Angajatii cu program flexibil sunt mai sanatosi si mai relaxati

luni, 02 ianuarie 2012, 11:30
2 MIN
 Angajatii cu program flexibil sunt mai sanatosi si mai relaxati

Dupa ce mai multe companii de top din domeniul IT au testat metoda unui orar mai relaxat pentru angajatii sai, au ajuns la concluzia ca productivitatea creste cu cat programul de munca al acestora este mai flexibil. Cercetatorii de la Universitatea din Minnesota au evaluat beneficiile acestei metode si au descoperit ca aceasta imbunatateste sanatatea angajatilor si reduce extenuarea psihica, dezechilibrele emotionale si conflictele familiale, informeaza Business Insider.

Rezultatele au fost adunate in studiul intitulat sugestiv "Imbunatateste-ti munca, amelioreaza-ti sanatatea: Programul de munca flexibil inseamna obiceiuri sanatoase si bunastare? ", publicat luna aceasta in Jurnalul de sanatate si comportament social.

"Oamenii de stiinta au facut o legatura empirica intre lipsa autonomiei si extenuare sau depresie, tensiune arteriala, starea de spirit, bolile de inima, sanatatea mentala si fizica si, nu in ultimul rand, cu conflictele din familie si de la locul de munca", potrivit studiului.

"Politicile si practicile corporative ofera angajatilor autonomie asupra programului, ceea ce inseamna ca pot decide singuri cand si unde sa lucreze. Acest lucru este important pentru un comportament sanatos si pentru bunastarea angajatilor din zilele noastre, avand in vedere presiunea de timp care se pune in prezent asupra angajatilor.

Subiectii care au avut mai multa autonomie asupra orarului de lucru s-au dovedit a fi mult mai sanatosi. "Acestia au manifestat o imbunatatire a obiceiurilor sanatoase in ceea ce priveste somnul si miscarea fizica. In plus, angajatilor li s-a oferit posibilitatea de a nu merge la munca atunci cand sunt bolnavi si sa consulte un medic intr-o astfel de situatie", se arata in studiu.

Cei 300 de angajati care au luat parte la studiu au ajuns sa doarma in medie cu jumatate de ora mai mult pe noapte si si-au imbunatatit starea de sanatate in jumatate de an. De asemenea, acestia au avut mai putine conflicte in familie, problema care apare ca un efect al nevoii de refulare dupa un program de lucru incarcat. Subiectii cu un program de lucru rigid au ajuns sa aiba obiceiuri alimentare nesanatoase, manifestand probleme precum obezitate, nivel crescut al colesterolului si hipertensiune arteriala.

Trebuie tinut cont ca 41% dintre participantii la studiu au lucrat mai bine de 50 de ore pe saptamana, aveau o medie de 32 de ani, iar 48% erau femei in mare parte casatorite.

Cu toate acestea, un program flexibil de lucru nu este eficient in orice domeniu, pentru ca se pune problema valorificarii timpului. In plus, nu orice angajat este de incredere, astfel incat sa-si creeze un orar de lucru care sa fie eficient atat pentru el cat si pentru superiorii sai. (Gandul)

Comentarii