Miting de protest al bolnavilor de SIDA

luni, 16 octombrie 2000, 23:00
2 MIN
 Miting de protest al bolnavilor de SIDA

In jur de 20 de suceveni, membri ai Asociatiei "Angel’s Hope" care militeaza pentru drepturile bolnavilor de SIDA au participat astazi la un miting de protest. Ei s-au adunat in fata Casei Judetene de Asigurari Sociale de Sanatate in semn de solidaritate cu celelalte 21 de asociatii de acelasi tip din tara, pentru a atrage atentia Casei Nationale asupra lipsei medicamentelor antiretrovirale, necesare in tratamentul bolnavilor seropozitivi.
Prezent la aceasta actiune, presedintele asociatiei sucevene, Florian Logigan, ne-a declarat ca, din fericire, la Suceava, situatia nu este la fel de dramatica ca in restul tarii. Pentru cei 116 de bolnavi seropozitivi din judetul nostru, dintre care 6 adulti, tratamentul cu antiretrovirale este la ora actuala asigurat. Desi sint multe neajunsuri, lucrurile stau chiar bine daca avem in vedere faptul ca in celelalte judete din Moldova tratamentul nu a mai fost reluat inca din luna ianuarie.
"Am facut actiunea din solidaritate si nu pentru ca am avea ceva de reprosat Casei Judetene de Asigurari. La Suceava, lucrurile stau bine in comparatie cu restul tarii. Desi Ordinul 23/20.07.2000 prevede ca din sumele alocate lunar din fondul de redistribuire sa se asigure medicamentele ce se acorda fara contributie personala in ambulatoriu si in spital, pentru unele boli printre care si SIDA, banii nu acopera necesarul decit pentru 20-25% din pacienti. La nivel national, asta inseamna 30% din numarul total al persoanelor infectate cu HIV/SIDA. Epuizarea stocului de medicamente din farmaciile spitalelor care a dus la intreruperea tratamentelor in unele localitati precum Bacau, Vaslui, Neamt a crescut vertiginos numarul deceselor in special, in rindul copiilor", a precizat Florian Logigan.
Presedintele Casei Judetene de Asigurari Sociale de Sanatate, dr. Ioan Mihetiu, ne-a declarat ca pentru tratamentul bolnavilor seropozitivi, institutia pe care o conduce dispune de 431 milioane de lei pe luna din care 280 pentru tratamentul in ambulatoriu si 150 pentru tratamentul in spital. Aceasta suma este completata cu medicamente primite in mod regulat de la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti. Asadar, chiar daca banii nu sint suficienti pentru un tratament corect si adecvat, conform normelor internationale, in acest caz fiind necesar dublul sumei amintite, in judetul Suceava situatia este sub control, toti bolnavii infectati cu HIV/SIDA beneficiind de tratament. (Cristina TURCU)

Comentarii