Scandal imens in sanatatea vasluiana

sâmbătă, 12 februarie 2000, 00:00
7 MIN
 Scandal imens in sanatatea vasluiana

Sistemul sanitar vasluian se afla intr-o situatie mai mult decit disperata. In cazul in care conducerea Spitalului Judetean Vaslui semneaza contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), va trebui sa ne imbolnavim doar in primele 10 zile ale lunii pentru a putea fi internati.
Din cauza lipsei de fonduri, CJAS Vaslui nu poate oferi decit 2,8 miliarde de lei lunar, in conditiile in care necesarul Spitalului Judetean este de circa 6,4 miliarde lei. Din aceasta cauza, conducerea spitalului refuza sa semneze contractul de furnizari servicii medicale spitalicesti cu CJAS Vaslui.
Joi, 10 februarie, sefii sanatatii vasluiene au incercat sa explice medicilor si asistentilor in ce ape se scalda sistemul sanitar. Din partea CJAS Vaslui au fost prezenti: Dorel Daniciuc, presedinte interimar; dr. Mioara Dascau, director medical si Maria Roman, director economic.
Dupa mai mult de o ora de discutii aprinse, a venit si dr. Nicu Botezatu, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui.
Ajunse la limita rabdarii, cadrele medico-sanitare vasluiene au improscat cu noroi conducerea CJAS Vaslui. Medicii si asistentii s-au simtit jigniti ca Daniciuc mesteca guma in fata lor. Unele cadre sanitare au sarit insa calul si au folosit, la adresa sefilor CJAS, cuvinte care cu siguranta nu fac parte din vocabularul "elitei" halatelor albe. Conducerea CJAS Vaslui a fost acuzata de personalul medico-sanitar ca nu colecteaza mai multi bani la fondul asigurarilor sociale de sanatate si ca nu a repartizat cum trebuie fondurile, spitalelor din judet.
Daniciuc a precizat ca, din decembrie 1999, a solicitat DSP sa-i prezinte un program de reorganizare a sistemului sanitar, insa pina acum nu a primit nimic. Conducerea DSP spune insa ca nu poate colabora cu CJAS Vaslui.
"De miine, ar trebui sa inchidem spitalul"
Conform ordinelor primite de la centru, CJAS Vaslui trebuie ca in aceasta luna sa incheie contracte cu toate unitatile sanitare din judet. Conform calculelor facute de CJAS, pentru februarie si martie, spitalele din judet pot fi finantate cu cite 7,7 miliarde de lei, din 17 miliarde, cit incaseaza CJAS Vaslui, in medie, lunar, la fondul asigurarilor sociale de sanatate.
Din noiembrie 1999, cabinetele de medicina primara s-au desprins din punct de vedere financiar de spitale, iar cabinetele din ambulatoriul de specialitate si cele stomatologice, din aceasta luna. Din cele 7,7 miliarde de lei, spitalului vasluian i-ar reveni numai cite 2,8 miliarde de lei pe februarie si martie.
"Repartizarea care s-a facut de CJAS a plecat de la un cost mediu pe zi de spitalizare raportat la nivelul trimestrului IV din 1999. Spitalul Judetean Vaslui, in aceasta perioada, a realizat un cost de 231.627 lei/zi de spitalizare, iar media rezultata pe total judet si stabilita de noi pentru ianuarie si februarie 2000 este de 231.054 lei. Raportind cele 7,7 miliarde de lei la costul de spitalizare reiese ca, din fondurile incasate, CJAS nu poate finanta decit 33.347 zile de spitalizare pe tot judetul. Asta inseamna ca, raportat de acum inainte si la numarul de paturi, pentru spitalul vasluian, CJAS nu poate finanta decit 12.149 zile de spitalizare", a declarat Dorel Daniciuc.
In aceste conditii, spitalul vasluian, dupa cum a spus dr. Mircea Zavate, directorul acestei unitati spitalicesti, poate functiona numai 10-12 zile pe luna: "CJAS Vaslui, din lipsa de fonduri, din 28.000 zile de spitalizare cit facem noi pe luna, finanteaza doar 12.100. Pe februarie, pina la aceasta data, noi am facut deja aceste zile. Asta inseamna ca, de miine, ar trebui sa inchidem spitalul."
"Ar trebui sa cautam solutii impreuna"
Cadrele medico-sanitare vasluiene nu sint de acord cu criteriul dupa care CJAS Vaslui s-a gindit sa imparta banii spitalelor din judet. Medicii si asistentii vasluieni vor ca, in primul rind, sa se tina cont de eficienta fiecarei unitati spitalicesti si de cazuistica cu care se confrunta.
"Nu puteti plati la acelasi nivel spitalul din Bacesti cu cel din Vaslui. Ati analizat ce se opereaza la Negresti si ce se opereaza la Vaslui? V-ati interesat cite cazuri ne vin noua de la alte spitale? Trebuie sa mergeti pe criterii de performanta", a spus dr. Lelia Croitoru, sef sectie Neurologie.
Anul trecut, la Spitalul Judetean Vaslui au fost internati 37.674 bolnavi: 31.894 din zona Vaslui si 5.780 din alte zone. Cei mai multi bolnavi au fost trimisi de la Negresti, Husi si Codaiesti.
Neculai Sorescu, contabilul sef al spitalului, a spus ca, lunar, din 1.166 de paturi se ocupa, in medie, 950. Pentru hrana, medicamente si combustibil se cheltuie, lunar, 3,2 miliarde de lei, iar pentru acordarea salariilor pe ianuarie, conform legii, trebuie tot 3,2 miliarde de lei.
