Primarul Sofroni ignora oferta CET de preluare a retelelor termice

sâmbătă, 28 noiembrie 1998, 00:00
3 MIN
 Primarul Sofroni ignora oferta CET de preluare a retelelor termice

In sedinta ordinara de luni, 30 noiembrie, la initiativa primarului Constantin Sofroni va fi supusa aprobarii Consiliului Local al municipiului Suceava un proiect de hotarire privind completarea HCL nr. 45/1997, prin care serviciile de transport si distributie a energiei termice pentru incalzire si preparare a apei calde menajere se concesioneaza catre SC ACET SA Suceava.
Mentionam ca, in ultima luna, Asociatiile de proprietari din municipiu au facut demersuri pentru ca Sucursala Electrocentrale Suceava, in calitate de producator a agentului termic, sa preia administrarea retelelor de transport si distributie a acestuia, considerindu-se ca, in acest fel, valoarea cheltuielilor de intretinere pentru locuitorii Sucevei ar putea sa scada prin eliminarea verigii intermediare care o reprezinta SC ACET SA. Aceste demersuri au fost sustinute si de Uniunea Judeteana a Sindicatelor Libere Suceava. In acelasi timp, Sucursala Electrocentrale Suceava (CET) a adresat Primariei municipiului o scrisoare, prin care si-a exprimat acordul de principiu pentru preluarea in concesiune a intregului sistem de termoficare, aceasta insemnind magistralele primare, punctele termice si circuitele secundare, cu mentiunea ca aprobarea acestei actiuni este de competenta SC TERMOELECTRICA SA Bucuresti, a carei sucursala este. Reprezentantii CET si-au argumentat acordul prin crearea mai multor avantaje pentru oras, in situatia preluarii de catre aceasta a retelelor de agent termic. Enumeram, astfel, producerea si livrarea energiei termice cu eliminarea unor verigi tehnice si economice suplimentare, crearea unor conditii mai bune de exploatare a sistemului printr-o repartizare mai judicioasa pe zone a sarcinii termice; cresterea operativitatii si nivelului tehnic al reparatiilor, toate acestea conducind, in viziunea conducerii CET, la o folosire mai eficienta a fondurilor de reparatii si investitii proprii si ale municipalitatii.
In expunerea de motive, semnata de primarul municipiului Suceava, Constantin Sofroni, care argumenteaza necesitatea concesionarii retelelor termice catre ACET, nu se aminteste nimic in legatura cu demersurile anterioare ale asociatiilor de proprietari, sindicatelor si CET-ului. Iata cum motiveaza seful executivului sucevean demersul sau: "Bunurile mobile si imobile, proprietate publica a unitatii administrativ-teritoriale sint destinate a servi uzului si interesului public si, potrivit art. 135 al. 5 din Constitutia Romaniei si art. 82 al. 1 din Legea nr. 69/1991, sint inalienabile, adica sint scoase din circuitul civil, ceea ce inseamna ca nu pot fi instrainate, pe cale voluntara, prin acte juridice civile. Intrucit bunurile mobile si imobile proprietate publica de interes local sint bunuri care, prin natura lor, sint destinate pentru a fi folosite sau exploatate in cadrul unui serviciu public, pentru realizarea unor activitati care intereseaza toti cetatenii municipiului Suceava, fara a avea acces la folosinta lor concreta si nemijlocita orice persoana sau un anume grup de persoane, propunem concesionarea SC ACET SA Suceava, sens in care, anexam la prezenta Proiectul de hotarire a Consiliului Local al municipiului Suceava".
In legatura cu aceasta initiativa, Ioan Marcu, consilier in cadrul Asociatiei de proprietari nr. 1, ne-a declarat ca asociatiile de proprietari nu sint de acord cu initiativa primarului, considerind-o incorecta si necinstita. In acest sens, el ne-a declarat ca, in situatia in care preluarea in viitor a distribuirii agentului termic de catre CET se va face printr-o subconcesionare de catre ACET. "Daca se va face acest lucru, noi nu il vom accepta, pentru ca veriga ACET va fi mentinuta in continuare".
Zilele acestea, Filiala Electrocentrale Suceava a obtinut aviz favorabil din partea SC TERMOELECTRICA SA Bucuresti, pentru preluarea in administrare a retelei de agent termic, astfel ca a fost comandat un studiu tehnico-economic privind aceasta preluare a retelelor, lucru care, dupa parerea conducerii CET, se va realiza dupa luna martie 1999. "Nu dorim sa facem o preluare in pripa, pentru ca instalatia are o oarecare complexitate. Trebuie facut un inventar, trebuie efectuate reparatii si trebuie vazut cine le va plati. Acea OG 30/1997, prin care fostele regii s-au transformat in societati comerciale, permite preluarea fara licitatie a ceea ce a constituit domeniul lor de activitate, insa noi vom face o oferta si vom cere scoaterea la licitatie a concesionarii retelei de termoficare", ne-a spus directorul CET, Ovidiu Dumitrescu.
Saptamina aceasta, citeva asociatii de proprietari au primit de la SC ACET SA (fosta RAUCL) contracte de prestari servicii care stipuleaza facilitati doar in avantajul "verigii", ceea ce i-a determinat sa intocmeasca procese verbale de divergenta, prin care s-a cerut specificarea in contractul de prestari servicii a faptului ca furnizarea energiei termice pentru incalzirea de locuinte si apa calda menajera se va face direct de catre Sucursala Electrocentrale Suceava. (Neculai ROSCA, Mihaela BUCSINESCU)

Comentarii