringerii activitatii la cit este necesar. Listele au venit de la sefii de sectie, iar unde acestia nu au dorit sa se implice destul in aceasta disponibilizare, comisia, formata din conducerea unitatii, liderii de sindicat, seful biroului personal, oficiu juridic si toti sefii de sectii si compartimente, s-a implicat in mod direct. Mentionez ca in mare parte pe listele de disponibilizari s-au incris salariati care au dorit sa plece in ordonanta. Au fost si cazuri in care comisia a convins angajatii sa nu paraseasca societatea pentru ca era nevoie de ei.
In ceea ce-l priveste pe domnul Cosmaciuc, el a fost disponibilizat deoarece indeplineste virsta de pensionare, avind 26 de ani lucrati in grupa intii de munca. Trebuie sa spun ca in urma cu patru ani, am angajat un fizician in laboratorul dumnealui, insa domnul Cosmaciuc nu s-a straduit sa-l pregateasca, stiind ca i se apropie pensia. De acest tinar ma voi ocupa personal sa obtina toate autorizatiile. Pina atunci, daca nu exista persoana autorizata, unitatea ar putea sa-l reangajeze dupa pensionare chiar si pe domnul Cosmaciuc cu o jumatate de norma sau conventie civila, cind vom avea nevoie de el.
Cit priveste pe doamna Elena Ieremia, din familia sa lucreaza in ROMUPS 3 persoane – sot, sotie si copil. Elena Ieremia era persoana cu cea mai mica vechime in biroul din care facea parte, pe de o parte, iar pe de alta parte, legea stipuleaza ca atunci cind se fac disponibilizari iar in societate lucreaza mai multi membri ai aceleiasi familii ramine cel care are salariul mai mare pentru a asigura celorlalti intretinerea. Disponibilizarile nu au fost facute in ideea de a scapa de eventualii oponenti in cadrul societatii avind in vedere ca atit Cosmaciuc, cit si Ieremia sint in continuare actionari PAS, iar prin aceasta calitate pot sa-si exercite in cadrul AGA punctul de vedere asupra destinelor societatii.
Fac un apel la cei rau intentionati sa termine cu actiunile de destabilizare a societatii, care nu pot duce la nimic bun, sa lase personalul muncitor sa se ocupe de productie. Au mult de lucru si pina la sfirsitul anului trebuie sa recupereze macar pierderile din acest an". (Neculai ROSCA)

Comentarii