„Fericirea si Egalitatea“ au cistigat un concurs de benzi desenate

miercuri, 13 iunie 2007, 20:32
2 MIN
 „Fericirea si Egalitatea“ au cistigat un concurs de benzi desenate

Acum mai bine de doua luni, Lectoratul Francez si Centrul Cultural Francez au sarbatorit cea „de-a noua arta", banda desenata, atit prin lansarea cartii „Aventurile lui Tintin", cit si prin concursul de banda desenata (BD). Doar o parte dintre studentii Universitatii de Arta si ai Universitatii „A.I. Cuza" au acceptat provocarea celor doua centre, care i-au invitat sa participe la un atelier de banda desenata.

Invitatul acestuia a fost creatorul belgian de BD, Denis Deprez, care i-a ajutat pe tineri sa transforme in imagini creatii literare de succes. Acum citeva zile, juriul competitiei i-a desemnat cistigatori pe Nicolae Negura si Crizantema Mironeanu.

Astazi de la ora 18.00, cei doi, precum si ocupantii celorlalte pozitii, vor primi premiile bine-meritate. „Olimpicii" au transformat poemul in proza „Assommons les pauvres" de Charles Baudelaire intr-un miniserial desfasurat pe parcursul a sase planse, intitulat „Fericirea si egalitatea". „Am lucrat in jur de o luna, o luna jumatate la banda desenata. Eu am realizat desenele, iar Crizantema a facut textul. Este povestea unui intelectual care cauta formula fericirii si a egalitatii intre oameni. Citeste mai multe carti de filosofie insa nu gaseste aici ceea ce cauta. Iese pe strada si ia un cersetor la bataie. Atunci realizeaza, prin faptul ca acesta si-a permis sa riposteze, ca el si cersetorul au devenit egali", povesteste Negura.

Student in anul I la Universitatea de Arta, sectia Grafica Publicitara, Negura nu este la prima tentativa in domeniu. Dimpotriva, este un pasionat de BD, in special de „manga" – benzi desene japoneze. Cei doi au primit deja un premiu, un sejur de trei zile la Constanta.

Alaturi de ei astazi vor fi premiati si Anca Sandu, studenta la grafica, si Anca Chelaru, studenta la Litere, care au realizat o adaptare dupa romanul lui Michel Tournier, „L’aire du muguet", precum si Corina Patrauceanu, studenta tot la Grafica, si Diana Ciobanu de la Facultatea de Litere care au transpus in BD romanul lui Herta Muller, „L’homme est un grand faisan sur terre". O mentiune speciala i-a revenit echipei Alexandra Tataru de la Arte si Alexandra Rapanu de la Litere pentru adaptarea romanului lui Daniel Pennac, „Des Chrétiens et des Maures".

Dupa ce lucrarile lor au fost expuse, intre 18-21 mai la Salonul National de BD din Constanta, a venit rindul iesenilor de a-i cunoaste pe tinerii pasionati de BD.  Lucrarile tinerilor au fost realizate sub directa indrumare a Soufiei Souai, cadru didactic la Lectoratul de Franceza, organizatorul concursului.

Vezi miniserialul de banda desenata: Fericirea si Egalitatea

Comentarii