Patronul SUPERMAG, arestat

vineri, 10 august 2001, 23:00
4 MIN
 Patronul SUPERMAG, arestat

Ioan Lungu, patronul societatilor comerciale SUPERMAG IMPERIAL SRL Gura Humorului si SUPERMAG DIVERSITAS Marginea a fost arestat ieri, pentru 30 de zile, in urma mandatului emis de Parchetul de pe linga Curtea de Apel Suceava. Patronul din Marginea a fost retinut in seara zilei de joi, 9 august a.c., de catre politistii din cadrul Servicului pentru combaterea criminalitatii economico – financiare din IJP Suceava. Ioan Lungu este acuzat de incalcarea articolelor 11 si 13 din legea 87/94 privind evaziunea fiscala, prin neinregistrarea unor activitati in cadrul firmei, fapta ce se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 8 ani respectiv neevidentierea unor venituri in contabilitatea societatii, fapta pedepsita cu inchisoare de la 1 la 5 ani.
Prejudiciul cauzat de Ioan Lungu bugetului de stat depaseste 3 miliarde de lei.
Zeci de mii de anvelope vindute ilegal
Neregulile de care este acuzat Ioan lungu au fost constatate de comisarii Garzii Financiare la SC SUPERMAG IMPERIAL SRL Gura Humorului si SC SUPERMAG DIVERSITAS Marginea in cursul unui control derulat la inceputul lunii iulie a.c. si confirmate ulterior prin investigatiile Serviciului pentru combaterea criminalitatii economico-financiare al IJP Suceava.
Societatea din Gura Humorului detine un certificat de investitor in zona defavorizata, eliberat in 19 ianuarie 2001. Inainte de a obtine statutul de investitor in zona defavorizata, firma SUPERMAG IMPERIAL a importat, in 29.12.2000, 61.327 de anvelope uzate, in valoare totala de 3,41 miliarde de lei. Pentru a beneficia de facilitatile specifice zonei defavorizate, patronul Ion Lungu a depus cereri si declaratii pe propria raspundere la Agentia de dezvoltare Nord-Est si la vama Dornesti in care precizeaza ca respectivele anvelope reprezinta materie prima care nu va fi comercializata sau instrainata, ci va fi folosita in procesul de productie pentru resapare.
Patronul Ion Lungu a dispus in lunile ianuarie si februarie a.c. intocmirea a nu mai putin de 22 de rapoarte de productie din care reiese ca 30.163 anvelope au fost "resapate", in sensul ca au fost adincite santurile de pe calea de rulare cu ajutorul unui cutit electric. In conformitate cu precizarile aduse de Registrul Auto Roman la solicitarea Garzii Financiare insa, activitatea de resapare a anvelopelor folosite la vehiculele rutiere reprezinta un proces tehnologic realizat cu scule si utilaje speciale, prin care se reface banda de rulare a anvelopei, aceasta fiind adusa la caracteristici functionale si dimensionale initiale (ca si a unei anvelope noi). Pentru a putea fi comercializate, anvelopele resapate trebuie sa fie certificate de conformitate de catre RAR. Actiunea de adincire a canalelor de profil nu reprezinta un procedeu tehnic recunoscut si utilizat in acest scop, ci dimpotriva este o activitate care poate sa puna in pericol viata utilizatorilor unor astfel de anvelope. In concluzie, actiunea de adincire a canalelor de profil nu are nici o similitudine cu cea de resapare a anvelopelor.
Pe de alta parte, actiunea de adincire a canalelor de profil nu poate fi realizata decit dupa proiectul fabricantului anvelopei cu scule si tehnologie avizate de catre acesta. Or, SUPERMAG IMPERIAL nu detine astfel de avize din partea producatorilor.
Rapoarte fictive si fals in declaratii
Verificarile efectuate au constatat ca in intervalul in discutie – lunile ianuarie si februarie 2001, firma lui Ion Lungu nu a desfasurat activitati de productie, cei doi angajati ai firmei desfasurind numai activitati de amenajare a spatiului. ceea ce inseamna ca cele 22 de rapoarte de productie eliberate de firma lui Ion Lungu sint fictive iar cererile si declaratiile pe propria raspundere semnate de patron si inaintate Agentiei de Dezvoltare Regionala si organelor vamale sint false.
30.518 anvelope, resapate numai pe hirtie, in valoare totala de 3,1 miliarde de lei au fost vindute firmei SUPERMAG DIVERSITAS Marginea, firma avind acelasi patron ca si SUPERMAG IMPERIAL Gura Humorului.
Mai trebuie spus ca, in lunile ianuarie – martie 2001, SUPERMAG IMPERIAL a intocmit avize de insotire a marfii pentru transportul anvelopelor uzate de la depozitul din Radauti la depozitul din Cimpulung, avind inscrise aceleasi cantitati de anvelope ca in rapoartele de productie sus-amintite, numai ca data inregistrarii acestor rapoarte este anterioara intocmirii avizelor de insotire. Cu alte cuvinte, la Cimpulung au fost "resapate" peste 30.000 de anvelope care inca nu de la Radauti.
In aceste conditii, au fost calculate taxele vamale si TVA pe care firma SUPERMAG IMPERIAL va trebui sa le plateasca penteru schimbarea destinatiei a 31.506 anvelope uzate importate, respectiv: 1,45 miliarde de lei taxe vamale si 1,2 miliarde de lei TVA, 301 milioane de lei impozit pe profit, la care se adauga majorarile de intirziere aferente totalizind 173 de miliarde de lei. Conform legislatiei privind zonele defavorizate, taxele vamale si TVA aferente cantitatii de anvelope uzate la care li s-a schimbat destinatia achitate in cuantum dublu la bugetul de stat, adica 2,9 miliarde taxe vamale si 2,4 miliarde de lei TVA, in total 5, 3 miliarde de lei. Una peste alta, firma SUPERMAG IMPERIAL trebuie sa vireze la bugetul de stat 5,87 miliarde de lei.
Cu toate ca Ioan Lungu a avut consilieri pe tot parcursul desfasurarii afacerii cu cauciucuri si pe doi ofiteri de politie cu functii importante in cadrul IJP Suceava, aspect care sintem convinsi ca se afla in atentia UM 0962 – serviciul pentru protectia cadrelor din cadrul Ministerului de Interne, acest lucru nu l-a putut feri pe magnatul cauciucurilor de rigorile legii, aplicate intr-o prima instanta de Parchetul de pe linga Curtea de Apel Suceava. (Neculai ROSCA)

Comentarii