Doctorii din Policlinica Judeteana se revolta

joi, 24 februarie 2000, 00:00
4 MIN
 Doctorii din Policlinica Judeteana se revolta

Medicii care isi desfasoara activitatea in Policlinica Judeteana Vaslui sint nemultumiti de modul in care Spitalul Judetean le gestioneaza banii primiti de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS). Pentru ca Policlinica nu are personalitate juridica, contractul de furnizare de sevicii medicale a fost incheiat intre Spitalul Judetean si CJAS Vaslui.
"Contractul a fost incheiat fara ca sa fim si noi intrebati daca ne convine sau nu", ne-a declarat dr. Dan Petrovici, medic specialist oncologie.
Conform legislatiei in vigoare, pentru ambulatoriul de specialitate, CJAS deconteaza contravaloarea serviciilor medicale luind in calcul numarul de puncte aferente fiecarui serviciu medical si valoarea unui punct. In prezent, valoarea unui punct in ambulatoriul de specialitate este de 3.212. Prin Normele de aplicare ale contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale, medicii care lucreaza in ambulatoriul de specialitate sint punctati doar pentru maximum 28 de consultatii pe zi.
"La al 29-lea pacient ce sa-i spun? Ca de la el se taxeaza consultatia? Nu cred ca putem face asa ceva", a precizat dr. Petrovici.
Medicii din ambulatoriul de specialitate sint dezavantajati pentru ca ei isi pot lua lefurile abia dupa ce s-au scazut din bugetul primit cheltuielile materiale, de intretinere, salariile personalului sanitar etc.
"Pe undeva, s-a intimplat ceva cu banii nostri"
Din banii colectati de CJAS, ambulatoriului de specialitate ii revin 11,75%. In urma calculelor facute de CJAS Vaslui, Policlinica Judeteana Vaslui ar putea primi peste 700 de milioane de lei, lunar. In ianuarie, Policlinica Judeteana a primit insa doar 330 de milioane de lei.
"Pentru ca noi nu am stiut ca intram deja cu aceste contracte, nu am reusit sa realizam un punctaj foarte bun. Medicii nostri au mai lucrat in spital, cei de acolo au mai venit la noi, dar in timpul programului de la spital si cind s-au adunat punctele s-a vazut ca sint cam putine. Astfel, in loc sa se ajunga la un numar de puncte care sa valoreze peste 700 de milioane, cit ne poate oferi CJAS lunar, s-a ajuns doar la 330 de milioane. De acum incolo o sa trebuiasca sa ne gindim foarte bine cind stabilim programul", ne-a spus dr. Viorica Stoica, directorul Policlinicii Judetene.
Medicii de la Policlinica s-au revoltat si din cauza ca, desi bugetul pentru institutia in care lucreaza a fost dat pe 17 februarie, ei si-au primit lichidarea abia pe 22.
"Din moment ce am primit un buget separat de spital, nu trebuia sa ajungem in aceasta situatie. Inseamna ca, pe undeva, s-a intimplat ceva cu banii nostri. Noi trebuia sa luam banii pe 15. Avem datorii de platit si nu putem sa spunem celor de la Conel, de exemplu, ca nu am luat inca salariul", ne-a declarat dr. Stoica.
Conducerea Spitalului Judetean afirma ca aceasta intirziere a fost din cauza ca au trebuit refacute niste acte.
In plus, dr. Mircea Zavate a precizat ca si situatia facuta de medicii din Policlinica nu a fost cum trebuie: "Daca situatia activitatii pe ianuarie a medicilor din Policlinica Vaslui ar fi fost lasata asa cum au facut-o ei, ar mai fi trebuit sa mai dea bani, asa de multe greseli si calcule aiurea au fost. Mai mult, unele situatii parca au fost facute in bataie de joc."
"Este destul de dubios cum se calculeaza cheltuielile noastre"
Medicii din Policlinica mai sint suparati si pentru ca din banii lor se platesc si cheltuielile de intretinere pentru cabinete care apartin altor institutii: Directia de Sanatate Publica, Directia Muncii si Protectiei Sociale, Medicina Legala, Policlinica Stomatologica etc.
"Nu stim daca aceste institutii ne platesc chirie pentru cabinetele pe care le au. Mai mult, de la centrala termica a noastra furnizam agent termic si la Tipografie si la Statia de Salvare si este posibil si la citeva case particulare. Deci, este destul de dubios cum se calculeaza cheltuielile noastre. Pina acum nu ne-a interesat acest lucru dar de acum incolo vom vedea unde se duc banii nostri ca sa fim siguri ca platim strict doar partea noastra si ca nu sintem furati de cei din jur", ne-a mai spus dr. Stoica.
Ea a mai spus ca, de-acum inainte, le va impune celor care nu apartin de Policlinica sa isi puna contoare separate pentru calcularea consumului de apa, energie electrica si sa plateasca chirie pentru spatiile in care lucreaza.
Zavate a precizat ca o parte din ei deja fac acest lucru: "Pentru noi nu este nici o placere ca trebuie sa le gestionam banii. Noi nu sintem decit simpli intermediari si o luam peste ochi. Policlinica de la Birlad are marele avantaj ca este in incinta spitalului si cheltuielile sint cu mult mai mici. Cu o parte din institutiile care au cabinete in Policlinica avem incheiate contracte, iar cu altele sint in curs de finalizare. In plus, medicii din compartimentul Pediatrie au venit si au propus sa-si puna contoar separat. Nu am nimic impotriva pentru ca vor plati atit cit consuma."
Pentru a clarifica problemele financiare cu care se confrunta, medicii din Policlinica se vor intilni astazi cu Neculai Sorescu, contabilul sef al spitalului vasluian. (Laura GRASU)

Comentarii