Mai mult de jumatate din salariatii concediati de societatile private nu beneficiaza de ajutor de somaj

miercuri, 10 decembrie 1997, 00:00
2 MIN
 Mai mult de jumatate din salariatii concediati de societatile private nu beneficiaza de ajutor de somaj

Potrivit datelor furnizate de Camera de Munca Suceava, de la aplicarea Legii 83/1995, cu privire la protejarea persoanelor incadrate in munca, respectiv 1 octombrie 1995, si pina la 30 noiembrie 1997, la societatile comerciale cu capital privat si mixt inregistrate la Camera de Munca Suceava, au fost desfacute 7.394 contracte de munca, ca urmare a reducerii activitatii societatilor comerciale, 151 de contracte in urma dizolvarii unor societati, 304 salariati au fost concediati ca necorespunzatori. Toate aceste trei categorii de persoane disponibilizate au putut beneficia de ajutorul de somaj. In afara de acestea, au mai fost desfacute contractele de munca la 10.833 de salariati care nu au beneficiat de posibilitatea acordarii ajutorului de somaj. In acest numar sint incluse 3.906 de desfaceri ale contractelor de munca cu acordul partilor, 561 desfaceri ale contractelor de munca urmare a incalcarilor obligatiilor de serviciu (art.130, lit.i, Codul Muncii) si 6.366 de desfaceri ale contractelor de munca, din alte cauze. In concluzie, mai bine de jumatate din numarul persoanelor disponibilizate de agentii economici inregistrati la Camera de Munca Suceava nu au putut beneficia de ajutorul de somaj.
In luna noiembrie 1997, aceeasi statistica arata ca au fost disponibilizate 279 de persoane prin reducerea activitatii agentilor economici, 2 persoane prin dizolvarea societatii, 14 salariati au fost concediati ca necorespunzatori, 134 cu acordul partilor, iar 17 au fost concediati pentru incalcarea obligatiilor de serviciu.
Directorul general adjunct al Camerei de Munca Suceava, Nicolae Hanceriuc, ne-a declarat ca exista obligativitatea pentru agentii economici cu capital privat si mixt de a se inregistra la Camera de Munca, situatie in care urmarirea fluctuatiilor de personal in cadrul societatilor amintite ar putea fi realizata mult mai usor. El a exemplificat aceasta afirmatie prin faptul ca o parte din societatile sucevene privatizate (SC AMBRO, SC MONTANA, SC STIMAS) nu s-au inregistrat, inca, la Camera de Munca. (Neculai ROSCA)

Comentarii