Itele afacerii METADET se complica

miercuri, 31 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 Itele afacerii METADET se complica

Cercetarile efectuate de Parchetul de pe linga Curtea de Apel Suceava in cazul METADET au continuat in aceste zile prin audierea directorului firmei DALEX SRL, Laurentiu Popescu, privind circumstantele producerii accidentului din 17 decembrie 2000, premergator celui mult mai grav, din 12 ianuarie 2001, cind in urma unor scurgeri de cianuri au fost otravite 10 oi ce au pascut in preajma rezervoarelor dezafectate. Procurorul general Ioan Amarie ne-a declarat ca Laurentiu Popescu este cercetat in stare de libertate.
Cit priveste ancheta asupra accidentului din acest an, Parchetul va dispune o expertiza de specialitate care sa stabileasca inclusiv masuri care sa fie luate in viitor pentru ecologizarea zonei. In paralel, se asteapta finalizarea anchetei Parchetului Militar Bacau, pentru a se vedea in ce masura autospeciale ale pompierilor militari ar fi implicate in producerea accidentului. Reamintim ca mai multe persoane au declarat ca au remarcat, in zilele in care s-au produs scurgerile de substante toxice, prezenta unor autospeciale de pompieri in zona rezervoarelor METADET.
Pe de alta parte, reprezentantii societatii PIETA SA din Iasi, se considera acuzati pe nedrept. Ei afirma ca poluarea riurilor Somuz si Siret ar proveni nu de la substantele scurse din instalatiile pe care ei le-au dezafectat ci de la alte rezervoare, situate la trei kilometri distanta, care au fost cumparate de la firma DALEX de niste tigani din Hirlau.
Printre adevaratii vinovati, firma "Aripile Vintului", a unor tigani din Hirlau
Vicepresedintele SC PIETA SA, Catalin Zelinschi afirma ca vina societatii pe care o reprezinta in producerea accidentului ecologic de la METADET Falticeni a fost mult exagerata. "Sintem desigur responsabili pentru eventualele consecinte provocate de actiunile noastre pe platforma pe care am taiat noi. Dar trebuie spus ca PIETA nu a preluat decit o particica din instalatiile METADET. Orice am fi facut, sistemul de scurgere de pe platforma pe care am lucrat noi este constituit, cu doua decantoare inainte de intrarea in statia de epurare, si, pe de alta parte, nu ne putem explica de ce microorganismele din statie nu au murit din cauza cianurilor. Pe de alta parte, cind a izbucnit scandalul, noi ne-am retras. Este stiut ca, dupa aceea, concentratia de substante toxice a continuat sa creasca", a spus Catalin Zelinschi.
Nicolae Comanenscu, directorul din cadrul SC PIETA SA Iasi, care s-a ocupat direct de dezafectarea instalatiilor preluate de societate la METADET a detaliat cele declarate de vicepresedintele Zelinschi, declarind ca scurgerile de substante toxice provin mai degraba de la o platforma situata la trei kilometri distanta de locul in care angajatii PIETA si-au desfasurat activitatea, unde se aflau in fapt trei rezervoare care contineau cianuri, dar si amoniu si unde au lucrat firme apartinind unor tigani caldarari din Hirlau. "Nimeni nu pomeneste de faptul ca in probele preluate s-au gasit concentratii semnificative de amoniu. Or, pe platforma unde am lucrat noi, nu exista in recipienti sau instalatii aceasta substanta. Este stiut faptul ca cele trei rezervoare situate pe cealalta platforma au fost vindute de catre DALEX unor caldarari din Hirlau. Au si firme constituite, una dintre ele numindu-se, daca imi amintesc bine, <Aripile Vintului>. Din cele trei rezervoare, cite existau pe platforma, a mai ramas unul singur, iar al treilea este golit. In acestea existau insa depozitate peste 200 de tone de substante chimice, cianuri si amoniu, care nu mai sint de gasit. Au lucrat oameni acolo, in jur de zece, care au locuit in camin, se poate verifica. Este cert, pe de alta parte, ca acolo au fost prezente masini de pompieri. Nu stiu ce au facut, dar au fost vazute acolo. Este posibil ca, pentru a putea fi extrase substantele, cristalizate in timp, sa se fi pompat apa in rezervoare. De altfel oricine merge acolo constata ca terenul din jurul platformei este impregnat de substante, este acolo o adevarata mlastina", a declarat Nicolae Comanescu.
Colonel Eugen Gaitan, comandantul Grupului de pompieri Suceava afirma insa ca, in urma analizarii probelor provenite din autocisternele pompierilor militari de la Falticeni de catre doua laboratoare independente, nu a rezultat prezenta vreunei urme de cianuri in interiorul acestora, ceea ce poate duce la concluzia ca masinile pompierilor militari nu au fost implicate in transportul unor astfel de substante. "Cercetarile Parchetului Militar Bacau continua dar este imbucurator pentru noi ca nu au fost identificate urme de substante in autospecialele pompierilor militari", a declarat colonel Eugen Gaitan. (Neculai ROSCA)

Comentarii