Cea mai mare seceta din ultimii 15 ani

marți, 16 mai 2000, 23:00
4 MIN
 Cea mai mare seceta din ultimii 15 ani

Judetul Vaslui, ca de altfel multe alte regiuni din tara, trece in momentul de fata printr-o cumplita perioada de seceta. In ultimele 16 zile, statiile meteorologice nu au mai inregistrat nici o picatura de ploaie. Ultimele ploi mai insemnate cantitativ au fost pe 23 si 24 aprilie: 16,6 litri/mp la Negresti, 10,8 l/mp la Vaslui, 9,6 l/mp la Birlad si 2,2 l/mp la Husi. Cumulat pe intreaga luna aprilie, deficitul de precipitatii a fost mai mult decit dublu. De exemplu, la Statia Meteo Vaslui, s-au inregistrat 18 l/mp, in loc de 45 l/mp, cit este cantitatea necesara.
Dupa cum spun specialistii, judetul nostru inregistreaza cea mai mare seceta din ultimii 15 ani. In plus, temperaturile maxime diurne se ridica la valori foarte mari, iar cele nocturne sint foarte mici. De exemplu, ieri, la Vaslui si Negresti s-au inregistrat 27 de grade Celsius, iar in cursul noptii au coborit pina la 2 grade Celsius.
"Sint niste anomalii aceste alternante, cu nopti friguroase si zile foarte calduroase. Pe 1 mai, s-a inregistrat cea mai mare temperatura din aceasta luna: 28 de grade Celsius, in timp ce in noptile de 3 si 4 mai mercurul termometrelor a coborit pina la -2 grade Celsius. Nu-mi amintesc sa se fi inregistrat 28 de grade in prima zi a lunii mai, desi lucrez in domeniu de zeci de ani", ne-a declarat Iosif Birte, seful Statiei Meteo Vaslui.
Specialistii spun ca aceste anomalii se datoreaza influentei omului, care exploateaza nerational Terra: despaduriri, experiente nucleare, poluare excesiva. Distrugerea stratului de ozon conduce la afectarea directa a suprafetei adiacente de catre radiatia solara.
Culturile de paioase, afectate in mare parte
Seceta a afectat in special culturile de paioase. Zeci de mii de hectare de griu sint la un pas de a fi compromise din cauza lipsei de precipitatii. Daca nu va ploua foarte repede, judetul nostru va inregistra in toamna o adevarata criza a griului, deci si a piinii. Pagubele s-ar putea ridica la zeci de miliarde de lei.
Mihai Filipeanu, directorul Directiei Generale pentru Agricultura (DGA) Vaslui, ne-a declarat ca celelalte culturi, cum ar fi porumbul, sint mai putin afectate deoarece abia au iesit din pamint si necesarul de apa este mult mai mic.
Din pacate, nu am reusit sa aflam si deficitul de apa din sol deoarece Statia Meteo Vaslui nu mai dispune de date, pentru ca, din cauza lipsei de bani, activitatea de agrometeorologie nu mai poate fi desfasurata.
Locuitorii din mediul urban au deocamdata mai putin de suferit. Dupa cum ne-a informat Serviciul de Gospodarire a Apelor Judetean (SGAJ) Vaslui, cele doua mari municipii ale judetului, care se alimenteaza cu apa din acumulari, nu au probleme. Acumularea de la Solesti, de unde se alimenteaza Vasluiul, se afla la nivelul normal de retentie (NNR), adica 118 cm si are chiar un plus de 19 cm. La Birlad, barajul Ripa Albastra este tot la NNR (81 cm), cu un minus de 4 cm, iar Cuibul Vulturilor la un NNR de 96 de cm.
Irigatiile – poveste de domeniul trecutului
La ora actuala, in judet sint irigate doar 1.500 de hectare de teren agricol. Suprafata este nesemnificativa in comparatie cu cele aproximativ 250.000 de hectare de teren cultivate. Cea mai mare suprafata irigata este la fostul IAS Berezeni: aproximativ 900 de hectare de legume si griu. Diferenta de teren irigat se regaseste la Prodincom Vaslui (zona Minjesti), Ocolul Silvic Husi (o pepiniera). Sucursala Vaslui a Societatii Nationale de Imbunatatiri (SNIF) mai are solicitari din partea fostului IAS Birlad (Statia Tutova) si Prodincom Vaslui (tot in zona Minjesti).
Mirel Atanasie, directorul SNIF Vaslui, ne-a declarat: "Suprafata totala amenajata pentru irigatii se ridica la 3.000 de hectare. Diferenta intre ceea ce este acum irigat si ceea ce nu se afla pe Valea Prutului, unde Agrisem Falciu si IAS Vetrisoaia nu au bani, ele aflindu-se in reorganizare. Mai avem Valea Husului, a Birladului si zona Minjestiului."
Cei care doresc sa beneficieze de irigatii, evident acolo unde exista sistem, trebuie sa plateasca cite 250.000 de lei pentru fiecare 1.000 metri cubi de apa. Pentru cei care au suprafete mici de teren si iriga cu motopompe din canalele SNIF, tariful este mult mai mic.
Vin ploile sau nu?
Centrul de Prevedere a Vremii Bacau precizeaza ca vremea se va incalzi de la o zi la alta, devenind deosebit de calda pentru aceasta perioada. Ca aspect, aceasta va fi frumoasa, cu cer variabil la senin. Vintul va sufla slab la moderat din sector nord-vestic. Temperatura aerului va fi in crestere evidenta si va fi cuprinsa intre 24-30 de grade Celsius. Minimele nu vor cobori sub 6 grade.
In totala contradictie cu aceasta prognoza sint specialistii de la Statia Meteo Vaslui. "In urmatoarele 2-3 zile, vremea se va schimba radical. Va intra intr-un accentuat proces de racire, vor fi intensificari ale vintului si precipitatii distribuite neuniform, insotite de descarcari electrice si de grindina. Aceasta datorita presiunii care a inceput sa scada si a diferentei de temperatura foarte mare inregistrata in intervalul 13-17 mai. Temperatura maxima a crescut cu nu mai putin de 10 grade Celsius", a precizat Iosif Birte.
Perioada de racire va tine aproximativ 4-5 zile, dupa care se va incalzi si va intra in normal pentru aceasta perioada. (Theodor ISTRATE)

Comentarii