"Cum sa impartim deci banii pe care ni-i aloca CJAS, adica 2,8 miliarde de lei, cind avem nevoie de circa 6,4 miliarde de lei? Noi nu comentam costul pentru o zi de spitalizare. Acesta se poate negocia. Noi nu accepta numarul de zile de spitalizare pe care ni le impune CJAS", a spus Sorescu.
"Executarile silite sint o procedura foarte dificila, foarte lunga in timp"
Dupa cum au afirmat o parte dintre medicii vasluieni, toate problemele pornesc de la faptul ca CJAS Vaslui nu colecteaza mai multi bani. In prezent, datoriile agentilor economici vasluieni la fondul asigurarilor sociale de sanatate se ridica la circa 56,4 miliarde de lei.
Daniciuc a precizat ca s-a declansat procedura de executare silita la 318 societati comerciale din judet: "Din pacate, aceste executari silite trebuie puse in aplicare de bancile unde societatile au deschise conturi si este o procedura foarte dificila, foarte lunga in timp etc."
Conducerea CJAS Vaslui le-a solicitat medicilor si asistentilor sa mai reduca cheltuielile si sa se limiteze la strictul necesar. "Ar trebui sa cautam solutii impreuna. Noi, pe de o parte, sa incasam mai mult, iar dumneavoastra sa stringeti putin surubul. Noi stim ca dumneavoastra aveti nevoi foarte mari, ca numarul de imbolnaviri este mare, dar mai stim ca, printr-o mai buna gospodarire si administrare, macar cu 10% s-ar putea reduce cheltuielile la nivelul fiecarui spital", a spus Daniciuc.
El a mai precizat ca, din decembrie 1999, a solicitat DSP Vaslui sa prezinte un program de reorganizare a sistemului sanitar insa pina acum nu a primit nimic. Dr. Nicu Botezatu a declarat ca nu poate colabora cu CJAS: "De doua luni am incercat cu CJAS Vaslui sa intru intr-o simbioza. Am zis ca poate am reusit, dar se pare ca totusi am fost eludat. CJAS este un fel de stat in stat, este un monopol si dumnealor nu isi regasesc activitatea daca noi nu muncim. Presiunile si suspiciunile CJAS Vaslui au fost ca sint prea multi angajati, ca directorii nu sint buni manageri. Eu nu contest aceste afirmatii, insa realitatea demonstreaza ca dumnealor ar trebui sa stringa banii si nu sa adune ceea ce le intra."
"Se inchid toate spitalele, inclusiv CJAS"
La intilnirea de joi nu s-a stabilit nimic concret. Personalul medico-sanitar vasluian a recomandat conducerii Spitalului Judetean sa nu semneze contract cu CJAS. Sefii CJAS ameninta ca daca spitalul nu intra in relatii contractuale cu ei nu vor mai vira nici un leu celei mai mari institutii spitalicesti din judet. In aceste conditii, spitalul vasluian ar putea fi inchis.
"O parte dintre spitalele mici ar trebui inchise, insa nici un director de spital nu o sa hotarasca acest lucru. Aceasta solutie o are directorul DSP. El are pirgia de putere. Nu vrea sa apese pe ea, sa fie sanatos. Pe mine ma inspaiminta faptul ca CJAS reduce totul la chestiunea financiara. Va spun ca in urmatorul an pierdeti inca 30% din specialisti si atunci nici pentru cei care ramin nu veti avea bani. Va garantez ca, cu aceasta politica, in 6 luni sinteti falimentari. Se inchid toate spitalele, inclusiv CJAS", a spus dr. Croitoru.
"Noi acuzam conducerea ca nu s-a implicat efectiv in rezolvarea problemelor"
Tot joi, a avut loc si o sedinta a membrilor Sindicatului "Ambulanta" Vaslui, la care a fost invitata atit conducerea Serviciului Judetean de Ambulanta (SJA), cit si cea a CJAS Vaslui. Dr. Crisan Popescu, directorul SJA, nu a dat curs invitatiei, iar din partea CJAS a fost prezent doar Daniciuc.
Salariatii de la SJA Vaslui sint nemultumiti, in principal, de sefii lor. Ei acuza conducerea SJA ca nu le-a acordat salariile majorate conform legii si dupa cum s-a negociat in aprilie 1999.
"In timpul vremurilor grele, noi am stat 24 de ore la serviciu pentru cei care sint in suferinta, iar birocratii au stat acasa la caldura si au primit indexarea de 100%. In 4 ani, domnul director nu a venit niciodata in rindul nostru. Noi acuzam conducerea ca nu s-a implicat efectiv in rezolvarea problemelor noastre", a declarat Mihai Tufa, liderul Sindicatului "Ambulanta".
Membrii de sindicat au semnat pentru deschiderea unui conflict de munca urmind ca luni, 14 februarie, liderul lor sa prezinte conducerilor SJA, CJAS si DSP, decizia salariatilor.
Totodata, angajatii SJA Vaslui sint nemultumiti si ei de fondul alocat de CJAS. Daniciuc a precizat ca, lunar, poate acorda SJA Vaslui in jur de 666 de milioane de lei.
Tufa a precizat ca acesti bani ar ajunge doar pentru acordarea salariilor, conform legislatiei in vigoare si pentru ceva benzina. Nici ei nu accepta criteriul folosit de CJAS Vaslui pentru calcularea fondului alocat SJA.
"Nu se pot da bani in functie de kilometrii efectuati doar pentru bolnavii de grad 0 si I, intrucit noi nu stim ce afectiune are cel care ne solicita. Sint foarte multe comune fara cadru sanitar si oamenii ne suna pe noi. Cu siguranta se vor intimpla nenorociri", a conchis Mihai Tufa. (Laura GRASU)

Comentarii