Munca in folosul comunitatii, la fara frecventa

miercuri, 16 ianuarie 2002, 00:00
3 MIN
 Munca in folosul comunitatii, la fara frecventa

In municipiul Suceava, munca in folosul comunitatii, ca forma de sanctionare a celor ce incalca legile, a devenit facultativa. Si asta pentru ca nu exista o corelare intre hotaririle judecatoresti si metodele de obligare a celor condamnati.
Munca in folosul comunitatii, care este o prevedere legala, este departe de a fi respectata asa cum se cuvine. Acest tip de munca ar trebui sa ajute municipalitatea, insa persoanele direct vizate fug de responsabilitati. Conform Legii 82/1999, orice persoana care a comis un delict minor- scandal, operare cu valuta-poate fi condamnata la munca in folosul comunitatii. De prevederile acestei legi pot beneficia si cei amendati contraventional si care in termenul de 30 de zile nu achita amenda. In aceasta categorie mai intra si condamnati care au ispasit o perioada de detentie, iar un numar de zile ramase prefera sa le munceasca in folosul comunitatii. O alta categorie a prestatorilor de asemenea munci vin din rindurile asistatilor social, care trebuie sa presteze activitati in folosul comunitatii, pentru a primi bani. Chiar daca in municipiul Suceava, au beneficiat de ajutoare sociale citeva mii de persoane, pe parcursul anului 2001, acestia nu au fost obligati sa presteze nici un fel de munci in folosul comunitatii. Abia incepind din acest an, saracii care vor primi venitul minim garantat vor presta un numar de maxim 72 de ore de munca, lunar, in folosul comunitatii.
O zi de inchisoare echivaleaza cu 50 de ore de munca in folosul comunitatii
Nu toti cei condamnati la munca in folosul comunitatii se conformeaza hotaririi judecatoresti, desi 50 de ore de activitate prestata echivaleaza cu o luna de inchisoare. La Suceava, majoritatea acestor condamnati sint repartizati la Administratia cimitirelor, unde sint directionati spre diferite lucrari, cum ar fi curatarea aleilor si mormintelor, spargerea ghetii s.a. In anul 2001, Primaria a primit un numar de 280 de mandate de executare a muncii in folosul comunitatii. "Majoritatea celor care trebuie sa presteze munci in folosul comunitatii in urma unor contraventii, sint romi care au savirsit diferite furturi. O alta categorie este cea a femeilor care sint prinse ca practica prostitutia. Exista persoane care au chiar 6-7 mandate, doar in cursul anului trecut, dar putini sint cei care isi indeplinesc atributiile", ne-a declarat Daniela Beclea, consilier juridic in cadrul Primariei Suceava. Conform Legii 82/1999, contravenientii ale caror pedepse sint transformate in ore de lucru in folosul comunitatii, au dreptul sa efectueze maxim 300 de ore de munca. Astfel, persoanele care au un loc de munca, trebuie sa presteze maxim 3 ore zilnic, dupa program, in folosul comunitatii. Contravenientii care nu au un loc de munca, pot efectua, zilnic, 8 ore de munca in folosul comunitatii.
Contravenientii jongleaza cu obligativitatea muncii in folosul comunitatii
Chiar daca se spune ca "legea e lege", si trebuie respectata indiferent de imprejurari, contravenientii suceveni, care au obligatia sa munceasca in folosul comunitatii, isi cam ignora atributiile. Asa se explica faptul ca unii aduna mandat dupa mandat si "uita" sa mai munceasca, dar nici nu ajung in spatele gratiilor, unde le este locul. Suceveanul care detine recordul in materie de mandate de executare a muncii in folosul comunitatii, pentru anul 2001, este Amar Hagiu , cu 7 mandate, urmat indeaproape de Mitica Rusu , cu "doar" 6 mandate. Bineinteles, nici unul dintre cei doi mai sus mentionati nu s-a obosit sa munceasca nici macar o ora pentru comunitate, cu toate ca au fost condamnati prin lege. "La fiecare aproximativ 3 luni de la emiterea mandatelor, Judecatoria ne solicita sa comunicam daca persoanele sanctionate au efectuat sau nu orele de munca. In cazul celor care nu si-au executat pedeapsa, Instanta le mai da un termen pina la care sa efectueze aceste ore, sau revoca hotarirea si decide ca respectivii sa faca ore in detentie", ne-a declarat Daniela Beclea. Consilierul juridic ne-a mai spus ca multi contravenienti isi dau adresa gresita si sustin ca nu au fost anuntati ca trebuie sa se prezinte pentru a presta munca in folosul comunitatii. Astfel, orele de munca obligatorii au fost aminate chiar si de la un an la altul, in unele cazuri, ba chiar ani intregi, in cazul persoanelor sanctionate contraventional si condamnate penal, intre timp, pentru alte fapte. (Adina TIBU)

Comentarii