ICCJ incepe judecarea recursului politistilor Sectiei 5 acuzati de favorizarea contrabandistilor

marți, 17 ianuarie 2012, 11:04
4 MIN
 ICCJ incepe judecarea recursului politistilor Sectiei 5 acuzati de favorizarea contrabandistilor

In anul 2007, cincizeci de persoane au fost deferite justitiei in acest caz, care a fost trimis spre solutionare Tribunalului Dambovita, decizia acestuia fiind atacata cu apel.

La randul sau, Curtea de Apel Bucuresti a decis, in 22 iulie 2010, condamnarea la pedepse de patru si cinci ani de inchisoare pentru fapte de coruptie, insa majoritatea inculpatilor au primit pedepse cu suspendarea executarii, constatandu-se, in unele situatii, incetarea procesului penal. Cativa inculpati au fost achitati.

Insa, in acest dosar, au fost condamnati Florin Chelaru la 12 ani de inchisoare pentru talharie, Ion Dascalete la zece ani de inchisoare pentru furt calificat, Sorin Burloi la noua ani de detentie pentru furt calificat, Cristian Caramizaru la zece ani de detentie, Catalin Dinu la noua ani, Victor Gogica la noua ani, Marius Ilie la zece ani, Marian Ionita la noua ani, Stefan Stanciu la opt ani, Viorel Stanciu la opt ani, pentru furt calificat.

Retinerea politistilor Sectiei 5 a generat un amplu scandal in vara anului 2003, cand inca procurorii aveau dreptul de a emite mandate de arestare preventiva.

La sfirsitul lunii mai 2003, Parchetul National Anticoruptie (PNA, devenit DNA) a arestat alti 12 politisti de la Sectia 5 pentru asociere in vederea savirsirii de infractiuni, luare de mita in forma continuata si complicitate la furt calificat din conducte petroliere.

Membrii grupului erau: agentul sef adjunct Florian Barbu (condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendarea pedepsei-n.r.), agentul principal Vasile Dragut (patru ani de inchisoare-n.r.), agentul sef adjunct Marian Visan (trei ani cu suspendarea executarii-n.r.), agentul principal Nicolae Butucea (doi ani cu suspendarea excutarii pedepsei-n.r.), agentul sef adjunct Constantin Hutupasu (trei ani cu suspendarea executarii pedepsei-n.r.), agentul sef adjunct Marius Lahman (trei ani cu suspendare-nr.), agentul sef adjunct Marius Stanciu (trei ani cu spuspendarea executarii-n.r.), agentul principal Dumitru Constantin (doi ani cu suspendarea pedepsei-n.r.), agentul sef adjunct Aurica Mares (trei ani cu spuspendarea executarii-n.r.), agentul principal Gabriel Andronic (trei ani cu spuspendarea executarii-n.r.), agentul sef adjunct Dumitru Chitulescu (condamnat la cinci ani de detentie-n.r.) si agentul principal Gabriel Meitoiu (cinci ani de inchisoare-n.r.).

Alti 14 politisti – zece de la Sectia 5 din Bucuresti si patru de la Politia Buftea – au fost arestati de procurorii PNA, in 17 iulie 2003, pentru luare de mita, complicitate la infractiunea de furt calificat si asociere pentru savarsirea de infractiuni. In plus, politistii de la Buftea sunt acuzati si de incercare de a determina anumite persoane sa depuna marturie mincinoasa.

Astfel, procurorii au mai emis mandate de arest pentru Liviu Stefanescu (doi ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei-n.r.), Gheorghe Serban (cinci ani de inchisoare), Dumitrache Gaiu (patru ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei), Mihai Taraboiu (scos de sub urmarire penala), Silviu Nicusor Tripon (doi ani cu spuspendare), Constantin Olaru (doi ani cu suspendare), Dan Mihai (a incetat procesul penal), Constantin Mihaila (doi ani cu suspendare), Sorin Creanga (trei ani cu suspendare), Daniel Andrei (doi ani cu suspendare) – toti de la Sectia 5 Politie Bucuresti -, precum si Iulian Ene (cinci ani de inchisoare), Cristian Marin Ene (cinci ani de inchisoare), Danut Catalin Brincoveanu (cinci ani de inchisoare) si Dorel Mihai (de la Politia din Buftea, condamnat la cinci ani de detentie).

Decizia Curtii de Apel Bucuresti a fost contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), care marti incepe dezbaterile in acest caz.

In 21 iulie 2003, invocind un viciu de procedura, Curtea Suprema de Justitie a dispus insa punerea in libertate a celor 14 politisti arestati in 17 iulie, decizie care a declansat un scandal in lumea judiciara. Parchetul a facut recurs impotriva hotararii, procurorul general al Romaniei de atunci sustinand ca decizia instantei supreme a fost nelegala. In 25 iulie 2003, un complet de noua judecatori al instantei supreme a considerat nelegala hotararea de punere in libertate a celor 14 politisti si a dispus rearestarea lor. Acestia au avut la dispozitie o zi pentru a se preda si s-au prezentat singuri, in 26 iulie 2003, la Penitenciarul Rahova, pentru a fi reincarcerati.

In acest caz, Parchetul National Anticoruptie a trimis in judecata 50 de persoane, dintre care 32 in stare de arest preventiv, printre acestea fiind 22 de politisti din cadrul Sectiei 5 Politie Bucuresti, trei din cadrul Politiei Buftea, trei jandarmi, opt civili si cite un politist din cadrul Politiilor Ilfov, Peris, Chitila si Inspectoratul General al Politiei – SIAS. Procurorii PNA au dovedit faptul ca devenise de notorietate activitatea desfasurata de hotii de carburant, ajungindu-se pina acolo, incit sa se intilneasca cu cite opt-zece politisti in locuri publice, ziua sau pe timp de noapte, care, pentru a le asigura protectia, pretindeau, drept mita, sume importante de bani, variind, de fiecare data, intre o suta si o mie de dolari, precum si diverse cantitati de produse petroliere, in cuantum de mai multe tone.

Potrivit PNA, Compania Petrotrans din Ploiesti a fost pagubita cu 7,3 de miliarde de lei vechi. (Mediafax)

Comentarii