Va putea CET sa dea caldura iarna aceasta?

miercuri, 16 septembrie 2009, 10:54
3 MIN
 Va putea CET sa dea caldura iarna aceasta?

CET ar putea lasa in frig populatia la iarna. Criza in care se afla termocentrala se adinceste de la o zi la alta. Cu o luna inainte de inceperea sezonului rece, furnizorul de agent termic are stocurile minime de combustibil. In plus, unitatea ieseana este presata de furnizorii de carbune si gaze naturale sa-si plateasca datoriile.

Salvati de o iarna blinda?

Iesenii ar putea fi salvati in aceasta iarna doar de temperaturile pozitive exterioare. Altfel, au toate sansele sa inghete in casa, din cauza situatiei in care se afla termocentrala. Situatia dezastruoasa de la CET pare fara iesire, in timp ce sezonul rece bate la usa. Conform statisticilor ultimilor ani, sezonul rece a debutat pe data de 15 octombrie, adica peste aproximativ o luna. "Daca media temperaturilor pe o perioada de 3 zile scade sub plus 10 grade Celsius, se incepe furnizarea agentului termic. Se iau in calcul temperaturile din intervalul orar 18-6. Este adevarat ca, in anii trecuti, furnizarea s-a reluat in jurul datei de 15 octombrie", a explicat Neculai Parasc, purtatorul de cuvint de la CET. In prezent, furnizorul de apa calda si carbune se afla intr-o situatie grea in ceea ce priveste toti combustibilii: gaze naturale, pacura si carbune. CET are in continuare datorii de circa 30 milioane lei catre furnizorul de gaze. Stocurile de pacura sint si ele pe terminate. In prezent, unitatea nu are in stocul propriu decit 590 de tone, si alte 7.500 tone care apartin rezervei de stat si care poate fi folosita doar in anumite conditii. "La rezerva de stat, ar mai trebui sa punem inca 12.000 tone de pacura. S-a facut si licitatie, este incheiat contract pentru 15.000 tone de pacura, dar deocamdata nu s-a primit nimic", a adaugat Parasc. In ceea ce priveste carbunele, situatia este de-a dreptul disperata. Termocentrala risca sa aiba conturile blocate ca urmare a datoriilor catre Unicom, furnizorul de carbune de anul trecut. Unitatea ieseana are restante la plata combustibilului catre Unicom de aproximativ 35 milioane lei. Situatia este tensionata si in ceea ce priveste relatia cu furnizorii de huila din acest an. Desi CET are incheiate doua contracte pentru 200.000 tone de carbune, stocurile sint infime. In prezent, in depozitele termocentralei se afla doar 2.420 tone de huila. In plus, si cu acest carbune sint probleme, deoarece nu sint indepliniti toti parametrii fizici. "Exista o problema la volatile, pe care o vom discuta insa cu furnizorul. Carbunele poate fi folosit, dar valorile sint la limita", a declarat Parasc.

Salvare de la Guvern

Colac peste pupaza, conducerea CET nu a reusit nici pina in prezent sa ajunga la o intelegere cu cele doua firme, Iuganord si Trans Nafta, care au cerut garantii suplimentare de plata pentru a nu ramine cu huila neplatita. Pentru a preveni eventualele complicatii cu furnizorii de carbune, CET a organizat si o licitatie pentru procesare carbune, fara insa nici un rezultat. Oficialii furnizorului de agent termic au mentionat ca se poarta in continuare discutii cu singura firma participanta, Enol Grup, care a venit cu o oferta de procesare pentru o cantitate de 100.000 tone carbune. Conform calendarului procedurii de negociere, pina ieri ar fi trebuit semnat contractul de procesare. Firmele Iuganord si Trans Nafta s-au angajat fiecare sa aduca la Iasi cite 100.000 tone de carbune, la pretul de 112 dolari pe tona. Contractele au fost incheiate inca de la jumatatea lunii iunie, iar graficele de livrarile trebuiau sa inceapa din luna iulie. Pina la sfirsitul acestei luni, la CET ar fi trebuit sa ajunga 111.000 tone carbune. Cantitatea nu ar putea fi adusa nici daca incepind de astazi s-ar aduce huila energetica nonstop. Reprezentantii CFR  Marfa au explicat ca intr-un interval de 24 de ore nu pot fi aduse mai mult de 40 de vagoane.

Reprezentantii municipalitatii sustin ca situatia de la CET nu este singulara si se vor gasi solutii pentru a iesi din criza."Este o situatie generala a termocentralelor, nu numai din Iasi, ci din toata Romania. Vorbim de o problema nationala, iar Guvernul ar trebui sa ia masuri. CET si-a mai platit o parte din datorii. Si Primaria a mai dat bani. Numai saptamina trecuta s-au dat 2,9 milioane lei, iar pina la sfirsitul anului trebuie sa le mai dam inca vreo 7 milioane. Sint contracte semnate si care se afla in derulare", a afirmat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

Comentarii