Predoiu: Sunt surprins de propunerea UDMR privind raspunderea pentru conflict de interese

vineri, 17 februarie 2012, 13:55
4 MIN
 Predoiu: Sunt surprins de propunerea UDMR privind raspunderea pentru conflict de interese

"Cred ca e o formula cel putin nefericita si sunt putin suprins de formularea, propunerea acestora, intrucat am avut discutii institutionale serioase cu membri UDMR legat de cadrul normativ aplicat ANI si, in general, consolidarii integritatii si combaterii coruptiei. Eu cred ca, si in viitor, in final dupa discutii, Uniunea va sprijini aceasta legislatie. In orice caz, ca Minister al Justitiei, nu vom schimba conduita si politica noastra, cadrul normativ anticoruptie si – privind sprijinirea integritatii – cadrul normativ institutional al ANI si al DNA trebuie conservat, trebuie intarit pentru ca avem nevoie de continuarea activitatii acestor institutii in parametri normali. Iata ca rezultatele bune din ultimii ani, consemnate si in rapoartele de tara ne aduc pozitii care sa ne permita abordarea cu argumente a unor subiecte precum Schengen si Mecanismul de Cooperare si Verificare. Ar fi pacat sa facem acum din nou un pas inapoi si sa slabim aceasta legislatie. Dar eu cred ca nu se va intampla, sunt convins, ca de atatea alte ori, ca in Parlament, care este un for democratic, un for de dezbatere, se va gasi solutia inteleapta", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ministrul Catalin Predoiu.

Intrebat daca in contextul actual privind refuzul Opozitiei de a participa la activitatea parlamentara amendamentele propuse de UDMR ar putea avea succes, Catalin Predoiu a spus: "In orice caz voi depune toate diligentele ca ministru. Voi discuta cu initiatorii amendamentelor, voi discuta cu conducerea Uniunii pentru a conserva cadrul normativ anticoruptie asa cum este. Daca se poate sa-l intarim, sa-l intarim, dar in niciun caz sa slabim aceasta legislatie".

Legea privind Codul Penal se afla in dezbatere la Comisia juridica a Camerei Deputatilor, unde parlamentarii UDMR András Levente Mate si Arpad Marton au propus amendamente, in sensul in care demnitarii aflati in conflict de interese sa scape de aceasta raspundere.

"Nici persoanele care indeplinesc o demnitate publica, nici persoanele care activeaza in cadrul unor persoane juridice declarate ca fiind de utilitate publica, de exemplu ONG-uri, nu pot fi asimilati functionarilor publici. Nu permite statutul lor constitutional", prevede unul din textele propuse. Concret, parlamentarii nu ar mai putea face parte din categoria functionarilor publici, implicit nu ar mai putea fi trasi la raspundere pentru ca isi angajeaza rudele in cabinetele de circumscriptie.

Un alt amendament este legat de conflictul de interese. "Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial nejustificat, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul doi inclusiv, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la cinci ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica", prevede textul propus.

Cuvantul "nejustificat", in opinia unor juristi, ar lasa loc interpretarilor, in sensul ca plata serviciilor prestate este justificata, in pofida faptului ca persoana angajata este ruda cu functionarul public.

O alta explicatie data de juristi, care contesta amendamentele propuse, ar fi ca, daca un sef de consiliu local sau judetean aloca lucrari pe bani publici propriilor sale firme sau societatilor unor rude, se poate interpreta ca beneficiul obtinut este justificat de serviciile prestate.

Agentia Nationala de Integritate a cerut Parchetului instantei supreme, in 19 septembrie 2011, sa-l cerceteze pe deputatul UDMR András Levente Mate pentru conflict de interese, alaturi de alti parlamentari, acuzati ca si-au angajat rudele la birourile parlamentare. András Levente Mate ar fi propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea sotiei sale, Erzsebet Mate, in perioada 16 martie 2010 – 1 ianuarie 2011, in cadrul Biroului Parlamentar – Circumscriptia electorala13 Cluj, informa ANI.

Pana in noiembrie 2011, Agentia Nationala de Integritate a constatat ca 16 dintre parlamentari sunt in conflict de interese, 12 au incalcat regimul incompatibilitatilor, la doi dintre ei s-au constatat diferente intre averea dobandita si veniturile realizate, zece se afla in situatia de fals in declaratii, doi au incalcat legislatia fiscala, iar in cazul unui deputat a fost sesizata alta autoritate (Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor). Cu doua exceptii, toate aceste cazuri se afla in diferite stadii, in instanta.

Dintre acestia, 14 sunt de la PSD, 11 de la PDL, cinci de la PNL, patru de la UDMR, doi de la minoritati si unul de la PC.

"Numarul rezultatelor pozitive obtinute de ANI a crescut in ultimele luni. Conform noului sau temei juridic, din 2010 pana in prezent, ANI a depistat 18 cazuri de averi potential nejustificate, in valoare totala de 5,7 milioane de euro, 23 de cazuri de conflicte de interese de natura administrativa si 118 cazuri de incompatibilitati", consemneaza raportul Comisiei Europene (CE) privind Mecanismul de Cooperare si Verificare.

CE reitereaza, ca si in anii trecuti, faptul ca "DNA a continuat sa functioneze ca un serviciu eficace de urmarire penala in cazurile de coruptie la nivel inalt". "In 2011, a crescut numarul trimiterilor in judecata, al hotararilor judecatoresti si al condamnarilor. Odata cu accelerarea instrumentarii cauzelor in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie, aceasta evolutie a fost vizibila mai ales la nivelul hotararilor judecatoresti definitive", se arata in raportul CE.

Documentul atrage atentia ca in 2011 au fost pronuntate 158 de hotarari judecatoresti definitive in cazuri sesizate de DNA, in comparatie cu 85 in 2010. (Mediafax)

Comentarii