Popularitatea lui Vladimir Putin a scazut si in orasul sau natal, Sankt-Petersburg

marți, 14 februarie 2012, 13:44
3 MIN
 Popularitatea lui Vladimir Putin a scazut si in orasul sau natal, Sankt-Petersburg

Conform unui sondaj al institutului Vtsiom, actualul premier si candidat la alegerile prezidentiale este creditat cu 47 la suta din intentiile de vot in orasul sau natal, cu un punct mai mult decat la nivel national.

Agentia de informatii sociale din Sankt-Petersburg, un institut independent, a anuntat un procentaj si mai scazut, de 34 la suta din intentiile de vot in orasul natal al premierului rus, dupa ce, la scrutinele prezidentiale din 2000 si 2004, Putin a obtinut in Sankt-Petersburg 62 la suta respectiv 75 la suta din voturi (52 la suta si respectiv 70 la suta in intreaga Rusie).

"In Sankt-Petersburg, precum si in Moscova, a aparut o clasa de mijloc care vrea schimbari. Din aceasta cauza, faptul ca Putin este originar din Sankt-Petersburg nu are aceeasi semnificatie pe care o avea in urma cu 12 ani", a declarat Roman Moghilevskii, directorul Agentiei de informatii sociale.

Multi dintre locuitorii din Sankt-Petersburg si din Rusia in general isi exprima "oboseala" pe care o resimt fata de fostul agent KGB, care a fost primar al orasului la inceputul anilor ’90, apoi director al FSB (serviciul federal de securitate) in 1998 si care in 2000 a preluat puterea politica.

Rusia se confrunta cu un val de manifestatii fara precedent de la venirea la putere a lui Putin, in urma cu 12 ani. Acesta a continuat sa fie considerat liderul tarii chiar si dupa ce in 2008 a devenit presedinte Dmitri Medvedev, originar si el din Sankt-Petersburg, Putin neputand sa candideze pentru al treilea mandat consecutiv de presedinte.

Aceasta miscare de contestatie a inceput in decembrie, dupa alegerile legislative, opozitia si observatorii rusi sau internationali denuntand fraude electorale.

Aproximativ 10.000 de persoane au participat la protestele postelectorale in Sankt-Petersburg, numar mult inferior zecilor de mii de persoane care au manifestat in capitala, dar in acelasi timp fapt neverosimil pentru fosta capitala locuita de cinci milioane de persoane.

Orasul natal al lui Putin nu a beneficiat de accederea acestuia la putere. Numeroase cladiri istorice aflate pe lista patrimoniului UNESCO sunt amenintate de lipsa restaurarii, centrul istoric este amenintat de interese economice, infrastructura nu a mai fost renovata, iar serviciile publice sunt considerate ineficiente dupa ce mai multi pietoni au murit din cauza caderilor de gheata de pe acoperisuri.

"Situatia din oras s-a schimbat, exista probleme. Populatia nu mai are incredere in alegeri ", a declarat Vladimir Litvinenko, directorul de campanie a lui Putin din Sankt-Peterburg, mentionand ca va face "tot ce ii sta in putere" ca actualul premier sa obtina peste 50 la suta din voturi in orasul natal.

"Sankt-Petersburg trebuie sa dea exemplu si altor regiuni, nu numai prin cota de participare la alegeri dar si prin scorul" lui Putin, a adaugat Litvinenko.

Cativa locuitorii ai fostei capitale ruse nu ii impartasesc insa opinia.

"Am votat pentru Putin in trecut. Acum Putin reprezinta pentru mine un dictator care l-a trimis la inchisoare pe Mihail Hodorkovski (fost miliardar si critic al Kremlinului), care a distrus libertatea presei si care conduce tara spre un impas", a declarat o femeie in varsta de 55 de ani.

In timpul unei manifestatii din 4 februarie, aceasta femeie prezenta o pancarta pe care scria: orasului "Sankt-Petersburg ii este rusine cu Putin". (Mediafax)

Comentarii