Zeci de ieseni mor in fiecare an asteptind Ambulanta

vineri, 21 septembrie 2007, 00:34
5 MIN
 Zeci de ieseni mor in fiecare an asteptind Ambulanta

Nu se stie citi oameni din cei 66 care au murit ar fi avut sanse de supravietuire daca ambulanta ar fi ajuns in timp util la bolnavi pentru ca nu a fost facuta si o astfel de statistica. Timpul mediu de trecere prin trafic a unui salvari este cu aproximativ 15 minute mai mare decit daca ar avea drum liber. Soferii de pe ambulante trebuie sa faca slalom printre masini si sa stie cu ochii inchisi stradute ocolitoare. Tot ei se mai pling de soferii indolenti care nu le fac loc. Reprezentantii Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) spera ca substatia din Pacurari sa fie deschisa cit mai repede pentru a putea avea acces mai usor la solicitarile din partea de vest a orasului, dar si la accidentele de pe „Soseaua Mortii". 

„Moare omul pina veniti voi"

Nervi intinsi la maxim, slalom printre masini si, nu in ultimul rind, atentie sporita. Nu este vorba atitudinea unui concurent la o cursa de automobile, ci de trairile firesti ale unui sofer de pe ambulanta la orele de virf. Aglomeratia de pe strazile Iasului, dar si neatentia soferilor care au ajuns sa nu mai reactioneze in nici un fel la semnalele salvarilor ii determina pe angajatii de la SAJ sa spuna ca „numai sofer pe ambulanta sa nu fii".

„Avem numai probleme. M-am saturat sa ma cert in trafic cu tineri de virsta copiilor mei, dar mult mai neobrazati si cu masini tari. Pai, acum 15 ani nu era asa mare nesimtirea. Trebuie sa fac o multime de subterfugii, sa ocolesc, sa merg pe stradute ocolitoare. Este greu, dar aproape nimeni nu ne crede", spune Constantin Avram, unul dintre soferii de la Ambulanta.

El este la Ambulanta din 1989, iar de atunci a vazut cum de la an la an ajunge tot mai greu la solicitari. O urgenta la orele de virf s-a transformat intr-un cosmar atit al ambulantierului, cit si al cadrului medical care il insoteste. Chiar daca nu se afla la volan, asistenta medicala o „incaseaza" la destinatie. Acolo, echipajul este intimpinat cu mustrari de genul „De ce ajungeti asa greu?", „Mai repede nu stiti sa va miscati?" sau „Moare omul pina veniti voi".

15 minute pierdute in trafic

Numarul mare de masini existente pe strazile orasului face ca timpul in care un echipaj ajunge la solicitare sa fie prelungit cu aproape 15 minute. „Spre exemplu, noaptea, daca pornim de la baza la o solicitare in Pacurari, ajungem mai devreme cu 15 minute decit daca solicitarea este facuta la o ora de virf din zi", explica Constantin Avram.

El spune, cu indulgenta, ca doar aproximativ 40 la suta dintre soferi fac loc ambulantelor ce se deplaseaza la urgente. In topul celor care nu se feresc nici in ruptul capului conduc taximetristii, urmati de soferii de pe maxi-taxi. Zonele pe care le strabat cel mai greu si de care nu prea au cum sa scape sint Podu Ros, Podu de Piatra, Gara si zona centrala.

„In conditii de trafic aglomerat, aria cuprinsa intre aceste zone este foarte greu de strabatut si uneori imposibil de evitat pentru a ajunge in Pacurari, de exemplu. Pentru a ajunge la o solicitare trebuie sa trecem prin acele zone fierbinti, fapt ce ne ia cel putin 15 minute", a declarat dr. Radu Calistru, medicul sef din cadrul SAJ.

In tot acest timp, un iesean asteapta ambulanta pentru a-i acorda primul ajutor. Chiar daca nu exista o statistica realizata pentru a vedea citi ieseni ar fi supravietuit daca ambulanta nu ar fi fost retinuta prea mult in trafic, in 2006 au fost 66 de persoane decedate. Acesta este numarul total al deceselor inregistrate de Ambulanta, constate la locul solicitarii.

Substatie in Pacurari pentru acoperirea zonei de vest a Iasului

Infiintarea unei substatii in Pacurari ar fi una din solutiile pentru rezolvarea problemei ce tine de timpul pierdut in trafic. „Ideal ar fi sa ne teleportam. Dar pina a ajunge la aceasta performata, infiintarea substatiei din Pacurari ne-ar ajuta sa asiguram urgentele din partea de vest a orasului. De acolo s-ar ajunge mai usor si la accidentele de pe Drumul European 583", crede dr. Radu Calistru.

In ceea ce priveste obligarea soferilor la acordarea prioritatii, cei de la SAJ au propus modificarea Codului Rutier. In momentul de fata, soferii sint obligati sa opreasca pe dreapta doar atunci cind trec masini ale politiei sau ale pompierilor. La culoarea albastra a girofarelor de la ambulante, soferii au obligatia de a da prioritate de trecere si de a elibera banda. „Propunerea noasta este ca si Serviciul de Ambulanta sa beneficieze de acelasi regim prioritar de circulatie ca pompierii si politia. Adica soferii sa opreasca pe dreapta", a declarat Mircea Ursu, directorul tehnic al SAJ.

Acesta sustine ca in Codul Rutier sint mai multe contradictii. Pietonii nu au voie sa traverseze atunci cind aud sau vad o ambulanta in trafic. De asemenea, in cazul unei urgente, ambulantierul are voie sa treaca pe culoarea rosie a semaforului. Numai ca acelasi Cod spune ca, in cazul in care se intimpla un accident in care un pieton este acrosat, soferul de pe salvare raspunde.

Cel mai recent exemplu este accidentul din Podu Ros, unde a fost implicata o ambulanta si un taxi. Acesta din urma nu a bagat in seama avertizarile ambulantei si nu i-a acordat prioritate. Salvarea a intrat in taxi si a accidentat usor o pasagera. Ambulantierul s-a ales cu dosar penal, chiar daca el avea o urgenta cu pacient in masina. „Toate acestea ii poate determina pe soferi sa nu se mai duca ca fulgerul la urgente, de teama sa nu raspunda pentru eventuale pagube provocate din cauza unor teribilisti", a mai spus Ursu.

Alta cauza a intirzierilor: solicitari multe, ambulante putine

O alta cauza a intirzierilor este reprezentata de numarul mare al solicitarilor, care este invers proportional cu cel ambulantelor. Una din cele mai mari deficiente ale SAJ este dotarea cu masini de urgenta. Din 75 de salvari ale parcului auto doar 25 pot fi folosite, restul neindeplinind conditiile minime impuse de Ministerul Sanatatii.

Politicienii ieseni au promis in dese rinduri ca vor aduce noi masini la Iasi, insa pina acum spusele lor nu au fost acoperite. Exista totusi o lista de ambulante care ar trebui sa ajunga la Iasi in acest an si in 2008. Conform repartizarilor, este vorba de 62 de ambulante. O parte ar trebui sa soseasca incepind cu luna viitoare, iar celelalte pina la sfirsitul lunii martie 2008.

Comentarii