Schulz spune ca va discuta cu premierul olandez despre site-ul PVV, desi nu cunoaste subiectul

marți, 14 februarie 2012, 15:11
4 MIN
 Schulz spune ca va discuta cu premierul olandez despre site-ul PVV, desi nu cunoaste subiectul

Interventia lui Martin Schulz a avut loc la inceputul sesiunii plenare a PE, de la Strasbourg. Presedintele Legislativului a facut astfel doua declaratii la inceputul sesiunii. Pe de-o parte, el a mentionat cazul unui jurnalist saudit condamnat la moarte pentru declaratii facute pe Twitter, sub acuzatia de "blasfemie" si a spus ca nu va permite ca sentinta impotriva acestuia sa fie executata. Pe de alta parte, el a mentionat site-ul PVV, precizand insa ca a aflat despre acest subiect de la colegi si ca nu s-a documentat personal.

"La sfarsit de saptamana si astazi, o serie dintre dumneavoastra m-ati abordat pentru a ma exprima pe marginea site-ului PVV, pe care se pot formula plangeri la adresa muncitorilor. Comisarul Viviane Reding a adoptat deja o pozitie foarte critica pe marginea acestui site, spunand ca suntem un continent deschis, unde cetatenii pot circula si munci liber oricand si oriunde doresc. La cererea multor colegi – fara ca eu sa fi vazut acest site si fara sa pot sa comentez continutul acestuia – voi incerca sa aflu mai multe informatii si sa aduc subiectul in discutie cu premierul olandez cu care am programata o intalnire la inceputul lunii martie. Si impartasesc comentariile doamnei Reding", a spus Schulz.

Remarcile sale au fost urmate de comentarii ale mai multor eurodeputati. Astfel, Corien Wortmann-Kool, membra a grupului PPE dar si a partidului olandez CDA – Christen-Democratisch Appèl, aflat ca partid minoritar in coalitia de guvernare de la Haga – a anuntat deschiderea unui "site de solidaritate unde toti cei care nu sunt de acord cu site-ul PVV isi pot exprima opinia si solidaritatea cu acesti muncitori straini care de fapt fac o treaba buna in Olanda".

A luat ulterior cuvantul eurodeputatul italian Francesco Speroni, membru al partidului extremist Liga Nordului si cunoscut pentru ca a propus in urma cu peste 6 ani "transferarea la Guantanamo" a eurodeputatilor care tulbura desfasurarea lucrarilor PE. El a spus ca presedintele Legislativului European ar trebui sa respecte dreptul la opinie pentru toata lumea. "V-am auzit exprimandu-va impotriva cenzurarii libertatii de opinie a jurnalistului saudit. Se pare, in schimb, ca incercati sa cenzurati site-ul PVV. Daca exista libertate de opinie, atunci aceasta ar trebui sa fie pentru toata lumea", i-a spus el lui Schulz.

Ultima care s-a exprimat pe tema site-ului PVV la inceputul sedintei de plen a fost Sophie In’t Veld (D66, ALDE) care a spus ca in opinia sa ar fi necesar ca Parlamentul European sa adopte o pozitie oficiala si o declaratie publica fata de demersul regertabil al formatiunii olandeze.

Aceste discutii au fost urmate de dezbaterile pe subiectele aflate pe ordinea de zi. La final, in cadrul procedurii care permite europarlamentarilor sa ia cuvantul pe orice tema doresc timp de un minut, subiectul a fost mentionat de eurodeputatii PDL Marian-jean Marinescu si Cristian Preda. precum si de europarlamentarul PSD Ioan Enciu. Acestia au criticat atitudinea Olandei pe mai multe teme, mentionand ca Guvernul de la Haga blocheaza in mod injust aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, dar si prelungirea restrictiilor impuse pe piata muncii.

Cristian Preda, care a vorbit despre "santajul lui Wilders (Gert Wilders, liderul PVV – n.r.)" asupra Guvernului olandez, l-a criticat si pe presedintele PE, Martin Schulz, spunand ca acesta a invocat faptul ca nu s-a documentat cu privire la subiect si nu a dorit adoptarea unei decizii. La randul sau, democrat-liberalul Marian Jean Marinescu, vicepresedinte al grupului PPE, a criticat reactia CE pe aceasta tema, apreciind ca a fost "simbolica", el cerand in schimb o actiune ferma fata de demersul PVV care "instiga la xenofobie si rasism".

Ioan Enciu a acuzat Guvernul olandez de "ipocrizie" la adresa Romaniei si a Bulgariei. El a mai spus ca "nepasarea Guvernului olandez este dovedita de faptul ca acesta refuza sa condamne campania rasista a partenerilor extremisti din PVV care au ajuns sa dicteze politicile europene ale Olandei".

remierul olandez, Mark Rutte, a refuzat luni sa adopte o pozitie privind site-ul impotriva imigrantilor est-europeni lansat de partidul de extrema-dreapta PVV, precizand ca "nu este site-ul Guvernului", relateaza AFP.

"Nu vom adopta o pozitie, este vorba despre site-ul unui partid, nu de site-ul Guvernului", le-a declarat Mark Rutte jurnalistilor, in timpul unei deplasari la Biezenmortel, in sudul Olandei.

Site-ul Partidului Libertatii (PVV) al lui Geert Wilders indeamna olandezii sa semnaleze "dificultati" pe care le intampina din cauza afluxului de imigranti din Europa de Est.

"Ai probleme cu persoane din Europa Centrala si de Est? Ti-ai pierdut locul de munca in fata unui polonez, bulgar, roman sau alt est-european? Vrem sa stim", afirma PVV pe pagina de primire a acestui site deschis miercuri.

PVV, care sustine Guvernul de centru-dreapta al lui Mark Rutte in Parlament, unde are 24 de deputati din totalul de 150, este cunoscut ca fiind eurosceptic si critica virulent ajutoarele acordate Greciei.

"O singura privire este suficienta pentru a vedea ca acesta nu implica strangerea faptelor, asa cum sustine Wilders, ci este vorba despre alimentarea sentimentelor negative indreptate in mod specific impotriva persoanelor care provin din Europa Centrala si de Est", a reactionat luni deputatul laburist olandez Frans Timmermans, din cadrul formatiunii PvdA.

"Este rusinos si trist ca premierul Mark Rutte a ales sa pastreze tacerea", a adaugat el.

Demersul PVV a generat reactii numeroase pe Internet, site-ul propolen.nl propunand utilizatorilor sa-si exprime sprijinul pentru comunitatea poloneza. Alte site-uri, care denunta de asemenea initiativa PVV, le propun olandezilor sa reclame "noii bogati", alcoolicii sau pierderea locului de munca in favoarea unui "olandez".

Ambasadorii unui numar de zece state din Europa de Est in Olanda urmau sa trimita luni o scrisoare de protest Parlamentului olandez, potrivit ambasadei Poloniei la Haga.

Comisia Europeana (CE) a denuntat vineri site-ul PVV, apreciind ca "este total opus principiilor" libertatii si liberei circulatii a persoanelor in Europa. (Mediafax)

Comentarii