Suceava, orasul cu cele mai scumpe taxiuri

luni, 26 martie 2001, 23:00
3 MIN
 Suceava, orasul cu cele mai scumpe taxiuri

Apelarea la serviciile unui taxi, in municipiul Suceava, repezinta o cheltuiala pe care foarte putini si-o pot permite, constrinsi si atunci de necesitatea urgenta a deplasarii rapide intr-un anumit loc. Tarifele practicate de firmele de taximetrie din municipiul Suceava sint de citeva ori mai mari decit in alte localitati ale tarii. Daca in municipiul Iasi, de exemplu, tariful pe kilometru la taxi este in jur de 2000 de lei (firma PRO-TAXI incaseaza 1890 de lei pentru un kilometru parcurs cu una dintre masinile sale), in judetul Suceava, nici o firma de taximetrie nu incaseaza pe kilometru mai putin de 5000 de lei.
CANON TAXI are de exemplu, tarife diferentiate functie de curse – 5000 de lei pe kilometru in intravilan si 6000 de lei pe kilometru in extravilan. La o calatorie se mai adauga si tariful de pornire, 6000 de lei, aproximativ egal cu cel promovat de firmele de taxi iesene.
Firma de taxi ALVYODA, incaseaza 6000 de lei pe kilometru in oras, in afara orasului negocierile purtindu-se direct intre client si sofer, pornirea fiind taxata de asemenea cu 6000 de lei.
Mai umani par a fi cei de la EUROTAXI, care incaseaza 5500 de lei pe kilometru indiferent de distanta sau destinatie, pornirea fiind taxata cu 4900 de lei. In plus aceasta firma ofera gratuit fiecare a saptea calatorie.
In realitate, in municipiul Suceava, nu exista calatorie cu taxiul taxata la mai putin de 15.000 de lei, oricit ar fi de scurta. In plus, aparatele de taxat, obligatorii in taximetre, rareori exista si daca exista, rareori functioneaza, astfel incit pretul mediu real pe kilometru se apropie de 8000 de lei.
Intrebat cum isi explica faptul ca, in Iasi, tarifele promovate de firmele de taxi sint de trei ori mai mici decit cele din Suceava, reprezentantul firmei iesene PROTAXI considera ca diferenta se explica prin aceea ca in Suceava concurenta in taximetrie este mult mai mica decit in Iasi, taximetristii tinind astfel la pret. Lucru departe de a fi adevarat. Cozile taximetrelor aflate in astepare in statiile de la Casa Culturii, Gara, Bucovina, Curcubeul sau Obcine sint de toti cunoscute. Daca isi asteapta rindul cuminte, un taxi nu are sansa mai devreme de doua ore sa efectueze o calatorie. Ba mai mult, sint cazuri in care, solicitati pentru o calatorie pe distanta mai scurta, taximetristul refuza oferta clientului, asteptind o cursa mai lunga pentru ca banii incasati de pe urma acesteia sa-i justifice asteptarea. Asta fiindca dupa efectuarea cursei el va trebui din nou sa se aseze la o coada.
Taximetristii suceveni recunosc ca benzina nu este mai scumpa la Suceava decit la Iasi, explicind cresterea anormala a tarifelor prin cererea mica din partea clientilor pentru acest serviciu, astfel incit, atunci cind un taximetrist prinde in sfirsit o "victima" – client, iau si pielea de pe el.
Aceasta pentru ca in Suceava foarte multa lume care ar fi apelat in mod normal la taxiuri are la dispozitie un sistem de transport alternativ, intermediar intre confortul autoturismului taxi si disconfortul troleibuzului: maxi-taximetrele. Desi au licitat traseele din municipiul Suceava la zeci de milioane de lei pe luna, maxi-taximetristii nu au ridicat inca tarifele de calatorie. Neoficial insa, se aude ca acest lucru se va produce in cel mai scurt timp, iar cresterea de pret a biletului maxi-taxi va fi semnificativa. Taximetristii suceveni asteapta aceasta masura cu speranta secreta ca scumpirea calatoriilor la maxi-taxi va reorienta o parte din publicul calator catre taxiuri.
Primarul municipiului Suceava, Marian Ionescu, afirma ca Primaria nu are nici o posibilitate legala de a interveni in stabilirea tarifelor de calatorie de catre taximetristi. "Verificarea tarifelor practicate o poate face Oficiul Concurentei. Ceea ce putem face noi si am demarat deja, este o actiune de identificare a celor care practica aceasta activitate in mod ilegal. In municipiul Suceava sint autorizate 200 de automobile pentru activitatea de taximetrie in vreme ce, din informatiile pe care le avem, in realitate circula 500. Or noi ne propunem sa aducem legalitatea si in aceasta activitate. Avem pregatit deja, pentru urmatoarea sedinta de Consiliu Local, un proiect de hotarire care ii vizeaza direct", a declarat primarul Marian Ionescu. (Neculai ROSCA)

Comentarii